Podam kilka ciekawych przepisów:
1.OLEJ Z PESTEK DYNI:
a)
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami:
Surówka z sałaty lodowej z pomidorami pomidory sałata lodowa cebula olej dyniowy – ok. 2 łyżek sól pieprz dodatkowo można jeszcze dodać np.: – kukurydzę – selera naciowego – ogórka – paprykę – pestki słonecznika Przygotowanie: Warzywa pokroić, wymieszać z przyprawami i olejem.
b)
Cukinia z patelni z olejem dyniowym:
1 cebula, pokrojona i podsmażona na maśle,
1 średnia pokrojona cukinia,
3 ząbki czosnku,
4 łyżki oleju z pestek dyni,
Po garści pestek dyni i słonecznika, tymianek, majeranek, oregano.
Ewentualnie parmezan do posypania dania.
Do podsmażonej cebulki dodajemy ¾ cukinii i olej z pestek dyni. Chwilę smażymy. Dodajemy pestki, tymianek, wciskamy czosnek i smażymy 3 minuty, następnie dusimy przez 8 minut. Dodajemy resztę cukinii i dusimy przez 5 min. Na koniec dodajemy majeranek i oregano. Podajemy z ryżem.
c)
Jajecznica z olejem dyniowym:
Jajecznica z olejem dyniowym: podczas przygotowywania tego dania ujawnia się prawdziwy aromat oleju dyniowego: 4 jaja, mała cebula, sól, pieprz, olej z pestek dyni tłoczony tradycyjnie. Pokroić cebulę, roztrzepać jaja w miseczce. Na rozgrzaną patelnię wlać olej z pestek dyni, a następnie jaja i wsypać cebulkę. Mieszać, aż do usmażenia
2.
OLEJ KUKURYDZIANY:
a)
Sos pietruszkowy do makaronu:
Sos pietruszkowy do makaronu 1/4 szklanki oleju kukurydzianego, 1 szklanka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej lub kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz do smaku, Wszystkie składniki połączyć, zmiksować za pomocą blendera.
b)
Ciasteczka kukurydziane:
Ciasteczka kukurydziane 2 szklanki mąki, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, ¼ łyzeczki soli, 1/3 szklanki oleju kukurydzianego, ¾ szklanki cukru, cukier waniliowy, 1 jajko, Mąkę, cukry, proszek do pieczenia wymieszać dodać olej kukurydziany i jajko. Z powstałej masy uformować ciasteczka. Piec10 minw temperaturze 275 C
3.
OLEJ RZEPAKOWY:
a)
Ryba z grilla:
Ryba z grilla: 4 filety np. z suma, 1/4 szklanki OLEJU RZEPAKOWEGO, 1 łyżeczka papryki chili, 2 łyżki świeżego soku z cytryny. Przygotowanie: Olej, sok i chili wymieszać. Marynować rybę 1/2 godz. Następnie piec w folii aluminiowej 6-8 min. z każdej strony.
4.
OLEJ SEZAMOWY:
a)
Sos sezamowy Tahini:
Sos sezamowy Tahini 6 łyżek sezamu, ¾ szklanki wody, 1 łyżka oleju sezamowego, ¼ łyżeczki soli Na patelni lekko uprażyć sezam. Dokładnie zmiksować z wodą, olejem sezamowym i solą. Schłodzić. Sos ten jest świetny zarówno do arabskiego hummusu jak i od pizzy, kanapek oraz rozmaitych deserów, ciast kremów.
b)
Szaszłyki z Bangkoku:
400 g piersi z indyka,
2 łyżki oleju do smażenia np. oleju rzepakowego,
1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu sojowego,
0,5 łyżeczki kolendry,
2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku,
150 g orzeszków ziemnych,
sól, pieprz
Pierś indyka pokroić na paseczki, oprószyć solą i pieprzem, nabić na patyczki. Pozostałe składniki wymieszać, posmarować nimi mięso, pozostawić w lodówce na 30 min. Smażyć lub grillować.
5.
OLEJ SŁONECZNIKOWY:
a)
Surówka ze szczypiorkiem:
Surówka ze szczypiorkiem: Pęczek szczypiorku, 3 ogórki kiszone, Pęczek rzodkiewki, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 6 łyżek śmietany, sól i cukier do smaku, Warzywa pokroić połączyć, wymieszać śmietanę, olej, śmietanę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać i polać surówkę.
b)
Olej borowikowy:
Olej borowikowy: 2 szklanki oleju słonecznikowego, kilka suszonych borowików, kawałek suszonego pomidora, kilka gałązek tymianku. Do szklanej, suchej, najlepiej ciemnej butelki włożyć grzyby, pomidora i zioła, zalać olejem i zakręcić. W podobny sposób można zrobić aromatyczny olej paprykowy. Na szklankę oleju słonecznikowego potrzeba tu papryczkę chili, 5 ziaren jałowca, gałązkę rozmarynu, kminek i laskę cynamonu.