Zmienna pogoda w okresie wiosennym może sprawić, że bardziej jesteśmy narażeni na infekcje. Szczególnie ważne jest dbanie o siebie i praktykowanie dobrych nawyków, kiedy nasz układ odpornościowy poddawany jest częstej próbie. Picie dużej ilości wody, odpowiednia ilość snu, dobrze zbilansowana zdrowa dieta i przyjmowanie witamin to świetny sposób, [...]
[...] B12, C, D, H) i minerały (miedź, cynk) wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy) Placebo zawierało wodę, naturalne konserwanty (kwas jabłkowy i cytrynowy), aromat (mango i jabłko) oraz naturalny słodzik (stewia). Wyniki U osób spożywających testowany produkt odnotowano wzrost elastyczności skóry o 40% w porównaniu z placebo. [...]
Masło orzechowe od lat towarzyszy kulturystyce jako sposób na dostarczenie tłuszczy, w nieco bardziej przyjemnej dla podniebienia formie niż typowe zapijanie kielicha z oliwą. Obecnie oprócz klasycznych maseł, które bazują na orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy [...]
Oleje są nieodłączną częścią naszej diety i pojawiają się niemal w każdej potrawie od sosów sałatkowych po marynaty. Służą do obsmażania, smażenia, grillowania czy pieczenia potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Oleje są produktem procesu ekstrakcji i tłoczenia. Pochodzą z nasion i orzechów, takich jak słonecznik, migdały, orzechy włoskie, [...]
Przekąski towarzyszą nam niemal każdego dnia. I choć się przed nimi bronimy, uważając, że są to zbędne kalorie, to każdy z nas po nie sięga w różnych sytuacjach. Zaraz po przebudzeniu planujemy, jakie przekąski kupić w drodze do pracy – by dodać sobie energii, gdy poranna motywacja osłabnie. Po południu chętnie sięgamy po kawę z ciastkiem, żeby [...]
[...] że zaczyna się rozwijać rynek wegańskich słodyczy. Czy to zdrowy wybór? Słodycze, jak to słodycze - czy wegańskie, czy nie, są źródłem cukru i często różnych dodatków, aromatów itp. Oczywiście, że można samodzielnie wykonać coś słodkiego i zadbać o to by zawierały zdrowsze zamienniki cukru, ale czasami potrzebujemy coś na tu i teraz. W [...]
Przyjemny anyżkowy zapach, który zawdzięcza olejkom eterycznym. Specyficzny smak i oryginalny wygląd. Warzywo to jest niezwykłe również z powodu właściwości leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy [...]
Kawa nazywana jest napojem bogów, uwielbiają ją niemalże wszyscy ludzie na całym Świecie, doceniana jest za smak i aromat, oraz właściwości pobudzające. Jednak to nie jedyne zalety, jakie płyną ze spożycia popularnej małej czarnej. Instytucje z całego świata w tym IŻŻ, WHO czy FSDA deklarują, że regularne spożywanie kawy przez osoby dorosłe może [...]
[...] tę lasagne. Podgrzanie zgodnie z instrukcją niewiele pomogło, sos pozostał sztywny. A jak w smaku? Najmocniej czuć tutaj beszamel, jest on tutaj dominujący, przez co tłumi aromat bazylii. Nie jest bardzo zły, ale spodziewałam się tutaj jednak więcej tego smaku pesto. Plusem dania jest makaron, który nie jest gumowy, nie rozpada się, jest dość [...]
Pesto to niezwykle aromatyczny dodatek, sos do wielu różnych dań. Mnie osobiście kojarzy się z makaronem i pomidorami z mozzarellą. Oczywiście każdy zajada według uznania. Tradycyjne zielone pesto składa się z bazylii (stąd ten aromat), orzeszków pinii, parmezanu, oliwy z oliwek i czosnku. Na półkach sklepowych można znaleźć pesto, którego skład [...]
[...] się konsystencją z serkiem homogenizowanym z czasów dzieciństwa. Skład Zmielone odtłuszczone orzeszki ziemne prażone, kakao o obniżonej wartości tłuszczu (6%), sól, aromat, substancja słodząca: sukraloza. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 476 kcal Tłuszcz: 14 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g) Węglowodany: 32 g (w [...]