[...] hemoglobina). Jego przyswajalność z pokarmów wynosi około 20%. W produktach spożywczych pochodzenia roślinnego (fasola, brokuły, groch, szpinak, orzechy, fasola, melasa, suszone brzoskwinie, owsianka) żelazo jest w postaci trudno przyswajalnej, niehemowej i jego przyswajanie dochodzi do 5%. Źródłó: "Kompedium Wiedzy Kulturystycznej" + Moje [...]
[...] potas, sód, wapń, magnez, jod i fosfor. W niektórych gatunkach występuje jednak ten rodzaj wapnia, którego organizm nie przyswaja. Gruszki lekko obniżają ciśnienie krwi, a suszone ułatwiają trawienie. KALAFIOR - DLA PRZYSZŁYCH MAM Kiedyś traktowano kalafior niemal jak talizman chroniący przed wszelkim złem. Niewątpliwie chroni przed wieloma [...]
[...] Morele- mają bardzo dobre własności odżywcze, są lekiem na anemię. Zawierają witaminę A, dużo żelaza . dużo potasu, fosforu .Witaminy B, B2, C, PP. Są zasadotwórcze czyli suszone morele są lekiem przy nadkwasocie. Świeże morele zawierają ok. 0,8 g białka, a suszone 5 g, kalorii świeżo 50, suszone 500 w 100 g. Nasiona moreli są jadalne. [...]
[...] 20 g ziaren sezamu - do spożycia w posiłku o 22.00 Sposób przygotowania: - w misce rozgnieć dokładnie twaróg widelcem, - Do osobnego naczyniu wsyp płatki owsiane i śliwki suszone; wymieszaj je z jajkiem i żółtkiem (zostaw na 10 minut). - Do twarogu wlej płatki wymieszane z pozostałymi składnikami. - Metalowe korytko wyłóż folią aluminiową, [...]
[...] koło południa, w połączeniu z jarzynami i soczystymi owocami (jabłka, kiwi, cytrusy, truskawki, maliny). Dania węglowodanowe (ryż, makaron, chleb i słodkie owoce - banany, suszone figi, rodzynki) należy również spożywać codziennie, ale wieczorem, nigdy razem z białkami. Trzecią grupą są produkty neutralne, które można jeść i z białkami, i z [...]
Sierpniowo - brzoskwiniowo Brzoskwinie, morele i nektarynki należą do najsmaczniejszych letnich owoców. co prawda nawet zimą można kupić owoce pochodzące z importu, ale wówczas nie smakują już tak wspaniale jak podczas wakacyjnych miesięcy. Dojrzale owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli są bardzo słodkie i soczyste. Posiadają swój [...]
[...] Obydwa te czynniki powodują przyspieszenie tempa metabolizmu. - Metabolizm w największym stopniu przyspieszają posiłki białkowe - pij dużo wody - jedz owoce np. jabłka, suszone morele, śliwki - jedz produkty zawierające błonnik - jedz częste ale za to mniejsze posiłki a przerwy między nimi to około 2-3godzin Nie ograniczaj nadmiernie [...]
[...] warzyw (buraczki, kapustka slodka, kapusta czerwona i cośtam jeszcze. W sumie 4) wtorek: jogurt naturalny z musli i otrębami (przewaga otrąb) mieszanka studencka i śliwki suszone 2 kromki żytniego chleba z masłem i kiełkami 1 naleśnik z żytniej mąki po prowansalsku (z serem żółtym i grzybami), dużo surówki z czerwonej kapusty kiszonej i [...]
[...] stanowić dodatek do każdego posiłku. Można też stosować mrożonki, warzywa kiszone, konserwowane lub marynowane. UWAGA: Banany, winogrona, figi, gruszki oraz wszystkie owoce suszone (rodzynki, figi, daktyle, śliwki) zawierają dużo cukrów i węglowodanów złożonych, a avokado i kokos zawierają tłuszcz - dlatego są one bardziej kaloryczne i należy je [...]
[...] z trzech dni śniadanie: Nazwa Ilość Kalorie Białko Tłuszcz Węglowodany Kefir 2% tłuszczu 1.00 x 100 g (100g) 51 3.4 2 4.7 Truskawki 5.00 x dkg (10g) 14 0.35 0.2 3.6 Śliwki suszone z pestką 1.00 x dkg (10g) 26.6 0.35 0.12 6.89 Płatki owsiane 1.00 x 100 g (100g) 366 11.9 7.2 69.3 Suma: 458 kcal 16 g 10 g 84 g lunch: Nazwa Ilość Kalorie Białko [...]