SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237240

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 509 Wiek 40 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 9573
Zupa z soczewicy niski IG

Fenkul 80g
soczewica czerwona 50g
piers z kurczaka 40g
brokuly mrozone 140g
oliwa z oliwek 10g

B-25.1, W-30, T- 12.8

Nie wyglada ladnie ale jest pyszna i sycaca i ma niski IG

Wszystko razem wkladamy do gara, gotujemy ok 25 min. Przyprawiamy sola i pieprzem. Na talerzu dodajemy oliwe




Zmieniony przez - Bayo w dniu 2014-11-05 14:57:28
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 532 Wiek 32 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 9347
Kasza gryczana na słodko
Bomba węglowodanowa ;)

Składniki:
-kasza gryczana (woreczek 100 g)
-banan, 1 lub 2
-20 g rodzynek
-20 g wiórków kokosowych

Przygotowanie:
Kaszę ugotować. Po ugotowaniu, wrzucić na patelnię, dorzucić banana, rodzynki i wiórki. Smażyć (bez żadnego masła czy oliwy) do momentu, w którym banan zmieni się w paćkę, i wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.
Opcjonalnie, można dorzucić odżywkę białkową.

Zmieniony przez - vacerrosa w dniu 2014-11-06 18:51:55

Zmieniony przez - vacerrosa w dniu 2014-11-06 18:52:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 54 Napisanych postów 221 Wiek 30 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16317
Z serii "słodkie zdrowie"
tj. 2 przepisy na bazie kaszy jaglanej, ale z mojego doświadczenia wynika, że do 1. można ją bez przeszkód zamienić np. mąką gryczaną, owsianą, żytnią, itd~

Śniadaniowy omlet biszkoptowy

-średni banan (mój ważył 95g)
-3 jajka (L)
-15g orzechów nerkowca
- 55g zmielonej kaszy jaglanej
-5g odtłuszczonego kakao
-płaska łyżeczka sody

Banana kroimy w plastry, a następnie gnieciemy widelcem na papkę. Zmieloną kaszę mieszamy z sodą, kakao i posiekanymi nożem orzechami nerkowca. Wbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem. Po wymieszaniu dodajemy banana i "wgniatamy" w resztę. Wylewamy na rozgrzaną patelnię (dość dużą). Patelnię dobrze przykryć, gdyż omlet wychodzi duży. Niestety, ja takowej nie posiadam, ale smażenie na małym ogniu również nie przysporzyło problemów i całość łatwo się przewróciła na 2. stronę.
Pysznie smakuje z kawą

Makro: 29.2 B/ 65.4 W/ 24 T



Pseudo-Tiramisu

-35g zmielonej kaszy jaglanej (tutaj nie wyobrażam sobie zamiennika)
-60g sera twarogowego chudego (taki miałam)
-10g kakao odtłuszczonego
-110g jogurtu greckiego
-22g orzechów nerkowca

Na początku: podaję przepis z 10g kakao, ale najlepiej dać 5g. Lekko przesadziłam i niektórym może się jeść cały deser ciężko.

Kaszę mieszamy z posiekanymi orzechami (b. drobno). Wsypujemy na patelnię i prażymy. Powinna nabrać pięknego aromatu i zbrązowieć. Uważamy na ogień! Po pewnym czasie łatwo ją przypalić.
Do miseczki/kubka układamy warstwowo wszystkie składniki

Smacznego!
Makro: 31.9 B/ 40.5 W/ 12 T



Zmieniony przez - mania7984 w dniu 2014-11-11 13:24:21
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 118 Wiek 59 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 14633
Muffiny z indyczego cyca
Szczególnie polecane eks- vege, którzy wciąż mają trudności pogryzieniem mięsa, albo tym wszystkim, którzy uwielbiają muffiny

1 kg piersi z indyka
3 duże cebule, ze dwa ząbki czosnku, tłuszcz do smażenia
Pietruszka, por, seler
2 jajka
¼ szklanki karobu (zagęszcza i dodaje piernikowy smak /kolor), ¼ szklanki płatków owsianych
Przyprawy jak kto lubi, ja lubię Przyprawy Podlaskie – wszystkie rodzaje ich mieszanek

Indyka pokroić (jak eks-vege nie może, niech kogoś poprosi i nie patrzy). Cebulę i czosnek pokroić, zrumienić na patelni. Pokroić warzywa. Wrzucić to wszystko do garnka, dodać przyprawy. Gotować około 30 minut w jak najmniejszej ilości wody, ewentualnie nadmiar odparować.
Trochę wystudzić.
Dodać dwa jajka, płatki owsiane, karob, zmiksować na gładką masę.
Piec 50 minut w 200 stopniach, koniecznie w żelowych foremkach do ciasteczek.
Moje maja kształt klasyczny, małych serduszek i biedronek.



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 2318 Wiek 51 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 30120
Chleb gryczany

Polecam bardzo smaczny chleb z mąki gryczanej z dodatkiem jaglanej i ziemniaczanej. Prosty w wykonaniu, szybki, pięknie rośnie. Charakterystyczny smak gryki powoduje,że chleb nadaje się raczej do kanapek wytrawnych. Przepis oryginalny zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Dodałam 2 łyżki mieszanki ziaren. W mojej wersji nie miałam mąki jaglanej , robot kuchenny okazał się za słaby i zaryzykowałam dodając całą kaszę.

• 500 g mąki gryczanej
• 125 ml mąki jaglanej
• 125 ml skrobi ziemniaczanej
• 625 ml wody
• 2 łyżki chia lub siemienia lnianego
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru lub innego słodu
• 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1. Wsypać do miski wyspać wszystkie składniki sypkie i wymieszać. Dodać składniki mokre i dokładnie utrzeć lub wymieszać mikserem.
2. Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy do pieczenia lub formy do chleba (wtedy najczęściej nie ma konieczności smarowania). Powierzchnię wygładzić mokrą dłonią i oprószyć mąką. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 40 minut. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 50 minut. Wystudzić na kratce.

przepis pochodzi ze strony Olgi Smile
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Babeczki gryczane z kurczakiem i tym co masz w lodówce

Przepis na 6 babeczek - muffinek

- mąka gryczana 60g
- jajo
- 3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz, zioła - co kto lubi
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

- pierś z kurczaka 240g
- czerwona papryka 100g
- pół cebuli
- suszone pomidory
- szczypiorek
- ser 50g

Pierś upiec i pokroić na małe kawałki. Tak samo z warzywami, które chcesz dodać do środka. Ser zetrzeć.
Ucieramy ciasto , dodajemy składniki i do foremek.
Piec 30 min w temp 180 stopni.
Babeczki są bardzo dobre, puszyste . Ja zrobiłam do nich sos czosnkowy.
Na zimno też dobre, fajna alternatywa do pracy.







...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 826 Wiek 40 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 75077
Burgery z indyka i kaszy jaglanej

500g mielonego z indyka (może być z piersi)
170g kaszy jaglanej
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
10 pomidorów suszonych
1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
jajko
tłuszcz do podsmażenia cebuli

przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1,5 łyżeczki suszonego oregano, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, szczypta cynamonu

Kaszę ugotować i ostudzić. Wymieszać z mięsem.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić. Dodać do mięsa.
Dodać przyprawy, pietruszkę i pomidory. Wymieszać.
Dodać jajo. Wymieszać i uformować burgery.

Piec w temp. ok. 200 stopni ok. 30 min.
lub
Smażyć z jednej strony 4 min. i z drugiej 3 min.

Wyszło 12 burgerów.
Jeden kotlet: 11,2B/9,7W/6,2T (dla mielonego z indyka z Lidla)



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 293 Napisanych postów 4340 Wiek 39 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 24891
Śniadaniowe omlety biszkoptowe.

Składniki:

2 jaja rozmiar L
Orzechy włoskie 15 gr
Odzywka białkowa 20 gr
Maliny mrożone 25 gram
Banan świeży 60 gram

Wychodzi ok 6-7 omlecików

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywno, następnie miksujemy żółtko z odżywką białkową.
Po zmiksowaniu żółtek na gładką masę powoli łączymy ubite białka z masą z żółtek.
Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu pod przykryciem.

Dodatkowe składniki dowolne ja użyłam zmiażdżonego banana i malin.

Rozkład BTW:
382,5 kcal
20 B
17 W
22 T

Smacznego


...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 62 Napisanych postów 7560 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 84697
Dla tych co nie lubią awokado- jak ja

Siedząc ostatnio w bawialni z młodym w babskiej gazecie natknęłam się na przepisy uczestników z Top Chefa , no to próbujemy :

Pasta z awokado + makrela .

Porcja na 3-4 małe kanapki:
- pół awokado miękkiego
- 70g serka śmietankowego ( ja kupiłam Pilos w Lidlu , ale warto wybrać ten o najlepszym składzie)
- pół pęczka szczypiorku
- papryka czerwona mała połówka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
-60g makreli wędzonej

Awokado skrapiamy lekko cytryną , dodajemy serek i blenderem na gładką masę. Sól i pieprz do smaku. Dodać posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną paprykę . Odstawić na ok 15 min.

Nakładać na chleb , na to makrela i jeść
Nie czuć awokado!!






...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51564 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
pasztet bezglutenowo,bezjajkowy ala preria: BTW: 14;15,5;1,3

potrzeba matką wynalazków- wymyśliłam jak zjeść dużo mięsa i nie zwariować:D

1/2 kg wołowiny
1/2 kg szynki wieprzowej
200 g wątróbki kurczakowej
200 g surowego boczku wieprza
350 g marchewki
100 g pietruszki
170 g selera
20 g zmielonego siemienia lnianego

kroimy mięso i warzywa w dosyć niewielkie kawałki, któe przejdą przez ucho maszynki do mielenie
mięso oprócz wątroby gotujemy ok 1h w przyprawach typu liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek, kolendra
po godzinie dodajemy warzywa i wątróbkę
razem gotujemy to 2 h i odstawiamy do wystygnięcia
w tym czasie możemy zrobić siemię lniane z wodą (pół szklanki)

jak to wszystko wystygnie,,mielimy miech z warzywami dwa razy i mieszamy z napęczniałym siemieniem
dodajemy gałkę muszkatołową i inne przyprawy- co kto lubi ja dalam czarnuszke :D papryke i chili
i znów długo mieszamy

następnie wrzucamy w blaszki lub foremki (u mnie wyszło tego 2 nieduże keksówki- jedna silikonowa, druga wyłożóna papierem do pieczenia)
hop do nagrzanego piekarnika na 1h w temp 180 stopni
jak sie skończy piec to delikatnie odwrócić pasztet z blaszek zeby spód wystygł i wysechł

smacznego:D

Zmieniony przez - preria w dniu 2015-01-11 19:45:26

Zmieniony przez - preria w dniu 2015-01-11 19:47:45
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium