Biga:
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki drożdży instant
2/3 szklanki mąki
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć folią i odstawić na 9-17 h.
Następnie dodać:
1 i 3/4 szklanki wody
2 łyżeczki drożdży instant
3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej (typ 850)
1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wyrabiamy Na tym etapie nie należy dosypywać więcej mąki ew potem - ciasto w miarę wyrabiania, robi się bardziej elastyczne i sprężyste.
Po wyrobieniu, ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 3-4 godziny do fermentacji.Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy mąką. Na tym etapie ciasto przypomina placki, ale w gorącym piekarniku dobrze wyrośnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230 st C.
Wstawiamy bułeczki i pieczemy ok. 15-20 minut. (wszystko zależy od wielkości bułek - po 15 minutach należy sprawdzać ich stopień zarumienienia). Studzimy na kratce. Co do moich uwag to raczej mąki więcej wlezie ale tak czy siak ciasto ma konsystencje baaardzo ciepłej plasteliny w sumie lejące ale nie aż tak żeby sie na blasze zlewały se sobą to trza wyczuć Jak możesz formować bułki rękoma to coś zknociłeś ja to robię łyżką .Zresztą każda mąka inaczej ciągnie. Jak nie piekłeś nigdy pieczywa to ciabatta nie jest najłatwiejsza ale nie mowie nie co ci szkoda najwyżej zmarnujesz 700g mąki.
Studnet ja na Słowacje mam tak blisko że czasem z kumplami na rowerach jeżdżę a te czekolady to w przewadze są od siory z Danii a tam trochę dalej na rower:D.
A co do piwa to powaga ale dużo lepiej smakuje z plastiku niż puszki np
Zmieniony przez - yunnan w dniu 2008-08-25 13:01:32