[...] w pierwszej kolejności musi wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczają natychmiastowej energii oraz uzupełniają straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego treningu. [...]
[...] w buzdyganku naziemnym. Separację poprzez wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) uzyskano, stosując kolumnę fazy odwróconej (RP-18), fotodetekcję oparów i gradient woda/acetonitryl jako fazę ruchomą. Oznaczany związek — protodioscyna — był wykrywany już przy stężeniu 10,0 µg/ml. Przeanalizowano kilka różnych próbek materiału roślinnego [...]
[...] odpoczynku, kontynuujesz). ZASADA X wooooooooooodaaaaaaaaaa!!!! (miedzy seriami, do dna!!) ZASADA XI w trakcie treningu nie jemy, ani nie walimy żadnych energy-drinow, tylko woda! każdy cukier (carbo, etc.) spożyty w tym miejscu zmniejsza teścia. dodatkowo spożycie posilku jest sygnalem do zakonczenia treningu. ZASADA XII na końcu treningu [...]
Jarzyny Buraki czerwone Są pożywne, posilne, odświeżające, a jednak lekkostrawne. Zawie-rają potrzebny człowiekowi minerał - kobalt. Buraki są wskazane przy nerwicach, anemii i odwapnieniu organizmu. Ułatwiają wychodzenie z grypy i przeziębień. Powinny być używane (surowe i gotowane) wraz z innymi jarzynami w surówkach i sałatkach. Buraki nie są [...]
[...] A komórkę od pobitego to weźmiesz, chociaż jego bardziej boli. Ostatnio przylecieli do niego z nożem, że im "wy***kę wcisnął". Wy***ka to podrobiony koks. Olej jadalny albo woda. Nie zejdziesz po tym, ale szpital możesz zaliczyć. Poszło o jedną fiolkę deki (2 mililitry na dwa zastrzyki). Była mniejsza od pozostałych, podejrzana. Musiał ją [...]
[...] klejenie kamieni żółciowych. Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego Składnik Mleko krowie Mleko ludzkie Białko 4,0 g 1,2 g Tłuszcz 3,5 g 4,0 g Węglowodany 4,9 g 9,0 g Wapń 118 mg 33 mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania składu mleka potwierdzają, że [...]
[...] 1984), a podczas długotrwałej pracy na poziomie 70% VO2max mogą to wchłanianie nawet blokować. (Bułatowa i Płatonow 1996 za Costill i Saltin 1974) Przyjmowanie napojów węglowodanowych z zawartością sodu stymuluje wchłanianie wody w świetle jelita, a także stymuluje obniżanie oddawania potu w końcowej fazie odwodnienia, a węglowodany mogą [...]
[...] Porównanie składu chemicznego mleka krowiego i ludzkiego Składnik Mleko krowie Mleko ludzkie Białko 4,0 g 1,2 g Tłuszcz 3,5 g 4,0 g Węglowodany 4,9 g 9,0 g Wapń 118 mg 33 mg Fosfor 97 mg 18 mg Sód 50 mg 16 mg Ponadto krowie mleko jest znacznie mniej słodkie niż ludzkie. Badania [...]
[...] - punkt wyjścia badania stresowości środowiska. Przykładem biotransformacji ksenobiotyków są jednoelektrolitowe reakcje utleniania i redukcji w wyniku, których powstaje woda i wolne rodniki, które są szalenie toksyczne. Mimo krótkiego trwania w organizmie niszczą błony cytoplazmatyczne. Można wyróżnić wpływ wielu czynników ( czynniki zależne [...]
[...] spadnie (ilość jonów rośnie - więc UJEMNY logarytm spada) Taki roztwór bedzie mieć pH mniejsze od 7 UKŁAD: WODA+COŚTAM+KWAS Takim układem jest np.: krew. Krew jest to woda z rozpuszczonymi w niej wieloma różnymi substancjami. Każda z nich ma właściwości kwasowe albo zasadowe (albo jest neutralną solą). Jedną z substancji rozpuszczonych we [...]
[...] fizyczny, którzy poszukują sposobu na optymalnie szybką i efektywną regenerację. W celu zapewnienia szybkiej odnowy organizmu po wykonanej ciężkiej sesji treningowej, zawodach czy też rozgrywkach sportowych należy uzupełnić w możliwie krótkim czasie wszelkie straty składników odżywczych, które zaszły podczas wykonywania intensywnego wysiłku [...]
[...] hydrofobowość niektórych aminokwasów, oraz zapewnić ich trwałość w środowisku wodnym. - Hydrolizaty aminokwasowe w porównaniu z odżywkami białkowymi nie posiadają wcale węglowodanów, tłuszczu, czy tez soli mineralnych, co w przypadku restrykcyjnej diety redukującej tkankę tłuszczową ma niebagatelne znaczenie. Mogą być więc z powodzeniem stosowane [...]
[...] CECHY PRODUKTU: Aż 4 rodzaje białka 80-85g czystego białka w 100g produktu Ponad 70% kazeiny Niewielka zawartość węglowodanów Idealne do diety białkowej Ponad 5000 mg BCAA w porcji Niska zawartość tłuszczu Super kremowy smak – super [...]
[...] zostanie on upłynniony i rozdrobniony, możemy zatem przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w żołądku jest ciężej strawny. Końcowe produkty trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów, a także woda, witaminy, sole mineralne i inne składniki pożywienia nie wymagające trawienia, są absorbowane z przewodu pokarmowego w procesie zwanym wchłanianiem. [...]
[...] groch młody). Groch dostarcza dużo kalorii (jak żadne inne warzywo), 50130 kcal, jest zasadotwórczy . Suchy groch dostarcza ok. 350 kcal, białka 2234, tłuszczu 1,5 g, węglowodanów (głównie skrobi) natomiast witaminy C jest tylko trochę, a witamin A, B6 i E brakuje. Za to witamin B1 i B2 suchy groch zawiera ok. 20 razy więcej niż młody, ma [...]
[...] szeroko stosowany w dzisiejszym przemyśle ( głównie spożywczym). Alkohol jest cieczą bezbarwną o specyficznym zapachu i smaku. Jego podstawowym rozpuszczalnikiem jest woda i z nią miesza się w najlepszym stosunku i szerokim zakresie. Niewątpliwie alkohol jest trucizną, po która z taką chęcią sięgamy. Wpływa negatywnie na każdy możliwy [...]
[...] będziemy tylko udoskonalać. Mięśnie przy takim treningu nie zostaną przetrenowane (oczywiście potrzebne jest tu odpowiednie odżywianie, odpowiednia ilość białka, węglowodanów i tłuszczy w stosunku do naszego uwarunkowania metabolicznego jak i aktywności fizycznej ). Nasz organizm nie będzie przemęczony, aby udoskonalić poźniej nasz [...]
[...] stosowanie większych ilości białka raczej kłóci się z prozdrowotnością. Białko jako źródło energii jest jej najgorszym źródłem, jest wyraźnie mniej wydajne niż węglowodany czy wysokoenergetyczne tłuszcze, co przy ograniczeniu kalorycznym (często 500 kcal na minus od zapotrzebowania i więcej) może być mało ‘komfortową’ sytuacja dla [...]
AWOKADO OWOC, KTÓRY MÓGŁBY ZDEZAKTUALIZOWAĆ MASŁO I MIĘSO Tłumaczenie: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz unikać cholesterolu i toksyn zawartych w mięsie i nabiale, wprowadź na stałe do swej diety awokado! DAVID KLEIN [email protected] tekst [...]
[...] odczucie to mówi żeby przerwać zarówno pojedynczy trening jak i cykl treningowy (wystarczy tydzień, ale z dodatnim bilansem kalorycznym itd.) … jeśli to wina diety niskowęglowodanowej to czas na ładowanie węglowodanami… Nie każdemu służy taka dieta, a takie odczucia mogą ostrzec przed jej następstwami… oczywiście w praktyce ciężko jest o [...]