[...] zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to korzyści i dlaczego warto je uwzględnić w swoim menu. Suszone śliwki - wpływ na kości Czy suszone śliwki mogą być korzystne dla zdrowia Twoich kości? Co zaskakujące, istnieją dowody, że mogą. Badania pokazują, że suszone śliwki odwracają proces utraty masy kostnej [...]
Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]
[...] przyprawiamy, zakrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy i zjadamy w formie sałatki. Posiłek 3 40 g mąki ryżowej 3 jajka szczypta cynamonu 150 g jabłek 10 g masła extra 82% tł. suszone śliwki (bezglutenowe) nieco mleka 3,2% tł. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy mąki, pokrojone w kawałki jabłka, dodajemy również rozpuszczone masło, [...]
[...] 934 kalorii jest trochę takim cheat mealem i na redukcji nie będzie mógł sobie na niego pozwolić. 1,5 miarki białka serwatkowego 2 bułeczki lub tosty 1,5 łyżki masła ghee 2 suszone śliwki Sumując wszystko, wychodzi 5026 kalorii: 685g węglowodanów, 122g tłuszczu, 295g białka „To ostatni dzień jedzenia poza sezonem. Niedługo zaczynają się [...]
Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
[...] zwiększyć jego ilość w diecie, aby układ pokarmowy się przyzwyczaił. Problemy gastryczne wywołują również: fasola, warzywa kapustne czy nawet produkty pszenne. Jabłka, suszone śliwki, brzoskwinie, gruszki również mogą być kłopotliwe dla jelit. Problemy mogą wynikać również z mniejszych zdolności do trawienia niektórych pokarmów, jak [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] na keks wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy w piekarniku. Wartości odżywcze: Ciasto podzieliliśmy na 8 porcji. Każda to 147 kcal. Białko 5 g, Tłuszcz 6,7 g Węglowodany 17 g. Do ciasta możecie dodać suszoną żurawinę, pokruszoną gorzką czekoladę lub suszone śliwki. Smacznego!
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
[...] Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone mięso Przetworzone mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i mało [...]
[...] z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 70 g płatków owsianych 60 g suszonej żurawiny 220 g banana 15 g mąki kokosowej 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem, dodać do niego płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
Witam. Chciałabym prosić o sprawdzenie i podpowiedzenie co mam w diecie zle zrobione. Dieta ma być na redukcję tkanki tłuszczowej. Mam 175 cm wzrostu i 76kg wagi, 21 lat. Ćwiczę siłowo 3 dni w tygodniu + 30min aerobów po treningu. Dzienne zapotrzebowanie wyliczyłam na 1772kcal. Brakuje mi na niej energii do ćwiczeń, czuje sie ospała i [...]