SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wchłanianie aminokwasów

  • [...] ale powoduje też spadek apetytu oraz spowolnienie tempa przechodzenia pożywienia przez układ trawienny”. Cytat wypowiedzi niejakiego Bokito: „Metformina spowalnia wchłanianie glukozy, więc nawet z prostych cukrów można "zrobić" długie”. Komentarz: w rzeczywistości nie ma żadnego dowodu na to, iż metformina spowalnia tempo przechodzenia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7984 Data: 2020-11-10 12:29:23
  • [...] WPC 80 - klasyczny koncentrat białek serwatkowych - jest idealną opcją dla osób chcących wspomóc budowanie masy mięśniowej, ale i nie tylko. WPC jest szybkostrawne, a wchłanianie samego białka jest bardzo szybkie, stąd poziom aminokwasów w naszym ciele utrzymuje się na wysokim poziomie. Klasyczne białko zawiera 80% białek na 100 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6572 Data: 2018-09-11 08:39:28
  • Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu.  Doustne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 603 Data: 2021-05-21 07:47:37
  • Węglowodany na masę? Czy są ważne dla wzrostu mięśni?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] węglowodany, stosuj klasyczną dietę. Jednak wcale nie oznacza to z rezygnacji z tłuszczów. Pełnią one rozmaite funkcje budulcowe, energetyczne, mają wpływ na glikemię, wchłanianie niezbędnych witamin, wzrost mięśni, stabilność struktur komórkowych. Jeśli jesteś zwolennikiem diet niskowęglowodanowych, to bardzo dobrze - jednak na razie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4929 Data: 2020-03-04 07:28:20
  • Gainer mutant mass

    Artykuł
    Suplementy

    [...] witamin czy też minerałów. Główną cechą jest to, że są to białka i węglowodany lekkostrawne. Ważne jest, aby gainer posiadał niewielki dodatek tłuszczów, który umożliwi wchłanianie witamin. Wykorzystać go można, jako opcję dodatkową w ciągu dnia lub jako awaryjną, gdy wypadnie nam jeden z posiłków, a nie mamy innej możliwości na jego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3987 Data: 2018-09-25 17:26:10
  • Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4747 Data: 2020-05-29 11:42:26
  • Białko na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3106 Data: 2018-08-19 11:53:25
  • Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6706 Data: 2020-09-23 20:27:38
  • [...] a szczególnie wtedy, gdy fruktoza jest podawana bez glukozy. U zwierząt absorpcja fruktozy zależy np. od diety bogatej w tłuszcze nasycone (jednak nie w PUFA), co zwiększa wchłanianie fruktozy w jelitach. Jeszcze w enterocytach część fruktozy jest zamieniana w mleczany. U zwierząt ten proces dotyczy nawet 12% dostarczonej fruktozy i tylko 2% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9929 Data: 2019-03-06 08:51:34
  • [...] właśnie receptory beta3! (ponadto w pęcherzu, być może są także w innych tkankach). Podsumowanie: ze względu na swój wielokierunkowy charakter, wpływ na pracę serca, wchłanianie tlenu w płucach, lipolizę, rozpad glikogenu (w mięśniach i wątrobie) oraz wpływ na wytwarzanie glukozy ze źródeł takich jak tłuszcze, beta-mimetyki są zakazane do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2292 Data: 2019-05-27 10:54:34
  • Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5685 Data: 2021-11-29 07:28:44
  • Ile białka dziennie na każdy kilogram mojej wagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1011 Data: 2024-01-10 12:06:21
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9288 Data: 2019-08-03 08:20:27
  • Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6806 Data: 2020-05-06 10:13:18
  • [...] i Atkinsa jego ilość jest znikoma. Jego braki w diecie wpływają negatywnie na pasaż jelitowy, przyczyniają się do zalegania resztek pokarmowych w jelitach, zwiększają wchłanianie cholesterolu, a także ograniczają regulację stężenia glukozy we krwi. Kolejnym negatywnym aspektem diet ketogennych jest wysoki poziom zakwaszenia organizmu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7181 Data: 2017-06-29 08:12:19
  • Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2837 Data: 2020-08-16 10:44:44
  • Planując suplementację okołotreningową, zazwyczaj skupiamy się na wsparciu organizmu przed wysiłkiem. Preparaty przedtreningowe zyskały na popularności dzięki temu, że ich działanie możemy poczuć praktycznie już po 20-30 minutach od spożycia, co daje natychmiastowy efekt. Dlatego też osoby trenujące chętnie sięgają po produkty tego typu, aby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3255 Data: 2019-09-26 09:27:58
  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3254 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • [...] najlepsza jest sfermentowana soja, taka jak tempeh. Fermentacja redukuje niektóre składniki soi, które spożywane w sporych ilościach mogą wpływać na tarczycę i zakłócać wchłanianie minerałów. Tofu to kolejna popularna opcja. Nie jest fermentowane, ale jest  lepsze niż wiele przetworzonych alternatyw dla mięsa. Jeśli poczytasz etykiety, to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4012 Data: 2021-11-15 17:31:00
  • Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6806 Data: 2019-12-17 16:45:52