[...] insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-9 i omega-6, a za mało [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] – 3,3 g białka na kilogram masy ciała Dieta – cud? Klasyczna dieta wygląda następująco: 30-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku [...]
[...] mało, a trening, jaki wykonali, był zdecydowanie za lekki (czym jest kilka serii wyciskania nogami na suwnicy, prostowania i uginania nóg na maszynach). Po czwarte, proteiny jajka mają dość wolną kinetykę. A to znaczy, że duża podaż białka nie ma znaczenia. Nie ma, bo obserwacje prowadzono tylko przez 4 h. Jajko posiada prędkość przyswajania [...]
[...] okresie konkursowym i poza nim są weekendy (poza sezonem pozwala sobie na więcej przyjemności). Przykładowe posiłki w ciągu dnia: 1. 200 g steku, ok. 100 gram szpinaku, 3 jajka, kubek mocnej kawy i woda gazowana. 2. 100 g owsianki z serwatką i ¼ szklanki jagód 3. 150 g piersi z kurczaka, 130 g ryżu basmati i 100 g brokułów 4. Intra [...]
[...] nie wspominając o zawartości witamin oraz minerałów. Takie produkty najlepiej trzymać w chłodnym, ale suchym miejscu. Jajka Bardzo wiele osób zastanawia się gdzie trzymać jajka. Wybór wydaje się być oczywisty, ale czy faktycznie taki jest? Okazuje się, że niezależnie od tego czy trzymasz jajka w temperaturze pokojowej czy też nie, nie [...]
[...] i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów egzogennych w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g EAA w 100 g, czyli 4,1 g EAA w 25 g. (b) Stefan H. M. Gorissen i in. podają o wiele mniejszą zawartość protein w 100 g. Źródło: Protein [...]
[...] martwy ciąg. Jeśli chodzi o odżywianie, to zapewne domyślacie się, że je bardzo dużo. A dokładnie siedem lub nawet osiem posiłków dziennie. Zazwyczaj są to płatki owsiane, jajka, warzywa, mięso, owoce, ryż, orzechy i bataty. Pozwala sobie też na małe przyjemności, a jego ulubionym cheat mealem są żelki i… czekolada. Jest szczęśliwym [...]
HFCS (ang. High Fructose Corn Syrup; syrop glukozowo-fruktozowy) przez wiele osób jest uznawany za zło wcielone i truciznę. Czy faktycznie jest o wiele gorszy od cukru stołowego, sacharozy? Często porównuje się szkodliwość cukru, fruktozy oraz HFCS. Bez trudu można uzyskać dostęp do niesłychanie obszernych zasobów wiedzy naukowej dotyczącej tych 3 [...]
[...] wzorcowe białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 g (średnie jajko) znajduje się 7,5 g białka, 0,36 g węglowodanów oraz 5,82 g tłuszczu. Białko serwatkowe przyswaja się o wiele szybciej, a szczególnie [...]
[...] kilkaset złotych. Celowo nie komplikuję powyższych wyliczeń, gdyż należałoby tu uwzględnić również inne źródła protein np. twaróg (17-18 g protein w 100 g), ryby, wołowinę, jajka (1 jajko gotowane 50 g ma ~ 6.3 g białka), wieprzowinę; a także proteiny niepełnowartościowe, czyli białka pochodzenia roślinnego. Podsumowując Jeśli nie jesteś w [...]
[...] 3: ryż, pochrzyn, banan lub "eba", sos z liści kokoyam z wędzoną rybą (tuńczyk, łosoś lub sum) i awokado Posiłek 4: ryż, pochrzyn, banan, gulasz z pomidorów, dwa całe jajka na twardo i zielona fasolka Podczas treningu lubi słuchać ulubionych utworów z gatunku afro pop i hip hop. Samuel zajął III miejsce w swoim pierwszym konkursie "2014 [...]
[...] ryzyko nasilonych bóli mięśniowych, zadbaj o to, co jesz. Przede wszystkim ogranicz źródła rafinowanego cukru i alkoholu. Postaw na pełnowartościowe źródła białka (ryby, jajka, twarogi, mięso), pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy owoce (wiśnie, banany, jagody, arbuz). Do posiłków dodawaj cynamon, imbir i kurkumę. Nie rezygnuj z kawy. [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
[...] czyli ograniczać jego podaż. Świetnie może utuczyć olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, którymi obficie będziesz polewać kolejne posiłki. Bardzo dobrze tuczą masło, jajka, makarony, kasze, miód itd. Cardio wpływa na metabolizm na cały dzień, więc spalam więcej tkanki tłuszczowej Nie. To mit. [...]