SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

żelazo

  • [...] czosnek, suszona cebula, błonnik bambusowy, sól, suszony ocet spirytusowy, suszone oregano 0,4%, suszony burak, grubo mielony pieprz czarny 0,2%, suszony tymianek 0,1%, żelazo, witamina B12. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 189 kcal Tłuszcz: 9,9 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g) Węglowodany: 8,7 g (w tym cukry: 0,6 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2077 Data: 2022-05-03 11:48:26
  • [...] Niebanalny słony smak zawdzięczamy uznawanej za najzdrowszą na świecie soli himalajskiej. Zawiera ona aż 84 pierwiastki i składniki mineralne w tym wapń, potas, magnez i żelazo, któremu zawdzięcza piękną różową barwę. Najważniejszy jest jednak sód, który stanowi bardzo ważny element diety osób aktywnych. Bez oleju palmowego! Ogromną zaletą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3958 Data: 2021-02-13 09:54:32
  • [...] dopuszczanej do obrotu detalicznego właśnie w jod. Aby utrzymać odpowiedni poziom odżywienia jodem, należy jeszcze pamiętać o zabezpieczeniu zapotrzebowania organizmu na żelazo hemowe, selen oraz miedź i cynk. Czy jod chroni przed promieniowaniem? Głównym zamysłem stosowania jodu czy płynu Lugola przy ekspozycji na skażenie radioaktywne jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2047 Data: 2022-03-15 19:27:29
  • [...] takie jak ryż, trzcina cukrowa i kukurydza. Ich ziarna ułożone są w pionowych rzędach, podobnie jak kłos kukurydzy. Składają się z łuski zawierającej błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B, bielma bogatego w skrobię oraz zarodka będącego źródłem fosforu, żelaza, cynku, magnezu i witamin z grupy B oraz E. Od czasu ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 952 Data: 2021-11-20 14:28:22
  • [...] substancji odżywczych do organizmu za pomocą relatywnie niewielkiej porcji. Spirulina zawiera w swoim składzie m.in. białka, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, czy żelazo. Wydaje się być dobrym wyborem m.in. dla wegetarian i wegan starających się ograniczyć negatywny wpływ deficytów wynikających z rezygnacji z pewnych grup pokarmów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1729 Data: 2022-01-24 13:37:18
  • [...] żurawina jest bardzo zdrową rośliną, którą warto od czasu do czasu uwzględnić w swojej diecie. Zawiera ona mnóstwo witaminy A, E i C, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin żurawina zawiera też dużo minerałów, m.in.: potas, magnez, jod, żelazo i sód. Jest świetnym remedium na problemy z układem moczowym. https://www.mdpi.com/2072-6643/6/2/911

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1546 Data: 2020-01-21 08:40:42
  • [...] to znakomite źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawierają dużą dawkę witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Są także źródłem takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo. Z batatami przyjmujemy również naturalne przeciwutleniacze, tj. beta-karoten i polifenole. Chronią one nasz organizm przed wolnymi rodnikami — cząsteczkami, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1448 Data: 2022-12-07 15:58:38
  • Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4790 Data: 2021-02-18 11:55:59
  • [...] z liści malin? Korzyści zdrowotne herbaty z liści malin Liście malin dostarczają witamin z grupy B, witaminę C oraz szereg minerałów, w tym potas, magnez, cynk, fosfor i żelazo. Zawierają też polifenole, takie jak garbniki i flawonoidy, które działają w organizmie jak przeciwutleniacze i pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem. Ponadto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1780 Data: 2022-02-09 08:35:05
  • [...] Jakie są wartości odżywcze farro? W 100 g produktu znajduje się: 340 kcal 64 g węglowodanów 2 g tłuszczu 12 g białka 10 g błonnika Witaminy: witaminy A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1964 Data: 2022-02-03 05:54:15
  • Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1552 Data: 2021-01-31 08:02:13
  • Dynia - pyszna i zdrowa

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2000 Data: 2017-04-20 08:08:25
  • Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1527 Data: 2020-10-27 08:39:15
  • Spirulina to cyjanobakterie o charakterystycznej niebiesko-zielonej barwie i kształcie spirali. Jak można łatwo się domyślić, temu zawdzięczają swoją nazwę. Spirulina, należy do najstarszych form życia występujących na Ziemi. Szacuje się, że spirulina rośnie na Ziemi około 3,5 miliarda lat. Wśród postulowanych najważniejszych zastosowań spiruliny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2233 Data: 2021-02-15 18:16:31
  • [...] Czy wiecie, jak migdały wpływają na nasze jelita? Bogactwo witamin w migdałach Migdały są bogate w witaminy i minerały. Zawierają potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę oraz niacynę. Są bardzo odżywcze, a w 100 gramach kryje się: 604 kcal 21 g białka 52 g tłuszczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1462 Data: 2022-12-03 16:38:56
  • [...] odczuwasz pieczenie, swędzenie lub inne podrażnienia, wówczas natychmiast oczyść skórę i zaprzestań stosowania kurkumy.  Jeśli przyjmujesz regularnie suplementy zawierające żelazo lub leki rozrzedzające krew, ostrożnie stosuj kurkumę doustną, ponieważ przyprawa ta może nasilać ryzyko krwawienia. Wysokie dawki kurkumy (ponad 4000 mg dziennie) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1976 Data: 2021-11-02 08:35:07
  • [...] nerwowego, serca i naczyń krwionośnych, czy mięśni szkieletowych. Oprócz tego elementem niezbędnym preparatu multiwitaminowego są cynk (odpowiedzialny m.in. za odporność), żelazo (kontrolujące system krwiotwórczy), czy mikropierwiastki takie jak jod i selen (o dużym znaczeniu dla tarczycy), chrom (uczestniczący w przemianach węglowodanów), a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2014 Data: 2023-03-30 09:40:41
  • [...] w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa.  Źródło żelaza hemowego Co ciekawe, jest to żelazo hemowe, podobne do tego, które występuje w odzwierzęcych produktach spożywczych. Drożdże piwowarskie zawierają również istotne ilości selenu, który jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 694 Data: 2023-04-08 20:06:09
  • Regularne uprawianie sportu niesie za sobą wiele korzyści. Nie tylko zdrowotnych i sylwetkowych. Ćwiczenia poprawiają nastrój, jakość snu czy nawet pamięć, ale korzystają z naszych zasobów energetycznych, które trzeba na bieżąco uzupełniać. Nie ma nic za darmo. Każdy trening to uszczuplenie tych zasobów, które oczywiście można odbudować przy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3314 Data: 2018-07-07 08:03:08
  • Goździki - właściwości prozdrowotne i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 354 Data: 2023-11-23 09:06:59