pasztet bezglutenowo,bezjajkowy ala preria: BTW: 14;15,5;1,3
potrzeba matką wynalazków- wymyśliłam jak zjeść dużo mięsa i nie zwariować:D
1/2 kg wołowiny
1/2 kg szynki wieprzowej
200 g wątróbki kurczakowej
200 g surowego boczku wieprza
350 g marchewki
100 g pietruszki
170 g selera
20 g zmielonego siemienia lnianego
kroimy mięso i warzywa w dosyć niewielkie kawałki, któe przejdą przez ucho maszynki do mielenie
mięso oprócz wątroby gotujemy ok 1h w przyprawach typu liść laurowy, ziele angielskie, sól, majeranek, kolendra
po godzinie dodajemy warzywa i wątróbkę
razem gotujemy to 2 h i odstawiamy do wystygnięcia
w tym czasie możemy zrobić siemię lniane z wodą (pół szklanki)
jak to wszystko wystygnie,,mielimy miech z warzywami dwa razy i mieszamy z napęczniałym siemieniem
dodajemy gałkę muszkatołową i inne przyprawy- co kto lubi ja dalam czarnuszke :D papryke i chili
i znów długo mieszamy
następnie wrzucamy w blaszki lub foremki (u mnie wyszło tego 2 nieduże keksówki- jedna silikonowa, druga wyłożóna papierem do pieczenia)
hop do nagrzanego piekarnika na 1h w temp 180 stopni
jak sie skończy piec to delikatnie odwrócić pasztet z blaszek zeby spód wystygł i wysechł
smacznego:D
Zmieniony przez - preria w dniu 2015-01-11 19:45:26
Zmieniony przez - preria w dniu 2015-01-11 19:47:45