[...] ono tak sycące i potrafi zaspokoić głód nawet na kilka godzin. Ile kalorii ma białko? Tyle, ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie [...]
[...] znacznie spłycam ten temat. Np. można umieszczać znacznie większe porcje węglowodanów w okresie potreningowym, a mniej w ciągu dnia. Można zamieniać część węglowodanów na tłuszcze, szczególnie na noc. Warto część węglowodanów i białek dostarczyć w postaci gainera, odżywki potreningowej itd. Referencje: Matthew Stark, Judith Lukaszuk, Aimee [...]
[...] w postaci wysokoprzetworzonej i/lub w nadmiarze (np. soki, wsady owocowe w jogurtach, smażone z dużą ilością tłuszczu warzywa). Często winowajcą i przyczyną zwiększania otłuszczenia sylwetki wcale nie są warzywa (np. ziemniaki, brokuły), ale oleje, masło i inne tłuszcze, którymi są zalane (dla poprawy walorów smakowych). Korzystne są [...]
[...] protein. Obecnie zjada ryby i jajka, awokado, mleko kokosowe, jagody, orzechy, nasiona, słodkie ziemniaki, ryż, fasolę itd. Należy unikać produktów smażonych oraz bogatych w tłuszcze nasycone. Jaki trening po 40-tym roku życia? Wbrew obiegowym opiniom wcale nie jest powiedziane, iż będziesz miał kiepskie wyniki i że „wszystko już masz za [...]
[...] Horton TJ i wsp. wykazano, iż przy bardzo dużej nadwyżce energetycznej węglowodany są choć w pewnej części utleniane, a całkowity wydatek energetyczny się zwiększa. Z kolei tłuszcze prawie bez zmian i strat są odkładane! 9 szczupłych i 7 otyłych mężczyzn otrzymywało 50% więcej energii, niż potrzebowali, w postaci węglowodanów lub tłuszczów. [...]
[...] Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, miodu, dekstrozy czy fruktozy, z tymi które zapewniają tłuszcze czy [...]
[...] węglowodanów jest ograniczona do 100 g dziennie (przy dietach keto spotyka się rekomendację nawet 20-50 g dziennie; 5-10% całkowitej energii dostarczają węglowodany, 55-60% tłuszcze, 30-35% proteiny ). Z kolei w diecie VLCKD (ang. very low carbohydrate ketogenic diet) spotyka się następujące proporcje makroskładników: 15%-25% białek, 5%-10% [...]
Na temat odchudzania powstały setki książek i artykułów. Problem tkwi w tym, iż większość prezentowanej tam wiedzy nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). [...]
[...] tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Dlatego właśnie powszechnie fałszuje się np. oliwę z oliwek, stosuje [...]
[...] sportowców, ta kwestia może wyglądać całkowicie inaczej. Tak czy inaczej, jedząc białko należy brać pod uwagę, że przyswaja się od 5 do 8 g na h. Dla porównania, tłuszcze przyswajają się w tempie ~ 14 g / h, glukoza 60-100 g / h (0,8 do 1,2 g węglowodanów / kg masy ciała / h) dla osobnika o masie ciała 80 kg. Czy to znaczy, że [...]
[...] kobiety i mężczyźni otrzymali jeden z posiłków: miał on 880 kcal - było to ciasteczko z 250 ml napoju mlecznego o smaku truskawkowym, łącznie 16 g protein, grupa jedząca tłuszcze nasycone lub jednonienasycone kwasy tłuszczowe otrzymała w porcji 51 g tłuszczów oraz 88 g węglowodanów, grupa „wysokich węglowodanów oraz niskich [...]
Masa mięśniowa jest celem każdego trenującego mężczyzny, jednak niektórzy współcześni panowie podążają raczej za modą na wychudzone nogi oraz słabe ciała. W odpowiedzi na zapotrzebowanie na rynku pojawiły się kroje dżinsów dopasowane tylko do wychudzonych ud, przypominających nogi kobiet (tzw. rurki). Podsumowanie W drodze do idealnej sylwetki [...]
[...] wiele dni? Po drugie: nie zapominajmy, iż chwilowe podniesienie syntezy białek mięśniowych nic nie da, jeśli dieta kulturysty nie będzie wystarczająco bogata w węglowodany i tłuszcze. „Bogata” to nie znaczy, że po treningu zjemy z aminokwasami 35 g sacharozy, jak w eksperymencie Rasmussena. Cały dzień, regularnie powinny tam pojawiać się [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
Pomimo licznych publikacji naukowych wiele osób woli powielać obiegowe mity i opinie. Zdarzają się zawodnicy, którzy negują badania naukowe. W takim razie życzę podobnym osobom powodzenia przy sprawdzaniu na własnej skórze toksycznych substancji, kwasów, zasad, trucizn, antybiotyków, leków przeciwwirusowych, nefro- i hepatotoksycznych. Mówi się, [...]
Zanim przejdę do konkretów, kilka słów wprowadzenia. Nie istnieją dwie takie same osoby. Porady odnoszące się do osób o unormowanej glikemii, bez zespołu metabolicznego (manifestującego się m.in. insulinoopornością), bez problemów z nadwagą lub otyłością – mogą zupełnie nie działać u ludzi cierpiących na podobne schorzenia. Wnioski i zastosowanie [...]
[...] otłuszczony i na dodatek właśnie wykonałeś katorżniczy trening. W takich warunkach zjedzenie posiłku jest niezbędne dla rozpoczęcia regeneracji potreningowej. Nie bój się zatłuszczenia, to mało realny problem – o ile nie masz zespołu metabolicznego, insulinoporności ani nie „składujesz” wielu nadmiarowych zwałów tłuszczu. Przyczyna nr 5: „sauna” [...]
[...] Bez obliczenia właściwego bilansu zmniejszenie konsumpcji źródeł węglowodanowych wcale nie musi być skuteczną metodą postępowania. Schudniesz, gdy ograniczysz podaż energii w diecie, ale całkowitą, zwracając uwagę na fakt, iż węglowodany, tłuszcze i białka wcale nie są tak samo kaloryczne oraz iż wywierają odmienny wpływ na stężenie insuliny.
W poprzedniej części tekstu opisałem typowe pułapki związane z treningiem siłowym. Również aeroby mogą być całkiem dobry narzędziem, niestety często są nieefektywne. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiegać? Czy lekarstwem na brak postępów jest trening na czczo, a może sesja interwałowa? A może trening aerobowy nie jest niezbędny i da się go [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]