Szacuny
0
Napisanych postów
81
Wiek
30 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
3323
Taaa, majonez kielecki z Poznania
A ja właśnie wcinam kuraka z ryżem białym -.- Tego ryżu to ja chyba w siebie nie wcisne... kibicujcie, może jakoś mi się uda.
Szacuny
0
Napisanych postów
103
Wiek
31 lat
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
1084
foCuS_15 No ja muszę jedzonko sobie urozmaicac
Majonez to ja z winiar kupuje. Dobry jest zawsze nim kanapeczki smaruje albo jak jaja ugotuje na twardo to zjem sobie je z majonezem
Szacuny
3
Napisanych postów
419
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
6933
Primo
"Jaki by to nie byl majonez jest to w chooj nie zdrowe tluste no i odbija sie na tym sylwetka" To powiedz to LowCarbonowcom
Secundo
1. Jajko
2. Olej (oliwa,olej z orzechów,olej sezamowy,olej słonecznikowy,olej samochodowy lub mix tychże ; czego tam sobie wlejesz tego będziesz miał, ale polecam zwykły słonecznikowy bo neutralny w smaku i najtanszy)250ml
3. Musztarda z łyżeczkę
4. 1-2 łyżki soku z cytryny
5. Szczypta soli i cukru (niekońecznie)
6. Miska
7. Mixer
W miseczce rozbijamy jajko, dodaję cukier, sól, sok , musztarde i ubijam na pianę. STOPNIOWO, w bardzo małych ilościach, CIENIUTKIM strumieniem dodaję olej, cały czas ubijając, aż zmieni kolor na prawie biały i gęsty. Kwestia wprawy i jest super majonezik i to całkiem sporo jak na 1 osobę(dla mnie nie) i tu jest trochę problemu bo jak nie masz w rodzinie z kim się podzielić to kicha bo bez konserwantów to powiedzmy że MAX 7 dni a składników nie idzie podzielić zbytnio bo weź rozbij pół jajka :D
Szacuny
8
Napisanych postów
5280
Wiek
36 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
22336
Cukier sobie odpuszcze. Moze jeszcze pokombinuje/poeksperymentuje ze swoimi skladnikami.
Kto chce niech je majonez ja tu zakazu nie widze, jesli kogos nie zalewa po takim czyms to moze jesc mnie zalewa wiec nie bede sie nie zamierzam takim czyms truc. Tluste/niezdrowe mnie to przekonuje zeby tego nie jesc.