Składniki:

  • 60g mąki gryczanej
  • 40g mąki ziemniacznej
  • 50g erytrytolu
  • 5 jaj
  • aromat waniliowy
  • 150g truskawek
  • 5g oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Nadal ubijać, stopniowo dodając erytrytol, następnie po jednym żółtku i na końcu aromat.
  3. Mąkę gryczaną oraz ziemniaczaną wymieszać ze sobą i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając.
  4. Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować olejem kokosowym.
  5. Ciasto wyłożyć do formy i na wierzchu ułożyć truskawki obtoczone w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej.
  6. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni - do suchego patyczka.

Wartości odżywcze dla całości - bez dekoracji z jogurtu greckiego i truskawek:

Białko: 40g Tłuszcz: 32g Węglowodany: 86g 785kcal

Komentarze (0)