Biochemię na uczelni miałem co prawda już jakiś czas temu, ale o fruktozie co nieco zapamiętałem.
Niski IG jest w jej przypadku złudny. Tak naprawdę fruktoza jest szybszym cukrem ponieważ omija ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Organizm nie ma w tym momencie pełnej kontroli a fruktoza w wątrobie zostaje "przerobiona" na tłuszcz.
Fruktoza przenika także przez błony komórkowe na zasadzie dyfuzji i nie potrzebuje żadnego przenośnika.
Niski IG jest w jej przypadku złudny. Tak naprawdę fruktoza jest szybszym cukrem ponieważ omija ona etap metabolizmu glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę. Organizm nie ma w tym momencie pełnej kontroli a fruktoza w wątrobie zostaje "przerobiona" na tłuszcz.
Fruktoza przenika także przez błony komórkowe na zasadzie dyfuzji i nie potrzebuje żadnego przenośnika.