[...] przyjmowanej kreatyny (tabletki czy proszek). Istnieje możliwość wzmocnienia działania kreatyny poprzez przyjmowanie jej z niektórymi produktami zawierającymi proste węglowodany, np. z sokiem pomarańczowym. Czynnikiem hamującym działanie kreatyny może być kofeina. Nie zaleca się spożywania kofeiny na godzinę lub dwie po zażyciu kreatyny. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] z odżywkami, które dla wielu są lekarstwem na niedożywienie (trochę wredne – aczkolwiek mające podstawy stwierdzenie). http://img.iap.pl/s/153/202087/Edytor/Image/Ilustracje/woda%20leje.jpeg Nawodnienie organizmu Człowiek to średnio w 60% woda – tak więc nie możemy zapominać o jej odpowiedniej ilości czy jakości. W naszym pięknym kraju normy [...]
[...] się zmieniało, to ostatni wiek a szczególnie ostatnie dwie dekady, przyniósł zmiany polegające na wzroście spożycia tłuszczów nasyconych i cukru na niekorzyść skrobi (węglowodany złożone) i tłuszczów wielonienasyconych. Nawet oficjalnie zalecane normy nie odpowiadają temu, co jedli nasi przodkowie, ani temu, co zaleca idealna dieta. Do [...]
[...] litra napojów ogółem w przeważającej ilości wody niegazowanej/lekko gazowanej (8-9 szklanek) - samej lub z cytryną. Woda mocno gazowana nie nawadnia w takim stopniu jak woda niegazowana. Woda smakowa nie jest polecana, ponieważ zawiera dodatkowe kalorie (1 litr wody smakowej może zwiększyć kaloryczność diety o 250-300 kcal), lepiej jest [...]
[...] 6 miligramów tego pierwiastka. Chrom poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów. Chrom zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu. Chrom stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza [...]
[...] ADP + CP -> ATP + C. ATP i fosfokreatyna wystarczają razem na około 5-10 sekund intensywnej pracy mięśni. Póżniej mięsień skazany jest na inne źródła energii, np. węglowodany i tłuszcze. Regeneracja ATP, uzyskiwana dzięki fosfokreatynie, przynosi dalszą korzyść w postaci rozkładu kwasów, które powstają w wyniku intensywnej pracy mięśni. [...]
[...] nowotworu. Retencja podskórnej wody jest ściśle związana z estrogenem, estrogen powoduje zachwianie gospodarki wodnej i elektrolitowej. Zatrzymuje się w organizmie woda,sól/soda, potas, efektem jest retencja w tkance podskórnej, skórze, komórkach mięśniowych i krwi. Zbędna retencja powoduje efekt twarzy „księżyca w pełni", możliwe [...]
[...] dużą część jaką stanowi sukces przez nas odniesiony. Najczęściej osoby redukujące się to zwykli amatorzy, którzy latami objadali się fast foodami, wysoko przetworzonymi węglowodanami i innymi tego typu świństwami. Najlepsza dla takich osób jest eliminacja negatywnych czynników wpływających negatywnie na wygląd sylwetki jednocześnie wprowadzając [...]
[...] i jednocześnie zwiększasz masę mięśniową. WĘGLOWODANY-KIEDY JE JEŚĆ? Istnieją pewne kontrowersje dotyczące tego, o jakiej porze dnia i czy w ogóle ograniczać spożycie węglowodanów późnym wieczorem prowadzi do tycia, podczas gdy inni uważają, że pora jedzenia węglowodanów nie ma żadnego znaczenia. To, co jest najlepsze dla danej osoby zależy od [...]
[...] sie w różnych proporcjach z w\w składników. Aby móc sie lepiej poruszać w zagmatwanym świecie odżywiania należy od razu wyjaśnić jaka jest rola w organiźmie białek , węglowodanów , oraz tłuszczy. BIAŁKA inaczej zwane proteinami są głównym materiałem budulcowym organizmu , stanowią aż 50 % suchej masy ciała człowieka. To właśnie z białka [...]
[...] jak również lepsza wiedza o odżywianiu i jej zastosowanie ( włączając w to również używanie nowoczesnych odżywek) umożliwiają dzisiejszemu kulturyście zdobywać trofea na zawodach w znacznie szybszym czasie. Obecnie jest przypuszczalnie dziesięć razy więcej dobrze zbudowanych mężczyzn niż dziesięć lat temu. Ta ewolucja w kulturystyce postępuje [...]
[...] jak również lepsza wiedza o odżywianiu i jej zastosowanie ( włączając w to również używanie nowoczesnych odżywek) umożliwiają dzisiejszemu kulturyście zdobywać trofea na zawodach w znacznie szybszym czasie. Obecnie jest przypuszczalnie dziesięć razy więcej dobrze zbudowanych mężczyzn niż dziesięć lat temu. Ta ewolucja w kulturystyce postępuje [...]
[...] i mogą wskazywać na to dlatego jeśli masz podejrzenia zalecam wizytę u lekarza rodzinnego. Wracając do okresu masowania problem może być tutaj bardzo duża ilość węglowodanów w diecie która może powodować peaki ( wyrzuty insuliny ) częste i duże co może między innymi w niedużym czasie spowodować insulinooporność. Jeśli regularnie robisz [...]
Pewnie było juz na forum (jak z reszta prawie o wszytskim) ale chcialem naswietlic problem odpornosci organizmu na złe warunki atmosferyczne. Jak wiadomo jesien/zima sprzyja powstawaniu różnbych doległości, osłabieniu odpornosći organizmu itd. Warto czasami zapobiegać, żeby potem nie borykać sie z problemem leczenia. Przyblize preparaty ktore z [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]
[...] powoduje często zahamowanie apetytu. W takiej sytuacji spożywanie posiłków nie może być przypadkowe lecz musi być precyzyjnie zaplanowane w zestawieniu z treningami i zawodami. W skład optymalnej diety ukierunkowanej na sporty wytrzymałościowe powinno wchodzić ponad 40 różnych składników. Składniki te nie są produkowane w organizmie i muszą [...]