[...] zwana głodowa zima. Średnia wartość dziennej racji żywnościowej wynosiła wtedy około 500 kcal, co przyniosło kilkanaście tysięcy ofiar śmiertelnych i setki tysięcy osób z zaburzeniami zdrowia i stanu odżywienia. Obecnie dzięki badaniom genetycznym wiadomo, że potomkowie ofiar są bardziej narażeni na nadwagę i otyłość między innymi poprzez [...]
[...] to czy każdy pełnił w rodzinie swoją rolę, czy była to rodzina dysfunkcyjna, jakie więzi emocjonalne łączyły jej członków itp. Dane uwzględniały także wagę każdego dziecka, zaburzenia odżywiania, spożywanie fast foodów i słodkich napojów w nadmiarze, czas oglądania telewizji, aktywność fizyczną i średni czas snu. Około 80% wszystkich badanych [...]
[...] są niezbędne do syntezy hormonów steroidowych (np. płciowych), czy kwasów żółciowych (np. regulujących trawienie i wchłanianie), to istnieje szereg czynników, które poprzez zaburzenia transportu lipidów prowadzą do zjawisk patofizjologicznych. Czynnikami związanymi ze stylem życia i prowadzącymi do dyslipidemii są m.in.: palenie papierosów, brak [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
[...] osób neutralizują efekt szkodliwych substancji i wydalają je z organizmu. Restrykcja kaloryczna na diecie oczyszczającej zakładająca przykładowe 500 kcal może prowadzić do zaburzenia funkcji wielu narządów, w tym właśnie wątroby i nerek. Co więcej, w przypadku, gdy „oczyszczanie” wybiega poza okres kilku dni, coraz bardziej prawdopodobne stają [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] będzie wyższy przez wiele godzin po zakończeniu sesji treningowej. Kiedy wykonujesz treningi w "strefie beztlenowej", powstaje deficyt tlenu oraz inne metaboliczne zaburzenia, które twoje ciało musi później zrekompensować. Aby to zrekompensować, oddychasz mocniej, więcej się pocisz, a twoje ciało zużywa więcej energii, aby przywrócić [...]
Z chemicznego punktu widzenia cytrulina jest aminokwasem, ale takim, który nie wchodzi w skład białek. Jest składnikiem pokarmowym słabo rozpowszechnionym w żywności, występującym w większych ilościach głównie w arbuzach. Jej głównym zadaniem w organizmie jest udział w cyklu mocznikowym, oczyszczającym organizm ze szkodliwego amoniaku, [...]
[...] i nawet o tym nie wie? Nie wiemy też, jak duża jest ciemna liczba osób, które nigdy nie były diagnozowane pod kątem występowania określonej choroby, zespołu, zaburzenia. Co ma wspólnego maltitol z NAFLD? Bardzo dużo! Naukowcy zbadali skuteczność maltitolu w leczeniu stłuszczenia wątroby u myszy wywołanego dietą wysokotłuszczową. [...]
[...] terapii i spędzili tam średnio 18 dni. Po roku od zakończenia leczenia, spośród 245 osób objawy fizyczne zgłaszało 182 pacjentów (74.3%), psychiczne 64 z 244 (26.2%), a zaburzenia poznawcze 16.2%. Najczęściej zgłaszanymi problemami fizycznymi były: ogólne pogorszenie kondycji (95/244 pacjentów ) sztywność stawów (64/243 pacjentów ) ból [...]
Trójglicerydy nie są obojętnym wskaźnikiem zdrowotnym, jak głoszą niektórzy „szamani XXI wieku”. Mają znaczenie, podobnie jak całkowite stężenie cholesterolu, a szczególnie jego frakcji LDL (błędnie uznawany za „zły cholesterol”) i HDL (błędnie uznawany za „dobry cholesterol”). Oczywiście nie należy rozpatrywać pojedynczego wskaźnika jako [...]
Przeważnie mówi się, że mężczyzna, dopóki nie umiera z bólu, to nie wybierze się do lekarza wykonać podstawowych badań, kontrolnych czy w celu diagnozy zaistniałej dolegliwości. Jednak obecne trendy, które dążą do podniesienia świadomości dbania o zdrowie fizyczne, sprawiają, że mężczyźni coraz częściej interesują się kwestią własnego zdrowia, jak [...]
Nie każdy dodatkowy kilogram na wadze jest tłuszczem. Kiedy wejdziesz na wagę i zobaczysz, że twoja waga wzrosła o kilogram lub dwa, nie panikuj. Możesz mieć do czynienia z retencją wody. Oznacza to, że w twoim ciele znajduje się nadmiar wody. Możesz nawet zauważyć, że czujesz się trochę spuchnięty lub cięższy, niż zwykle. Podsumowując W [...]
[...] w badanej grupie w eksperymencie Leslie H. Willis i wsp. Mało prawdopodobne, by przy takiej objętości treningu biegowego osiągać tak kiepskie rezultaty. Inne wyjaśnienie to zaburzenia hormonalne. Niestety naukowcy nie pokusili się o zbadanie chociażby tarczycy, stężenia androgenów, estradiolu, hormonu wzrostu, funkcjonowania nadnerczy, oceny [...]
[...] biegu np. po 1, 1,2 lub 1,5 km. Sama poprawa VO2 max wcale nie determinuje, że dany rodzaj treningu jest lepszy. Z interwałami jest związane o wiele większe wyczerpanie, zaburzenia regeneracji, rosnące zmęczenie i ryzyko kontuzji. Z kolei trening typu „wybieganie” też ma swoje miejsce w planie i przynosi określone korzyści zdrowotne. [...]
[...] nowych komórek), czy synaptogenezy (wytwarzaniu nowych połączeń pomiędzy komórkami). Zbyt niska dostępność witaminy D dla receptorów w tkankach organizmu, a także zaburzenia genetyczne w obrębie całego systemu związanego z tą witaminą, mogą uczestniczyć w patogenezie chorób takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, czy [...]
Spora część kobiet po 50. roku życia zaczyna mieć kłopoty z układem kostnym. Co więcej, problem ten dotyczy kobiet, niezależnie od tego, czy są one aktywne fizycznie, czy też nie. Należałoby w tym momencie postawić pytanie, dlaczego tak się dzieje? Niejednokrotnie już na łamach SFD poruszałem kwestie treningu siłowego i jego doskonałego wpływu [...]
Niedawno, w pewnej nowej publikacji autor zasugerował, iż nie należy podawać witaminy C u ludzi w środowisku gorącym, ponieważ wywołuje to braki witaminy B12 i awitaminozę. Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania [...]
Rozstępy są to zmiany skórne, które wizualnie dają wrażenie rozchodzącej się i pękającej skóry. Główną przyczyną powstawania rozstępów są szybkie zmiany masy ciała, które powodują mocne rozciąganie tkanki skórnej. Nasza skóra zbudowana jest głównie z włókien kolagenowych i elastynowych, które nadają jej cech elastyczności i rozciągliwości. [...]