(bezglutenowa)
Przepis pochodzi stąd:
Klik
smaczniemi blogspot com/2013/09/pizza-z-maki-ryzowej.html - tam gdzie spacja powinna być kropka - nie chce mi tego podlinkować normalnie
Troszkę go jednak zmodyfikowałam.
Składniki na ciasto (u mnie z tego wyszły dwa posiłki):
120g mąki z ryżu brązowego
ok. 7g drożdży sypkich
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 100ml ciepłej wody
zioła prowansalskie
Wierzch (wedle uznania):
70g piersi z kurczaka
70g startej mozarelli
przecier pomidorowy
papryka, pomidor, oliwki, fasola czerwona, rukola
przyprawy (u mnie zioła prowansalskie, bazylia)
- suche składniki wymieszać, dodać oliwę, wodę a następnie wyłożyć na blaszkę (wcześniej lekko posmarowaną oliwą i posypaną mąką) i odstawić na około 15 minut
- następnie ciasto wysmarować przecierem pomidorowym lub innym "sosem", posypać mozarellą i wyłożyć pozostałe składnik
- wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 220 stopni na ok. 15-20 minut
Gotowe
Ciasto z tej mąki jest bardzo smaczne i chrupiące. Przyprawiać i wykładać można dowolnie. Pominęłam w przepisie cukier, który jest w oryginale a i tak pizza daje sobie radę.
Zmieniony przez - eveline w dniu 2014-06-13 06:09:11
170 g odsączonej czerwonej fasoli z puszki
100 g średnio dojrzałego banana
10 g kakao (bez dodatku cukru)
60 g jajka (jedno jajko M)
30 g odżywki białkowej - moja o smaku Wanili
Przyprawy:
Mix do szarlotki - bez cukru, jakikolwiek
Odrobine startej skórki z pomarańczy
Opcjonalnie:
100 g pokrojonych truskawek do środka - ciasto bardziej wilgotne w środku
Wykonanie: Wszystko zblendować na jednolitą masę - można dodać odrobinkę wody mineralnej
Wszystko wlewamy do formy/foremek do sufletów i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy około 30 min.
Uwagi: Strasznie się klei do boków zwykłych form do pieczenia - polecam sprawdzenie silikonowych.
Dziennik i ciągłe dążenie do celu przez góry i doliny -->
Przerwa i powrót [8], nowy start [11]
http://www.sfd.pl/Chce_byc_fitneska!_Powrót_do_dawnej_formy__redukcja.-t950734.html
wzorowałam się na pomyśle Saidy na "bitą śmietanę"
Składniki:
-jaja (osobno białka i żółtka)
-odżywka - do smaku
-dodatki: kakao, cynamon, kawa rozpuszczalna, owoce, wiórki kokosowe, orzechy, ...
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać połowę odżywki. W osobnym naczyniu wymieszać widelcem żółtka z drugą częścią odżywki i wlać je do ubitych białek, cały czas mieszając. Wsypać cynamon/kakao/kawę/zmielone orzechy/zblendowane owoce/co kto chce . Zamrozić (2h wystarczą).
Wyjąć parę minut przed podaniem.
Wartości odżywcze:
PS Ja zrobiłam lody waniliowo-cynamonowe i kakaowo-kawowe, i IMO baaardzo przypominają te kupne.
Zmieniony przez - al0 w dniu 2014-06-25 20:48:36
https://www.sfd.pl/Pikantne_placki_jaglane_bezglutenowe_by_Malinowa-t1030692.html#
Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-06-27 09:17:16
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html
Czyli pyszne kotleciki z ciecierzycy. Bardzo łatwe i szybkie do wykonania, mało składników do liczenia, bo w zasadzie składa się z ciecierzycy i przypraw. Mogą być smażone lub pieczone (dla ograniczających tłuszcze). Najlepiej smakują z dowolnym sosem, w wersji pieczonej jest niezbędny, bo kotleciki mogą wyjść trochę suche. Dawno nie jadłam tak pysznej rzeczy, polecam :)
SKŁADNIKI
(u mnie wyszło 14 kotlecików, podzieliłam na 4 porcje)
300g ciecierzycy
średnia cebula
pełna łyżeczka soli
pełna łyżeczka kuminu
pełna łyżeczka kolendry
2 duże ząbki czosnku
czubata łyżka sezamu
opcjonalnie: świeża natka pietruszki, kolendra, chili itp.
WYKONANIE:
1. Ciecierzycę moczę przez noc. Następnego dnia płuczę, wrzucam do blendera razem z pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i porządnie blenduję. (cieciorki nie gotujemy, tylko sucha nam się ładnie poskleja!)
2. Dodaję przyprawy i sezam, mieszam, wstawiam do lodówki na pół godziny lub dłużej.
3. Po wyjęciu z lodówki formuję niewielkie, płaskie kotleciki i smażę (lub piekę w piekarniku, podejrzewam że czas pieczenia to koło 15-20 min. i w połowie przekręcamy na drugą stronę) na rozgrzanym na patelni oleju (nieduży płomień) do zbrązowienia z obu stron.
Do moich kotlecików przygotowałam sos śmietanowo-musztardowy i pasował idealnie, ale myślę, że świetnie smakowałby też sos tzatziki lub inny na jaki macie pomysł lub na jaki pozwala micha:)
SOS ŚMIETANOWO-MUSZTARDOWY
śmietana kwaśna (60g)
musztarda francuska (pół łyżeczki)
musztarda dijon (pół łyżeczki)
estragon
sól, pieprz
Wszystkie składniki mieszamy i gotowe :)
Ja pominęłam dijon, bo akurat nie miałam, w zamian dałam więcej francuskiej - pycha!
Zmieniony przez - justxna w dniu 2014-06-28 16:49:58
Sklad :
Poziomki
Jagody
30 gram Mąka ryżowa/ moze byc żytnia/pełnoziarnista
2jajka
szczypta poszku do pieczenia
ew. stewia
łyżka mleka ( ja nie dalam bo nie moge)
łyżka wody ( 2 x lyzka wody jak bez mleka)
2 gramy masła :D
Jak to zmajstrować?
To proste :D
Wszystko razem wrzucasz do miski blendujesz wylewasz na teflon
Pieczesz 3 min z jednej strony
2 Min. z drugiej strony i ...
GOTOWE :D
Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-06-30 17:39:56
AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html
...
"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
Wiesz, co jest najważniejsze w życiu? Mieć cel. I dążyć do jego spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który posiadam, tak jakby... uszczęśliwia mnie. Dzieki niemu mam poczucie, że warto żyć, mimo przeciwności. Ale często wątpię. Bardzo często.
SKŁADNIKI (na 2 porcje)
pół kilo serc drobiowych
jedna spora cebula
papryka czerwona, zielona i żółta
łyżka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
smalec
+ przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie
Odkrajamy od serc białą część i dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka z sercami, dodajemy przyprawy i odrobinę smalcu, chwilę smażymy. Po jakims czasie dolewamy trochę wody (tak na oko, żeby serca się dusiły), dodajemy pokrojone w kostkę papryki i koncentrat, a pod koniec natkę pietruszki. Dusimy aż składniki zmiękną i cebula zagęści sos.
U mnie podane było z ziemniorami, ale pyszne będzie również z ryżem lub kaszą.
Smacznego!
Zmieniony przez - ejpi w dniu 2014-07-01 22:56:54
"Optymista to ktoś, kto wie, że zrobienie kroku do tyłu zaraz po tym, jak się zrobiło krok do przodu to nie katastrofa tylko cza-cza."
http://www.sfd.pl/Zrozumieć_kobietę_;_czyli_Female_Phase_Training_by_Ejpi-t1087093.html#
"Ludzi z nadmiarem teścia sie tylko ogląda"
SKŁADNIKI:
-6 jajek
-mąka gryczana ok. 100g
-opakowanie mrożonego szpinaku
-przyprawy (sól, pieprz, papryka, czosnek itp.)
-dodatki na wierzch wedle uznania, ja najbardziej lubię wersję z łososiem wędzonym, oliwkami, pomidorem i odrobiną sera, może być też z kurczakiem, tuńczykiem, pieczarkami, papryką,mozarellą... co kto lubi
WYKONANIE:
Ubijam białka na sztywno, dodaję do nich mąkę, żółtka, rozmrożony i dobrze odsączony szpinak i przyprawy, delikatnie mieszam, wykładam na blachę (u mnie z tej porcji wychodzą 2 średnie blaszki jak na foto poniżej) układam na wierzchu pozostałe składniki. Piekę w piekarniku około 40 min w temperaturze 180 stopni.
FOTO:
Wersja z kurczakiem:
Wersja z łososiem:
Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- ...
- 67