jak w tytule - od dłuższego czasu mam problemy z chodzeniem do kibla, walę tzw "kozie bobki" albo takie cienkie twarde kupy (sory za nazwanie rzeczy po imieniu). jem przecież dobrze - tzn brązowy ryż, płatki owsiane, maślankę, jogurty, warzywa owoce, otręby do tego piję ze 3 litry wody dziennie. w czym może być problem ? dodam, że jak dawniej [...]
[...] przeczyszczające. W podobny sposób wpływa na organizm również woda wymieszana z miodem, napar z mniszka lekarskiego oraz napar ze śliwek. Po posiłku osoby zmagające się z zaparciami mogą napić się zaparzonej mieszanki ziołowej (susz z kory wierzby, melisa, dziurawiec, kłącze rzewienia, kwiat ślazu, korzeń arcydzięgla, korzeń omanu, korzeń [...]
Witam wszystkich którzy mają problemy z jelitami. Miałem nadwrażliwość jelita grubego - IBS, zaparcia, problemy z jelitami, pasożyty, grzyby, wirusy, bakterie. Wszystko to było spowodowane bardzo złym jedzeniem (dietą). Czułem się fatalnie. Często bolała mnie głowa. Po prostu sam organizm się zatruwał, ponieważ nie były drożne jelita. Jelita nie [...]
Cześć wszystkim, niezły problem męczy mnie od jakiegoś tygodnia. Mam ciągłe zaparcia, straszne gazy o niesamowitym fetorze, ciągłe wzdęcia brzucha. Wszystko zaczęło się już dłuższy czas temu, moje gazy zaczęły się robić bardziej śmierdzące i wychodziło ich co raz więcej. Odkąd stosuję dietę na masę (jestem na niej jakiś tydzień) jest jeszcze [...]
Mięta to powszechnie znana roślina, która ma swojej zastosowanie głównie w lecznictwie, a jej zalety są znane i wykorzystywane przez ludzi od wielu tysiącleci. Ziele mięty na ból głowy Zawarty w mięcie mentol powoduje rozluźnienie mięśni, dzięki czemu picie naparów z tego ziela jest wskazane przed snem lub w sytuacjach stresowych. Substancje [...]
[...] (6,1%). Przy obserwacji trwającej kilka miesięcy (a więc już dawno po przechorowaniu COVID), najczęstszymi objawami ze strony przewodu pokarmowego były bóle brzucha (7,5%), zaparcia (6,8%), biegunka (4,1%) i wymioty (4,1%), przy czym 16% respondentów zgłaszało co najmniej jeden dokuczliwy objaw ze strony przewodu pokarmowego. Spośród 285 [...]
[...] z chorobą autoimmunologiczną znaną jako celiakia, nie tolerują białek zwanych glutenem, ponieważ uszkadzają one wyściółkę jelita, co może powodować wzdęcia, niedobór żelaza, zaparcia, biegunkę i wiele innych dolegliwości. Jest też grupa osób, która, choć nie choruje na celiakię, to nie toleruje glutenu i może po jego spożyciu cierpieć z powodu [...]
Przed i podczas miesiączki spotyka nas cały wachlarz różnych dolegliwości. Wahania nastroju, bóle brzucha, a czasem wahania wagi. Niezależnie od tego, czy czujesz się wtedy tylko trochę wzdęta, czy nagle nie możesz dopiąć spodni, to z pewnością nie czujesz się komfortowo. Podsumowanie Przyrost masy ciała podczas miesiączki jest normalny i nie ma [...]
[...] toalecie? Z pewnością nie jesteś jedyny. Kiedy się stresujesz, możesz zauważyć, że częściej musisz oddawać mocz, pojawiają się biegunki, lub wręcz przeciwnie — dopadają Cię zaparcia. Jak łatwo się domyślić, dużo więcej problemów mogą mieć osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS) i innymi zapalnymi chorobami jelit (np. choroba [...]
[...] przed posiłkami. Co ciekawe, w działaniu berberyny na organizm pośredniczą bakterie jelitowe. Jeżeli zaburzeniom gospodarki glukozowo-insulinowej towarzyszyły problemy gastryczne, takie jak syndrom jelita drażliwego, biegunki czy zaparcia, wraz z modyfikacją diety i poziomu aktywności fizycznej warto rozważyć dobór suplementacji probiotycznej.
To jedna z witamin, którą bardzo ciężko dostarczyć z pożywienia. Występuje w tłuszczu ryb morskich takich jak węgorz, łosoś czy makrela. Spożywamy małe ilości ryb, gdyż nie przywykliśmy do ich obecności w naszych jadłospisie lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do [...]
[...] była podatna, ale nie doświadczała jeszcze jej objawów. Problemy żołądkowo-jelitowe Bardzo często zgłaszane są też problemy żołądkowe lub trawienne, takie jak biegunka, zaparcia, nudności itp. Zdarzają się także choroby przewlekłe, w tym IBS (zespół jelita drażliwego). Podsumowanie Depresja to ciężka choroba, która niesie za sobą zarówno [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] by uznać, że nasiona te mogą mieć pozytywny wpływ na prawidłowy poziom cukru we krwi, a co za tym idzie — mogą chronić nas przed napadami głodu. Nasiona chia pomagają przy zaparciach Jak widać, największą siłę sprawczą w nasionach chia (jeśli chodzi o odchudzanie) ma błonnik. Nie tylko tłumi apetyt, wpływa pozytywnie na poziom cukru we krwi, [...]
[...] bakterii jelitowych, a to sprzyja poprawie trawienia, wpływa na odporność i ogólny stan zdrowia. Jedna z analiz wykazała, że osoby przyjmujące inulinę, które cierpiały na zaparcia, doświadczyły częstszych wypróżnień i lepszej konsystencji stolca. W innym badaniu osoby starsze, które spożywały 15 g inuliny dziennie, zaobserwowały poprawę [...]
Stwardnienie rozsiane (SM) jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego. Powoduje ona uszkodzenie mieliny, warstwy ochronnej wokół komórek nerwowych, co prowadzi do spowolnienia lub zatrzymania sygnałów nerwowych. Osoby ze stwardnieniem rozsianym mogą odczuwać objawy, takie jak utrata pamięci, skurcze mięśni, utrata równowagi, dyskomfort w okolicach [...]
[...] Do groźnych objawów niedoboru zaliczamy nieregularny rytm serca, skurcze mięśni, osłabienie mięśni i inne. W przypadku niewielkich braków potasu możesz odczuwać zmęczenie, zaparcia i nudności. Już w takiej sytuacji powinna Ci się zapalić lampka ostrzegawcza, mówiąca, że to ten czas, żeby zadbać trochę o jakość swojej diety. Niektóre sytuacje [...]
[...] albo zjadanie zbyt małej ilości sycącego białka. Pomoc we wskazaniu dolegliwości Wiele osób skarży się na różnego rodzaju dolegliwości żołądkowe np. wzdęcia, gazy, biegunki, zaparcia. Ich przyczyną często są błędy żywieniowe. Notowanie swojego samopoczucia to dodatkowy atut, by sprawdzić, które produkty działają na Ciebie niekorzystnie. [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]