[...] ale powoduje też spadek apetytu oraz spowolnienie tempa przechodzenia pożywienia przez układ trawienny”. Cytat wypowiedzi niejakiego Bokito: „Metformina spowalnia wchłanianie glukozy, więc nawet z prostych cukrów można "zrobić" długie”. Komentarz: w rzeczywistości nie ma żadnego dowodu na to, iż metformina spowalnia tempo przechodzenia [...]
[...] WPC 80 - klasyczny koncentrat białek serwatkowych - jest idealną opcją dla osób chcących wspomóc budowanie masy mięśniowej, ale i nie tylko. WPC jest szybkostrawne, a wchłanianie samego białka jest bardzo szybkie, stąd poziom aminokwasów w naszym ciele utrzymuje się na wysokim poziomie. Klasyczne białko zawiera 80% białek na 100 g [...]
Wiele osób myśli, że problem ich nie dotyczy, jednak w USA stan przedcukrzycowy ma jeden na trzech dorosłych. Jeśli ktoś wyobraża sobie, iż sytuacja zdrowotna w Polsce jest lepsza niż w USA, to chciałbym wyprowadzić te osoby z błędu. Przez ostatnie lata przejęliśmy negatywne wzorce żywieniowe oraz te dotyczące spędzania wolnego czasu. Doustne [...]
[...] węglowodany, stosuj klasyczną dietę. Jednak wcale nie oznacza to z rezygnacji z tłuszczów. Pełnią one rozmaite funkcje budulcowe, energetyczne, mają wpływ na glikemię, wchłanianie niezbędnych witamin, wzrost mięśni, stabilność struktur komórkowych. Jeśli jesteś zwolennikiem diet niskowęglowodanowych, to bardzo dobrze - jednak na razie nie [...]
[...] witamin czy też minerałów. Główną cechą jest to, że są to białka i węglowodany lekkostrawne. Ważne jest, aby gainer posiadał niewielki dodatek tłuszczów, który umożliwi wchłanianie witamin. Wykorzystać go można, jako opcję dodatkową w ciągu dnia lub jako awaryjną, gdy wypadnie nam jeden z posiłków, a nie mamy innej możliwości na jego [...]
Przeszukując zasoby Internetu pod hasłem "kolagen" znaleźć możemy wiele ciekawostek na jego temat. Popularność suplementu sprawiła, że wyszukać możemy całą masę artykułów, w których nie zawsze zawarte są fakty. Pojawiają się również pewne sprzeczności, mity i opinie bazujące na subiektywnych odczuciach. Co z wegetariańskim kolagenem? Wszystko [...]
Budowanie masy mięśniowej jest to proces złożony. Wymaga on od nas dopracowania kilku mechanizmów, które będą odpowiadały za powodzenie naszego treningowego celu. Przede wszystkim, jeżeli celem jest masa, nasz trening siłowy powinien być ukierunkowany tak, aby wspomagać jej budowę. Skąd powinniśmy czerpać białka? Oprócz wcześniej wymienionych [...]
Beta alanina jest aminokwasem niebiorącym udziału w produkcji białek. Jest jednak prekursorem karnozyny. Beta alanina wiąże się z histydyną, wytwarzając w ten sposób karnozynę. Pełniąc swoje zadania życiowe, karnozyna ulega degradacji, w związku z czym musi być na bieżąco odtwarzana z beta alaniny. Beta Energy jest suplementem przed treningowym [...]
[...] a szczególnie wtedy, gdy fruktoza jest podawana bez glukozy. U zwierząt absorpcja fruktozy zależy np. od diety bogatej w tłuszcze nasycone (jednak nie w PUFA), co zwiększa wchłanianie fruktozy w jelitach. Jeszcze w enterocytach część fruktozy jest zamieniana w mleczany. U zwierząt ten proces dotyczy nawet 12% dostarczonej fruktozy i tylko 2% [...]
[...] właśnie receptory beta3! (ponadto w pęcherzu, być może są także w innych tkankach). Podsumowanie: ze względu na swój wielokierunkowy charakter, wpływ na pracę serca, wchłanianie tlenu w płucach, lipolizę, rozpad glikogenu (w mięśniach i wątrobie) oraz wpływ na wytwarzanie glukozy ze źródeł takich jak tłuszcze, beta-mimetyki są zakazane do [...]
Białko serwatkowe jest jednym z najcenniejszych środków dostępnych na rynku, jednak w opiniach „internetowych specjalistów” bywa niedoceniane, uważane za zbędne, niekiedy nawet szkodliwe dla zdrowia. Najczęściej stosowany argument brzmi: „Po co jesz białko w proszku, skoro masz prawdziwe jedzenie?”. OK, rozumiem, że codziennie jesz 3 kg mięsa, by [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
Białko jest jednym z trzech makroskładników, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. W przeciwieństwie do węglowodanów i tłuszczu, białko nie jest głównym makroskładnikiem odżywczym, z którego organizm czerpie energię. Twoje ciało pobiera energię głównie z węglowodanów i tłuszczów, z wyjątkiem szczególnych okoliczności. Jednak [...]
Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]
[...] i Atkinsa jego ilość jest znikoma. Jego braki w diecie wpływają negatywnie na pasaż jelitowy, przyczyniają się do zalegania resztek pokarmowych w jelitach, zwiększają wchłanianie cholesterolu, a także ograniczają regulację stężenia glukozy we krwi. Kolejnym negatywnym aspektem diet ketogennych jest wysoki poziom zakwaszenia organizmu. [...]
Z formalnego punktu widzenia kreatyna należy do związków z grupy aminokwasów. Aminokwasy, jak wiadomo, są składnikami białek, z których z kolei zbudowana jest w przewadze muskulatura. Ale tylko niektóre, tak więc kreatyna należy do grupy aminokwasów niewchodzących w skład białek, czyli tzw. aminokwasów nieproteogennych. Pomimo tego jest jednym z [...]
Planując suplementację okołotreningową, zazwyczaj skupiamy się na wsparciu organizmu przed wysiłkiem. Preparaty przedtreningowe zyskały na popularności dzięki temu, że ich działanie możemy poczuć praktycznie już po 20-30 minutach od spożycia, co daje natychmiastowy efekt. Dlatego też osoby trenujące chętnie sięgają po produkty tego typu, aby [...]
Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]
[...] najlepsza jest sfermentowana soja, taka jak tempeh. Fermentacja redukuje niektóre składniki soi, które spożywane w sporych ilościach mogą wpływać na tarczycę i zakłócać wchłanianie minerałów. Tofu to kolejna popularna opcja. Nie jest fermentowane, ale jest lepsze niż wiele przetworzonych alternatyw dla mięsa. Jeśli poczytasz etykiety, to [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]