prażenie uwalnia tłuszcz i aromat z orzechów, więc jeśli ma to być masło orzechowe to należy prażyć, dzięki temu konsystencja będzie bardziej tłusta i będzie to można nazwać masłem, a tak to będzie zmielona papka, nie masło. A przynajmniej będzie to dalekie od masła migdałowego
Zgadzam się z Domerem. A jeśli chodzi o wodę jedyna chyba która nie zawiera słodzików i innych tego typu rzeczy a jest smakowa to cisowianka z maliną lub cytryną (ma sam aromat dodany)tyle w temacie
Z mojej strony proponuję aromat spożywczy na bazie glikolu. Poszukaj w googlach "aromaty do kaw" to znajdziesz pewien serwis oferujący owe. (Nie będę zamieszczać reklamy)
[...] (49%), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8%)zmielone orzechy laskowe (0,5%), czekolada w proszku (0,5%), substancje zagęszczające: karagen, mączka chleba świętojańskiego, wapń, aromat. Jesz cukier z cukrem, jedyne co miało sens, to ta ryba, no chyba, ze to była panga na dodatek w panierce
kurkuma to przyprawa indyjska, wchodzi tez w sklad mieszanki "curry". smak ma goszki i aromat mocny średnio przyjemny, dlatego stosuje sie ją bardziej dla koloru potraw niż smaku. w potrawach czy przetworach jest tego niewiele więc nic ci nie będzie przy redukcji. samą kurkume kupisz w sklepie spozywczym, ale nie radze jeśc samej i w [...]
Cynamon nie jest słodki, wiec kawy nim nie dosłodzisz. Ale daje wspaniały aromat... Ilość musisz dobrać sam. A jeśli bierzesz gotowy mielony z torebki, to musi go być więcej. Za to cynamon cały (tzw. "rurki"), po skruszeniu, przez dużą zawartość eugenolu, ma piekący smak, ale pozytywnie wpływa na układ krążenia. Prócz tego zawiera [...]
[...] dodajemy majeranek i oregano. Podajemy z ryżem. c) Jajecznica z olejem dyniowym: Jajecznica z olejem dyniowym: podczas przygotowywania tego dania ujawnia się prawdziwy aromat oleju dyniowego: 4 jaja, mała cebula, sól, pieprz, olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie. Pokroić cebulę, roztrzepać jaja w miseczce. Na rozgrzaną patelnię wlać olej [...]
Olej kokosowy który posiadam nie ma aromatu kokosa jest bezwonny i bezsmakowy tak więc nie powinno być problemu:-) z tego co się orientuje wersja rafinowana jest bezzapachowa a tłoczony na zimno ma aromat kokosa.
[...] ostrowie z mlekiem. Z kakałem jest dużo lepsza. Co do gródek już miałem zamawiać blender na alegro bo nie szło sie ich pozbyć. Słoik pomógł i było ich o wiele mniej. A na koniec 40 sekund w mikrofali i zero gródek bez potrząsania. Co do smaku zgadzam sie z przedmówcami że jest tylko aromat no ale to odrzywka a nie lody. Moim zdaniem jest ołkej.
Pozwole sie wcisnac "Proces obróbki olejów polega na oczyszczeniu, utwardzeniu lub odwadnianiu. Najlepszą jakością charakteryzują się oleje tłoczone na zimno, mające silny smak i aromat. Podczas obróbki oleje rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne, ale są odporne na wysokie temperatury."
[...] oraz kurkuminą. Olej kokosowy rafinowany świetny do smażenia i obróbki termicznej (np. zupy). Co do smaku - to zależy, bo typowy olej kokosowy ma swój specyficzny smak i aromat, jednak można kupić wersję bezzapachową. Alternatywnie dobrym źródłem jest też masło lub do smażenia jeszcze lepiej masło klarowane/ghee. Masło generalnie ma [...]
ostrowia o "smakach" ma tak naprawte tylko kolor i aromat :P a smak jakby naturalny według mnie:P posłodz to sobie słodzikiem na sacharynie np. a bedzie wypas. ja kupilem w folii niby owoce lasu ale na 100% dostalem truskawke :D chodciaz papierowa nalepka mowi ze owoce lasu.