SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237382

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 5856 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54638
Tuńczyk w kurkumie z soczewicą.

Na dwie porcje:
1 puszka tuńczyka w wodzie
100g soczewicy
1 łyżka kurkumy
1 łyżka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy

Soczewice ugotować. Czosnek posiekać, wrzucić na rozgrzany teflon, mieszać, dodać tuńczyka i odrobinę wody. Mieszając dodawać kurkumę, paprykę. Odparować wodę. Dodać soczewicę. Wymieszać. Po wystygnięciu polać oliwa/ olejem lnianym.
Równie pyszne z makaronem.





Zmieniony przez - Lejjla w dniu 2011-02-16 12:10:54

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_DT/Lejjla-t988136.html

"Mięśnie są pojętne jak woły robocze.Jeśli ostrożnie,krok po kroku,
zwiększa się obciążenie,uczą się je znosić."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
4nn Instruktor Sportu
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 18856 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 105215
Galaretka owocowa

W mojej porcji:
- banan
- pomarańcza
- orzechy brazylijskie (starte na tarce)
- odżywka białkowa

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w szklance gorącej wody (proporcje zgodne z przepisem na opakowaniu). W szejkerze rozpuścić odżywkę z taką ilością wody, żeby po połączeniu z rozpuszczoną żelatyną odżywka nie była za bardzo rozwodniona.
Po ostygnięciu żelatynę zmieszać z białkiem.

Owoce pokroić w kawałki, zalać żelatyną i wymieszać, żeby owoce nie były tylko na dnie.
W mojej wersji jeszcze są starte orzechy, które wrzuciłam na końcu. Mój dzisiejszy prowiant do pracy




Składniki i proporcje są dowolne w zależności od bilansu kalorycznego

Zmieniony przez - 4nn w dniu 2011-02-16 20:24:36

"Don't let go, Never give up,
It's such a wonderful life"

...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 572 Wiek 11 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 3953
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 68 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 415
Przepis mojego Połówka, którym zaskoczył mnie na Walentynki

Tarta bez ciasta (coś a'la quiche)
4 jajka
300g serka twarogowego, odtłuszczonego
10 pomidorków koktajlowych
20 średnich krewetek
szczypiorek
pieprz, sól

Dodatki o masy jak dla mnie mogą być dowolne.
Pyszne połączenie to: łosoś wędzony lub świeży(na parze), pomidorki, avocado.

Jajka ubijamy z serkiem, który jest produktem zastępującym śmietanę w klasycznych wersjach tart. Wylewamy masę do niedużej formy do pieczenia (20 cm średnicy - fajnie jak tarta jest wysoka. Można też zwiększyć proporcje). Na wierzch układamy dodatki i pieczemy ok 20-30 min w piekarniku, aż do ścięcia masy. Temp: 180st.

Można pokroić na kawałki i z powodzeniem zabrać do pracy :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 124 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 24997
To i ja dołączam wypróbowany przepis, który znalazłam w Galerii Potraw GW i po zrobieniu dla niego kupiłam książkę, z której pochodzi (Nirmala Narine, "Nirmala's Edible Diary"):

2 łyżki oliwy,
1 duża cebula, posiekana,
1 średnie jalapeño, wypestkowane i drobno posiekane,
1 i 1/2 szklanki ugotowanej quinoa (1/2 szklanki nieugotowanej),
450g mielonego mięsa z indyka,1/4 szklanki świeżej bazylii, posiekanej,.
1/4 szklanki szczypiorku, posiekanego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 duże jajko, lekko ubite,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu.

Na oliwie podsmażyć cebulę z jalapeño, aż będą miękkie. W dużej misce wymieszać z
pozostałymi składnikami i włożyć do wysmarowanej olejem keksówki. Piec godzinę w
piekarniku rozgrzanym do 200C. Po wyłączeniu piekarnika trzymać w nim pieczeń jeszcze
przez 10 minut, następnie wyjąć i odstawić jeszcze na 5 minut.

Modyfikowałam go, dodając zamiast szczypiorku pietruszkę i różne inne papryczki zamiast jalapeño. Dodaję też dwa jajka, wtedy jest bardziej zwarty, a i dla zawartości białka lepiej

Zmieniony przez - staua w dniu 2011-02-18 01:10:59

Zmieniony przez - staua w dniu 2011-02-18 01:11:42

Zmieniony przez - staua w dniu 2011-02-18 01:12:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1218 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6535


Krewetki na ostro z makaronem

maslo 5gr
olej kokosowy(niekoniecznie)
papryczka kalapeno lub chilli(wedlug uznania,ja dalam troche)
sos sojowy
czosnek
szpinak i papryka zolta lub czerwona(nie koniecznie)
makaron brazowy,lub durum,jak kto woli.
sok z cytryny lub limonki i swieza kolendra lub natka do posypania.

Makaron gotujemy wedlug instrukcji.
W tym czasie podgrzewamy maslo z olejem kokosowym,wrzucamy czosnek i chilli,na to krewetki krotko posmazamy dodajemy szpninak i papryke,lekko podlewamy sosem sojowym,skrapiamy limonka,odparowujemy.

odcedzamy makaron i do garnka wrzucamy nasze krewetki mieszamy,mozna posypac parmezanem.Do tego surowka ja mialam kalafior.Normalnie niesamowite.
Na zdieciu mam za malo krewetek,nie przewidzialam ze sie skurcza.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 24 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 543
Kotlety mięsno-szpinakowe.
* mięso mielone (najlepiej z łopatki)500gram
* szpinak ok.200gram
* cebula
* czosnek (używam tego w kostkach knora)
* pieprz
* jajko

Wszystko mieszamy,doprawiamy i formujemy kotlety. Mi z 500gram mielonego wychodzi 5 duuuużych kotletów.
Uformowane kotlety kładziemy na papierze do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do ok.180 stopni na 20-25 minut (czas w zależności czy kotlety sa grube czy je wczesniej troche spłaszczyłyśmy ;) )

Smacznego :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 50 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13767
Zupa rybna dla Gruszki (przepis z Forum Zuzla, ale przetestowany przeze mnie)

kilka filetów rybnych ( około 500 gramów) , mogą być mrożone - najlepiej użyć ryb o rybnym smaku (morszczuk, dorsz) panga czy sola mogą stanowić cześć filetów ale na nich nie gotujemy wywaru tylko dodajemy w drugiej części gotowania zupy
włoszczyzna, klasyczna
pół cebuli
chilli - zywa czerwona ostra papryczka
puszka pomidorów
sól, ziele angielskie, listek laurowy
śmietana
sok z jednej cytryny
opcjonalnie krewetki, po kilka na osobę
natka od pietruszki lub inne swieze ziola (bazylia, kolendra, szczypiorek, dymka)

z połowy filetów, włoszczyzny, opalonej cebuli, chilli soli i zioł gotujemy wywar - zajmuje to około 1,5h pod koniec mozna wyjąć chilli jesli nie wiemy czy nie jest przypadkiem megaostre
wywar odcedzamy i wszystko poza rybą wywalamy rybe rozdrabiamy o ile nie rozwalila sie sama i wkladamy z powrotem do wywaru
dodajemy pomidory i pozostale filety rybne sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco słona kiedy ryba jest ugotowana, rozdrabniamy pomidory i ją samą na drobne kawałki - najwygodniej porwac to widelcem dokładamy krewetki (dogotowanie ich zajmie około 3-4 minut) dodajemy sok z cytryny i na samym koncu dobrze rozmieszana łyzke lub dwie śmietany podajemy bardzo gorące i posypane zielenina

Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-02-27 18:04:14

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1572 Wiek 50 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 13767
Zakwas na żurek na płatkach owsianych dla konkursowiczek (z netu)

Zwykłe płatki owsiane przepuściłem przez maszynkę do mięsa otrzymując coś w rodzaju grubej mąki owsianej.Następnie zalałem ciepłą, przegotowaną wodą w ilości dwa razy większej niż mąki.Lubię żur bardzo gęsty ale można dać więcej wody.Kilka ząbków czosnku, kilka liści laurowych i na popęd odrobina żuru z wcześniejszego kiszenia, jak kto nie ma to może się obejść, będzie kisło tylko trochę dłużej. Jeśli ktoś lubi klarowny żurek to może zakisić całe płatki owsiane, a potem przecedzić.

W tym co mam w domu była łyżka mąki razowej ale chyba zrobię taki to będzie ortodoksyjny

Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-04-04 16:15:12

What is a calorie? Calories are the little bastards that get into your wardrobe at night and sew your clothes tighter...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 5856 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54638
Mikrofalowe kanapki z fasolki mung

Kiedyś wklejałam juz gdzieś przepis na kanapki, które robie na grilu elektrycznym, ta wersja jest szybsza i idealna w tygodniu. Nadają się do tego wszystkie strąki (robilam z ciecierzycą, fasolką Kidney, soczewicą),w zaleznosci od upodoban smakowych, mogą być na "slodko" lub wytrawnie.

Przepis podstawowy:
50g fasolki mung
1 łyżeczka kurkumy
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego
cynamon

Ugotować fasolkę, zlać wodę, zmiksować w malakserze z jakiem i kurkumą, przełożyć do pojemnika który nada masie odpowiedni kształt. (u mnie plastikowy pojemnik do podgrzewania, ale głęboki talerz tez sie nadaje).
Zapiec, aż ciasto będzie twarde. Czas i opcje dobrać w zależności od posiadanego sprzętu. (u mnie 6 min w opcji grill-mikrofala,ale robiłam tez 3min w opcji podstawowej.) Ciasto nie może za bardzo wyschnąć bo zacznie się kruszyć.
Po ostygnięciu przekroić na pół, posmarować masłem, posypać cynamonem, zapakować w folie i niczym nie różni się z wyglądu os zwykłej kanapki.

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_DT/Lejjla-t988136.html

"Mięśnie są pojętne jak woły robocze.Jeśli ostrożnie,krok po kroku,
zwiększa się obciążenie,uczą się je znosić."

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium