Niektórzy „guru YouTube” (np. Thomas Delauer) sugerują, iż niewystarczająca podaż soli w diecie jest przyczyną odkładania się tłuszczu w tułowiu (m.in. tłuszcz podskórny i wisceralny). Jest to kompletna bzdura, bo we współczesnym świecie niezwykle ciężko jest ograniczyć podaż chlorku sodu. Jakie efekty przyniosło zmniejszenie ilości soli w [...]
[...] krótko poprawi nastrój, ale wkrótce pojawi się poczucie winy, braku kontroli nad sytuacją i frustracja z tym związana. Porzucenie zdrowych nawyków żywieniowych Sięganie po żywność w ramach pocieszenia (a wiemy już, że zwykle są to niezdrowe, przetworzone i kaloryczne produkty) oddala nas od zdrowych nawyków żywieniowych. Osoby, które zajadają [...]
[...] roku wykazało, że w ciągu zaledwie dwunastu tygodni zmiana diety poprawiła zdrowie psychiczne badanych osób. Dieta ta nie była zbyt skomplikowana: wyeliminowano przetworzoną żywność, wzbogacono posiłki o błonnik, produkty pochodzenia roślinnego i dodano zdrowe tłuszcze. Połączenie mózg-jelita Mózg i jelita są ze sobą ściśle połączone i działają [...]
[...] są poprzez usunięcie węglowodanów i tłuszczy z produktów roślinnych wysokobiałkowych. Zamienniki z reguły charakteryzują się wysoką zawartością soli i kategoryzowane są jako żywność ultra-przetworzona. Odżywki białkowe natomiast są niskokaloryczne i lekko strawne. Pomijając aspekty żywieniowe, warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty o bardzo [...]
Zapewne nie jest to twój cel sam w sobie. Bo kto chodzi na siłownię, żeby szukać miłości życia? Warto jednak czasem pójść za głosem serca i zrobić pierwszy krok. W jaki sposób poderwać kogoś na siłowni tak, aby było to skuteczne? Oto kilka porad. Od razu zaznaczam, że natrętne spoglądanie, przerywanie komuś serii lub wykonywanie zdjęć ukradkiem [...]
[...] ale także dbanie o umiarkowaną aktywność fizyczną, dobrą jakość snu, czy stosowanie metod redukcji stresu, takich jak medytacja. Ponadto warto unikać produktów wysokoprzetworzonych, a także napojów alkoholowych, wyrobów tytoniowych, czy nadmiaru stymulantów. Przeczytaj koniecznie: Jak bardzo szkodzi żywność przetworzona? Co jeść a czego unikać?
Większość ludzi w Polsce jest narażona na niedobory witaminy D. Ma to określone konsekwencje dla zdrowia fizycznego (zdrowie kości, utrzymanie odpowiedniej masy ciała, odporność ustroju), jak i psychicznego (powiązano niedobory witaminy D z depresją). Według naukowców mniejsza ekspozycja na promieniowanie UV-B jest związana z częstszym [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Każdy zawodnik, który przygotowuje się do wyjścia na scenę, zwłaszcza jako zawodowiec, musi sztywno trzymać dietę i nie może pozwolić sobie na odstępstwa. Jednak po zejściu ze sceny, po długim czasie wyrzeczeń, kulturyści mogą pozwolić sobie na smaczny i obfity posiłek, zanim ponownie wrócą do swojej rutyny. Dwóch bardzo popularnych kulturystów [...]
Wyobraź sobie, że wyjątkowo niebezpieczna epidemia grypy atakuje ludzkość. Brakuje szczepionek, leków, medycyna jest bezradna. Epidemię przeżywają wyłącznie żywieniowy zapaleńcy, w których diecie obecne były jagody goji – kontrowersyjny super food. Nierzeczywisty i dramatyczny scenariusz? Być może. Okazuje się jednak, że działanie jagód goji ma [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]
[...] mielibyśmy do czynienia z osobą młodą o wysokiej aktywności fizycznej i z szybkim metabolizmem. U Pani XYZ, która ma pracę siedzącą zdecydowanie nie. Podsumowanie Zdrowa żywność również może przyczynić się do przybierania na wadze jak i kumulowania się tkanki tłuszczowej. Musimy pamiętać, że każda nadwyżka kaloryczna przyczynia się do [...]
Izotoniki należą do suplementów diety, które często są niedoceniane i pomijane. Ich zastosowanie sprzyja utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej komórek organizmu, co ma duże znaczenie zwłaszcza w kontekście aktywności fizycznej. Źródło: Von Duvillard SP, Braun WA, Markofski M, Beneke R, Leithäuser R. Fluids and hydration in prolonged [...]
[...] a także ze słabym poziomem odżywienia substancjami niezbędnymi wydaje się przybierać na rozmiarze. Warto zwrócić uwagę nie tylko na tzw. dietę zachodnią (bogatą w żywność wysokoprzetworzoną), ale również coraz popularniejsze diety eliminacyjne (w tym wegańską). Ponadto nie sposób nie wspomnieć o roli stanu zdrowia przewodu pokarmowego, [...]
[...] nierozpuszczalny błonnik. Pierwszy z nich jest w stanie wchłaniać wodę, co zwiększa objętość stolca i jednocześnie go zmiękcza. Drugi z kolei nie wchłania wody i pozostawia żywność w niestrawionej postaci, co prowadzi do wzrostu masy kałowej. Połączenie tych dwóch rodzajów błonnika sprawia, że jest to idealny zestaw w łagodzeniu zaparć. [...]
Już na wstępie odpowiadając na tytułowe pytanie - bez wątpienia TAK, lecz nie każdą! W tej kategorii produktów spożywczych wybór wydaje się nieograniczony, jednak nie każdy z tych produktów jest odpowiedni dla osoby kształtującej swoją sylwetkę. Oczywiście wielu z nas będzie się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być [...]
Wiele stron internetowych przestrzega przed rzekomo toksyczną sukralozą. Czy jest się czego bać? Cóż, badania naukowe wcale nie donoszą, aby sukraloza była aż takim zagrożeniem. Została odkryta przez brytyjskich naukowców w 1976 r. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) dopuściło sukralozę do używania w 15 typach żywności i napojów w 1998 [...]
Kulturyści spędzają godziny na siłowni, by zbudować jak największe mięśnie. Oczywiście sam trening to nie wszystko. Ważne, a może i najważniejsze jest także co i ile jedzą, a zazwyczaj jest to pięć, sześć posiłków dziennie albo nawet i więcej. Nie myślcie, że zawodowi kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj [...]