Dżem to zazwyczaj jeden z głównych gości na śniadaniu, choć osoby dbające o sylwetkę z aktywnym trybem życia raczej go unikają. Czy rzeczywiście ciężko znaleźć taki z dobrym składem? Na co zwrócić przede wszystkim uwagę przy zakupie dżemu? Czego dobry dżem powinien nie mieć w składzie? Symbio dżem brzoskwiniowy bez cukru Skład: zagęszczony sok [...]
Kolorowe galaretki kojarzą mi się z dzieciństwem. Pamiętam, jak mama wlewała gorący, pachnący owocami płyn do miseczek, a ja co chwilę zaglądałam do lodówki czy już stężały. Taka forma deseru nieco odeszła w zapomnienie, ale przechodząc ostatnio w sklepie obok półki z produktami bio, wpadły mi w oko saszetki z wegańskimi galaretkami. Czemu by nie [...]
[...] się z produktami niskiej jakości, a wynika to z procesu wytwarzania i oszczędności. By uzyskać dany zapach, smak czy wygląd, producenci muszą dodać trochę stabilizatorów, aromatów i innych składników wysokoprzetworzonych. Dzięki temu uzyskują to, co chcieli we w miarę tani sposób. Zwróć uwagę, że aby kupić dobrej jakości wędlinę, bez dodatków, [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Składniki: 60g mąki gryczanej 40g mąki ziemniacznej 50g erytrytolu 5 jaj aromat waniliowy 150g truskawek 5g oleju kokosowego Sposób przygotowania: Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać, stopniowo dodając erytrytol, następnie po jednym żółtku i na końcu aromat. Mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną wymieszać ze sobą i [...]
Dużo mówi się i pisze o tym, że żywność przetworzona jest szkodliwa dla zdrowia i powinniśmy jej unikać. Czy jednak wiesz o niej wszystko, co powinieneś wiedzieć? Poniżej znajdziesz najgorsze fakty związane z przetworzoną żywnością. Podsumowanie Pułapki, jakie kryje żywność przetworzona, są oczywiście liczne. Nie wszystkie produkty przetworzone [...]
Jedzenie większej ilości warzyw to podstawowe zalecenie, jeśli chcemy się lepiej odżywiać i zapewnić sobie więcej witamin i minerałów. Nie da się ukryć, że są one źródłem wielu wspaniałych składników odżywczych, a przy okazji mają stosunkowo niewiele kalorii. Podsumowanie Chcąc zwiększyć spożycie warzyw, nie musisz jeść samych sałatek — no, [...]
Mogę się z Tobą założyć, że niejeden raz słyszałaś/-eś zdanie zbliżone do: skoncentruj się lub/i zachowaj koncentrację. W dzieciństwie zapewne mówili tak do Ciebie rodzice. Później w szkole nauczyciele. A obecnie - być może przełożony w pracy. Co to znaczy skoncentrować się/pozostać skoncentrowanym? Być może nie będzie to dokładna definicja [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
[...] czemu mogą je jeść także osoby będące na diecie. Pomidory dostępne są w sklepach przez cały rok, natomiast tylko w ciepłych miesiącach, te świeże, mają odpowiedni smak i aromat. Poza sezonem częściej jednak trafiamy na owoce z grubą skórką i totalnie bez smaku. Wynika to z tego, że są sprowadzane z daleka i nie dojrzewają na słońcu. Warto w [...]
[...] w kosmetykach. Przedostają się do naszego krwiobiegu przez skórę, a znajdziemy je w szamponach, kremach, piankach do golenia czy paście do zębów. Ftalany Ftalany to aromatyczni mordercy, którzy trują nas w licznych sytuacjach, w większości przypadków w toalecie bądź łazience. Ftalany występują jako "aromat" w odświeżaczach powietrza, [...]
Nutella i dzieciństwo było piękniejsze. Świeżutki chlebek z masełkiem, na to tona Nutelli i śniadanie nabierało nowego znaczenia. Mimo upływu czasu nadal jest jednym z najczęściej kupowanych kremów czekoladowych. Zazwyczaj przez ludzi, którzy niekoniecznie dbają o swoją sylwetkę i zdrowie. Osoby bardziej aktywne, będące na diecie, szukają [...]
Często słyszymy, jak ważne jest zdrowe podejście do odżywiania. Nie każdy jednak wie, co to w ogóle znaczy, a niektórym wydaje się, że to jedzenie wyłącznie brokułów, jarmużu, kiełków i innych jałowych produktów (co oczywiście nie oznacza, że wymienione warzywa są niesmaczne — raczej to wynika z powszechnego przekonania tych, którzy za nimi nie [...]
[...] jaja kurzego, maltodekstryna, przecier banana, substancje spulchniające: wodorowęglan sodu, difosforany mąka pszenna, sól, aromat, substancja słodząca: sukraloza. Skład jest czysty, nie ma w nim zbędnych i podejrzanych dodatków. Ma bardzo dobre makro, zdecydowanie możemy skomponować [...]
[...] od poszukiwaczy tych naturalnych skarbów, a w kuchni unosi się zapach suszonych grzybów lub dań przygotowanych na ich bazie. Są fenomenalne nie tylko ze względu na smak i aromat, jakie uzyskują dzięki nim potrawy, ale także ze względu na wartości odżywcze. Źródła: https://www.nature.com/articles/d42473-020-00414-3 [...]
[...] teobromina, tyramina, fenyloetyloamina, no i oczywiście pewne ilości cukru. Całkiem prawdopodobne także, że znaczenie ma również niepowtarzalny i niezwykle przyjemny aromat czekolady, który u każdego budzi przyjemne skojarzenia… Zmniejsza ryzyko cukrzycy Fakt ten może wydawać się niedorzeczny, ale – istnieją dane, które potwierdzają jego [...]
[...] i wyjaśnieniami! Podsumowanie Popołudnie z grillem to świetna opcja na spotkanie towarzyskie lub zjedzenie czegoś na dworze w małym gronie. Potrawy mają zupełnie inny aromat niż tradycyjnie przyrządzane. Jeśli jesteś początkującą osobą, być może czujesz obawy, czy sobie poradzisz z rozpaleniem i pieczeniem mięsa. Nie obawiaj się jednak, [...]