SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

suszone śliwki

  • [...] zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to korzyści i dlaczego warto je uwzględnić w swoim menu. Suszone śliwki - wpływ na kości Czy suszone śliwki mogą być korzystne dla zdrowia Twoich kości? Co zaskakujące, istnieją dowody, że mogą. Badania pokazują, że suszone śliwki odwracają proces utraty masy kostnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2215 Data: 2022-01-26 06:22:16
  • Niekiedy stany chorobowe organizmu powiązane są z pewnymi ograniczeniami żywieniowymi. W zależności od choroby ograniczenia mogą dotyczyć spożycia białek, węglowodanów i tłuszczy, czy też specyficznych witamin i minerałów. Precle, paluszki, krakersy Gotowe przekąski, takie jak precle, paluszki i krakersy, zazwyczaj są źródłem pustych kalorii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4174 Data: 2020-07-03 11:22:11
  • Dieta bezglutenowa - przykładowy jadłospis modnego żywienia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] przyprawiamy, zakrapiamy oliwą z oliwek, mieszamy i zjadamy w formie sałatki. Posiłek 3 40 g mąki ryżowej 3 jajka szczypta cynamonu 150 g jabłek 10 g masła extra 82% tł. suszone śliwki (bezglutenowe) nieco mleka 3,2% tł. Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy mąki, pokrojone w kawałki jabłka, dodajemy również rozpuszczone masło, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3643 Data: 2018-02-16 10:29:26
  • [...] 934 kalorii jest trochę takim cheat mealem i na redukcji nie będzie mógł sobie na niego pozwolić. 1,5 miarki białka serwatkowego 2 bułeczki lub tosty 1,5 łyżki masła ghee 2 suszone śliwki Sumując wszystko, wychodzi 5026 kalorii: 685g węglowodanów, 122g tłuszczu, 295g białka „To ostatni dzień jedzenia poza sezonem. Niedługo zaczynają się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7958 Data: 2021-07-14 19:45:37
  • Potas to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7420 Data: 2021-03-16 18:30:18
  • Błonnik - dlaczego warto go jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, należy do grupy węglowodanów o złożonej budowie. Są to substancje pochodzenia roślinnego, które są nieprzyswajalne przez organizm człowieka, a prościej mówiąc, nie są one ani trawione, ani wchłaniane. Jednak w wyniku konsensusu dietetyków światowej klasy przyjęto, że 1 g błonnika jest w stanie dostarczyć 2,5 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4402 Data: 2017-06-30 23:43:28
  • Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1965 Data: 2018-11-09 10:01:00
  • 3 powody odstającego, wydętego brzucha 

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] zwiększyć jego ilość w diecie, aby układ pokarmowy się przyzwyczaił.  Problemy gastryczne wywołują również: fasola, warzywa kapustne czy nawet produkty pszenne. Jabłka, suszone śliwki, brzoskwinie, gruszki również mogą być kłopotliwe dla jelit. Problemy mogą wynikać również z mniejszych zdolności do trawienia niektórych pokarmów, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8216 Data: 2020-09-01 18:07:30
  • Czy witamina K to potas?

    Artykuł
    Zdrowie

    Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10057 Data: 2021-06-05 11:42:17
  • Rożne choroby, różne diety - co jeść podczas choroby?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego.   Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 434 Data: 2023-01-20 10:32:28
  • Piernikowe ciasto z jabłkami

    Artykuł
    Fitkuchnia

    [...] na keks wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy w piekarniku. Wartości odżywcze: Ciasto podzieliliśmy na 8 porcji. Każda to 147 kcal. Białko 5 g, Tłuszcz 6,7 g Węglowodany 17 g. Do ciasta możecie dodać suszoną żurawinę, pokruszoną gorzką czekoladę lub suszone śliwki. Smacznego!

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2744 Data: 2018-12-10 22:56:50
  • [...] np. potas, a większość ludzi cierpi na niedobory tego pierwiastka. Do dobrych źródeł potasu należą: soja, kakao, mleko w proszku odtłuszczone, fasola biała, nasiona, figi suszone, rodzynki suszone. Inne: śliwki, migdały, chrzan, drożdże piekarskie, orzechy włoskie, ziemniaki, kasza gryczana, brukselka, czosnek, banany, wołowina, baranina, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4458 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16336 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • [...] Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków.  Przetworzone mięso Przetworzone mięso to produkty suszone, wędzone, fermentowane, puszkowane i inne. Są to np.: parówki, boczek, suszone mięso, salami, szynka itp. Choć smaczne, to jednak zawierają zbyt dużo soli i mało [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4660 Data: 2020-01-02 22:18:30
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki: 70 g płatków owsianych 60 g suszonej żurawiny 220 g banana 15 g mąki kokosowej 50 g orzechów włoskich Przygotowanie: Banana rozgnieść widelcem, dodać do niego płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3676 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • [...] szpinak, brokuły, brukselka, cykoria, czosnek, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczypiorek) owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10613 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1987 Data: 2020-09-18 07:59:18
  • Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3715 Data: 2020-03-24 16:51:35
  • Dieta białkowo-tłuszczowa redukcja.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Witam. Chciałabym prosić o sprawdzenie i podpowiedzenie co mam w diecie zle zrobione. Dieta ma być na redukcję tkanki tłuszczowej. Mam 175 cm wzrostu i 76kg wagi, 21 lat. Ćwiczę siłowo 3 dni w tygodniu + 30min aerobów po treningu. Dzienne zapotrzebowanie wyliczyłam na 1772kcal. Brakuje mi na niej energii do ćwiczeń, czuje sie ospała i [...]

    Odpowiedzi: 35 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2017-11-03 18:39:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dlaczego płatki owsiane jedzą wszyscy RANO ?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    Nie można jeść ich np. po południu zamiast ryżu? Czy to prawda że suszone śliwki są lepsze od rodzynek?

    Odpowiedzi: 49 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-10-23 11:38:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)