Ehh już się irytuje bo nie mogę znaleźć nic dla siebie przed i po treningu :D Owsianka nie pasuje, łosoś wg mnie za tłusty, a i smażenie na oliwie mi nie pasi. Co do właściwych poczynań- suchego kurczaka z suchym ryżem nie lubie :D Może ktoś ma pomysł na szybki, prosty posiłek po treningu z węglami złożonymi i białkiem, ale jak mówię prosty i [...]
Dzisiaj mijają 2 tygodnie, 1 tydzień od "diety" ( a raczej testowania produktów) nie jest źle. + 1 kg, co też uważam za sukces. Nie chcę całkowicie rezygnować z kuchni mojej mamy, gdyż jest zaj*bista ! Będę wdrażał nowe, zdrowe posiłki, ale niekiedy będę sobie robił "odskocznię" od diety i spożywał to co wcześniej (3-4 posiłki w tygodniu). [...]
ok, ogólnie chodzi mi, o to żeby zastąpić pange jakimś innym (w miare dobrym) filetem, bo świeżych ryb po prostu nie lubię. Smalec ? Przecież to tłuszcz zwierzęcy, którego mam unikać jak ognia, no chyba że coś źle przeczytałem... Z tym, że pieczenie jest czasochłonne... Smażenie beztłuszczowe mi chyba najbardziej odpowiada :) Zmieniony przez - [...]
Wszystko ma straty wynikające z obróbki i potem - przechowywania... Ziemniaki też. Np.straty witaminy C. Ale korzyści z ich jedzenia przewyższają straty. Ziemniaki to produkt skrobiowy; jeśli po ugotowaniu schłodzisz je w lodówce, to część skrobi zamienia się w skrobię oporną i dzięki temu mają odrobinę mniej kalorii i mniej podnoszą cukier we [...]
Wywal to masło lurpak z posiłków okołotreningowych(rozumiem, iż to do smażenia, gotuj/piecz/gotuj na parze w takim razie), podbij białko do 200g, reszte wpakuj w węgle(do tych 4 tysięcy). Na noc daj może twaróg zamiast tej tuny. Białko niech będzie te 190-200. Najlepiej jakbyś ograniczył całkowicie smażenie, zamiast tego podbił tłuszcze orzechami, [...]
jesli chcesz i bedzie dla ciebie smaczniejsze,ja poprost mam jakies problemy i nie moge jesc smazonych rzeczy(albo takich z ktorych ocieka tluszcz) ostatnio jednak robilam szwagrowi kotlety ugotowane w bulionie warzywnym potem do rozmemlanego jajka dodalam ta przyprawe chinska potem kotleta w to wsadzilam& na koniec obtoczylam w bulce,lekkie [...]
1. Wszystko ważymy przed obróbką (gotowanie , smażenie , parowanie , duszenie....) , to normalne ze po ugotowaniu makaron wazy więcej bo nasiąka wodą ale ty go waż przed gotowaniem 2. 1-2 razy to normalnie , ja chodze podobnie jak ty ale mój kolega 3-4 razy dziennie i też ma się dobrze. normalne ze po posiłku może chcieć się kupke zrobić bo [...]
ogólnie przjmuje się że pierś najlepiej robić na parze, pieczona lub grilowana.. Jeżeli chodzi o smażenie może być ale proponuje tutaj albo teflon albo np: olej ryżowy albo pam... ---------- Indyk, Wołowina,
Odpowiedź na pytanie wielkiego_ala: Z fizycznego punktu widzenia wzrost temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie) wiąże się ze wzrostem energii. Doprowadzając energię cieplną do posiłku zwiększamy całkowitą ilość jego energii. Jeśli zjemy go w takiej postaci to powinniśmy przyjąć większą ilość energii niż z produktu nieobrobionego termicznie [...]
Wolę odrazu taki koktail z białkiem,mniej roboty:) Jeszcze jedno pytanie chciałbym dorzucić: czy olej MCT poddany obróbce termicznej (smażenie) traci swoje właściwości?
agataq, czytałam te artykuły ale nie wyjaśniły mi wszystkiego... Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która [...]
smażenie - oczywiscie palm ... ale ja wolę smak więc stosuję olej z pestek winogron (właśnie do smażenia jest dobry) a jajecznica to niestety ... innej niż na maśle nie przełknę
kukurydziane sa bardzo przetworzone - zawierają mniej witamin i mikroelementów niż owsiane oraz mają wysokie IG. nie smaż tylko piecz, smażenie to najgorszy sposób obróbki termicznej. gainer jest zbędny, na noc jedz białko+tłuszcz aby spowolnić wchłanianie. pzdr.
Dlaczego nie chcesz jeść smażonych posiłków ? Owszem , lepiej jest jeść gotowane na parze lub pieczone , ale nie dajmy się zwariować :) Uważam ,że smażenie na oliwie z oliwek lub odpowiednim oleju nam nie zaszkodzi.
cala dieta wymaga urozmaicenia. po co pijesz oliwe bezposrednio? polewaj nią mieso, sałatki, etc... poza tym ona nie jest jeydnym slusznym tłuszczem. smazenie jest najgorszą formą obrobki i na pewno nie robi sie tego na olejach roslinnych, a na maśle/klarowanym, smalcu, oleju kokosowym badz beztluszczowo na teflonie czy PAM'ie. diete wklep do [...]