Wiele osób nigdy nie podejmuje próby pozbycia się tkanki tłuszczowej. Są to osobnicy niby wytrenowani, ale mający o wiele za dużo tkanki tłuszczowej. Tego typu "siłowniowy bywalec" kieruje się następującą logiką: „nie będę redukował, bo stracę mięśnie”. Paradoksalnie brak przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost [...]
Przez dziesiątki lat ostrzegano przed wszelkimi możliwymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi prowadzenia treningu siłowego przez dzieci i nastolatków. Tymczasem bardzo niewiele badań wskazuje, iż trening siłowy stanowi zagrożenie zdrowotne, o ile zastosuje się odpowiedni plan, ciężary będą dobrane rozsądnie, a dzieciom i nastolatkom nie będzie [...]
Schładzanie ciała jest jedną z kontrowersyjnych praktyk stosowanych w regeneracji mięśni, co do której istnieją liczne, sprzeczne doniesienia. Warto przyjrzeć się różnym badaniom i wyciągnąć wnioski co do efektywności podobnych zabiegów. Podobną metodę stosował elitarny strongman i trójboista Norweg Svend Karlsen (mistrz świata 2001 WSM), który [...]
[...] pierwszej godzinie treningu wytrzymałościowego, zapewne dlatego, iż zasoby glikogenu nie są wtedy znacząco zubożone. Z kolei istnieją doniesienia o korzyściach ze stosowania węglowodanów nawet w trakcie trwającego mniej, niż godzinę treningu siłowego. Ogólnie przeglądy systematyczne badań naukowych wskazują, iż węglowodany przynoszą największą [...]
[...] po zastosowaniu diety o wysokiej zawartości tłuszczu (dostarczały one od 54 do 83% podaży energii z tłuszczów), diety wegetariańskie, deficyt 500 kcal dziennie (∼60% węglowodanów, 15% białka oraz 25% tłuszczów) przyczynia się do trzykrotnie większego zmniejszenia się ilości tłuszczu wewnątrz mięśni, w porównaniu do diety kontrolnej. Była [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
Kiedy celem jest zrzucenie kilku kilogramów, należy opracować rozsądny plan. Właściwa dieta, trening, suplementacja i nastawienie na długotrwałą pracę. Wiele osób wybiera jednak drogę na skróty, sięgając po kosztowne i wątpliwe w aspekcie zdrowotnym kuracje, albo drakońskie diety, myśląc, że jak trochę pogłodują, to szybko schudną i będzie „po [...]
[...] 4,3 mmol/L w fazie folikularnej). Potwierdzają to zresztą starsze badania np. Campbell SE i wsp. wykazali w 2001 r. , iż panie w fazie folikularnej zużywały znacznie więcej węglowodanów jako źródła energii w porównaniu do grupy w fazie lutealnej cyklu (jazda na rowerze z intensywnością 70% szczytowego pochłaniania tlenu, a potem czasowa próba [...]
[...] w dużym stopniu zahamować negatywne skutki porannego katabolizmu mięśniowego. Przed treningiem na czczo bardzo ważna jest kolacja, która powinna składać się z dużej ilości węglowodanów, aby zmniejszyć braki glukozy. Równie ważna jest także ilość wypijanej wody, nie powinno się wypijać nadmiaru, aby nie wypłukiwać składników, lecz zapominanie o [...]
Zielone dodatki mogą być nie tylko ciekawą formą urozmaicenia dania, ale też cennym źródłem witamin i minerałów. Co warto dodawać na talerz? Jaka zielenina jest mile widziana? Co w sobie kryją? Poniżej zestawienie czterech najbardziej znanych zielonych dodatków do dań na zimno i na ciepło. Wniosek Zachęcam do korzystania z tych niepozornych [...]
[...] Nie oznacza to wizyty w najbliższym fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste [...]
[...] np. fast food (pizzy, hamburgerów, kebabów, frytek, hot dogów itd.) chipsów i innych wysoko przetworzonych produktów (jak wyżej) soków owocowych, mają dużo różnego rodzaju węglowodanów i wcale nie są zdrowe płatków śniadaniowych jogurtów niskotłuszczowych, wzbogaconych cukrem Ogólnie, im coś jest mniej przetworzone, tym lepiej. Im zawiera mniej [...]
[...] do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. nasyconych i trans). Drugi kamyczek do ogródka – czyli badanie Hall i wsp. [...]
[...] czy soki owocowe, a może słodzone napoje gazowane. Żaden z tych napojów nie wnosi niczego wartościowego do funkcjonowania Twojego organizmu. Dostarcza za to (w dużej ilości) węglowodanów (cukrów). I to dostarcza w możliwie najgorszej formie, czyli płynnej. Po wypiciu nawet dużej porcji tego typu napojów istnieje duża szansa, że nie odczujesz [...]
Bywa, że źródłem dezinformacji są inni trenujący. Część postępuje tak z niewiedzy, jednak zdarzają się też osoby złośliwe, celowo wprowadzające w błąd. Z takiego „zabawnego” podejścia zasłynął Arnold Schwarzenegger. Jednemu zawodnikowi polecił krzyczeć w trakcie pozowania, innemu zasugerował jedzenie „soli na masę”. Referencje: Héctor Eloy [...]
W pierwszej części tego cyklu artykułów o potencjalnych zaletach diety ketogenicznych zwróciłem uwagę na to, jak ważne jest poprawne zbudowanie diety. W zależności bowiem od użytych pokarmów praktycznie każdą dietę można skonstruować tak, aby wspierała nasze zdrowie. Jednak, jeśli użyje się nieodpowiednich produktów spożywczych, może ona [...]
Wokół treningu dla kobiet krąży wiele mitów i niepotwierdzonych informacji. W największym skrócie postaram się przedstawić najskuteczniejsze sposoby na poprawienie tzw. formy. Jaki rodzaj treningu? Przy każdego rodzaju celu odpowiedni będzie schemat: FBW (całe ciało na jednej sesji) Gotowy trening znajdziesz w tym artykule: Trening FBW z samymi [...]
[...] i wtedy, gdy są utleniane kwasy tłuszczowe. W okresie głodu, kiedy wzrasta stężenie WKT (wolnych kwasów tłuszczowych), następuje zmniejszenie ilości enzymu (= oszczędzanie węglowodanów). Zahamowanie aktywności dehydrogenazy pirogronianowej prowadzi do zmniejszonego utleniania glukozy w mitochondriach i tym samym może dodatkowo zwiększać udział [...]
[...] nieotyłych mężczyzn. Wszystkie napoje dostarczały 0.2 g białka na kg masy ciała i 0.2 g maltodekstryn na kg masy ciała. Kontrolny napój dostarczał tylko 0.2 g maltodekstryn (węglowodanów) na kg masy ciała. To znaczy, że osoba ważąca 76.2 kg otrzymała: 15 g protein +15 g maltodekstryn, lub same maltodekstryny. Grafika: reakcja na proteiny z [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]