[...] ono tak sycące i potrafi zaspokoić głód nawet na kilka godzin. Ile kalorii ma białko? Tyle, ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie [...]
[...] z samych owoców czy warzyw. Gdzie proteiny, będące kluczem do redukcji tkanki tłuszczowej? Poza tym, dlaczego używa się sformułowań „białkowy” dla produktów zawierających tłuszcze? Podobna dieta nie tylko gwarantuje huśtawkę hormonalną, wyniszczenie mięśni – ale także spowolnienie metabolizmu oraz zaburzenia miesiączkowania. Nawet jeśli [...]
[...] poziom insuliny: obserwuj swój organizm, jak reaguje na węglowodany wprowadź regularne ćwiczenia zadbaj o odpowiednią dietę wprowadź dobrej jakości węglowodany, białka oraz tłuszcze unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety produkty [...]
[...] napoje mleczne, desery, drobne przekąski, słodycze będące mieszanką cukrów i tłuszczów (np. pączki, ciasta, ciastka), soki owocowe. Znacznie zdrowszą alternatywą są właściwe tłuszcze (wielonienasycone i jednonienasycone) oraz białka serwatkowe. Spożywanie większej ilości białka - czy to ma sens? Prawda czy fałsz? "Odżywki białkowe mają działanie [...]
[...] stałej ich podaży), dostarczająca sporo protein i umiarkowaną ilość tłuszczów (szczególnie z grupy omega-3 i jednonienasyconych). Jej kosztem metabolicznym może być rosnące otłuszczenie sylwetki i pogorszenie wrażliwości na insulinę. Ten sam problem dotyka spożywania nadmiaru tłuszczów, szczególnie nasyconych. Prawdopodobnie mają wyraźny, [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]
[...] prowadzenia treningu (za mała podaż energii w stosunku do potrzeb energetycznych). Skorzystaj z porady dobrego dietetyka, nie korzystaj z „szalonych diet” wykluczających np. tłuszcze. Równie bezsensowne w większości są zajęcia „dedykowane dla pań” – np. praca wytrzymałościowa z minimalnym obciążeniem, polecana jako optymalna dla redukcji [...]
[...] Tak, awokado to również owoc i to nie byle jaki. Awokado zawiera duże ilości witaminy E, potasu, żelaza, a także sporą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawarte w awokado tłuszcze to głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na obniżenie lipoproteiny LDL. Wykazano także, iż tłuszcz ten sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej, [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Jeśli jesteś szczupłą osobą, której celem jest przybranie na masie mięśniowej, jeśli ciężko przekroczyć Ci swoje zapotrzebowanie kaloryczne, jeśli nie masz pomysłów jak upchnąć więcej kalorii w swoim menu - ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się w nim, co zrobić, by bez problemu dostarczać wraz z dietą więcej kalorii i budować masę mięśniową. [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
Ziemniaki - głośno o nich od dawna. Jedni twierdzą, że są produktem niedozwolonym na dietach redukcyjnych, bo od dawien dawna przyjęło się, że ziemniaki tuczą. Inni zaś widzą w nich potencjał nie tylko kulinarny. Jak jest naprawdę? Czy ziemniaki tuczą? Czy mogą być obecne w diecie osób odchudzających się? Jakie wartości mają ziemniaki? [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
Kłamstwa i mity dietetyczne, w które nadal wierzymy Internet jest pełen dezinformacji, co nie powinno dziwić, gdyż nagle każdy zawodnik chce mieć swoją filozofię treningu, kubeczki z logo, strony WWW, indywidualne programy. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby jeszcze taka osoba miała 15, 20 czy 30 lat stażu i duże doświadczenie. Piwo jest dobrym [...]
[...] się wskazaniem różnorodności kolorystycznej. Tłuszcze Białka służą głównie celom “budowlanym”, natomiast za dostarczanie energii w diecie odpowiedzialne są węglowodany i tłuszcze. Wiemy, że węglowodanów nie powinno być zbyt dużo, w omawianej w tym artykule odmianie diety wegańskiej, a ilość ich powinna oscylować w okolicy 20-30 g. Logiczne [...]
[...] w diecie. Zielona herbata, ekstrakt z zielonej herbaty obfituje w silny przeciwutleniacz, który nazywa się EGCG. Wykazuje on silne działanie wspomagające walkę z opornym tłuszczem, chroni komórki mięśniowe, jak i usuwa wolne rodniki z naszego ciała. Posiada właściwości detoksykacyjne, co jest ważnym elementem odchudzania. Synefryna, wykazuje [...]
Ostatnio niezwykle popularne są twierdzenia dotyczące diet wegańskich, wegetariańskich, głodówek, morsowania, witaminy D i C, „walki” z rakiem („te pokarmy żywią raka!”), no i oczywiście diet ketogenicznych. Tak, te ostatnie mają pewne plusy, są z nimi związane pewne korzyści, jednak nie należy ich gloryfikować i bezkrytycznie powielać mitów. Nie [...]