Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
[...] wegetariańska to niemal pewność niedoborów. Sprawa nie jest do końca przegrana, o ile będziemy odpowiednio często sięgać po roślinne źródła tego minerału. Należą do nich tofu, brokuł, jarmuż, szpinak, migdały, suszone figi, biała fasola i wiele innych. Szpinak i niektóre inne rośliny zawierające wapń (nawet w dużych ilościach), zawierają [...]
[...] można ugotować w mleku kokosowym z cebulą, czosnkiem i przyprawami, aby uzyskać pyszne danie curry. Nadaje się też do tych samych przepisów, do których ludzie wykorzystują tofu. Możliwości jest naprawdę wiele. Nasiona też są zdrowe Okazuje się, że wartościowe są także nasiona. Mają mnóstwo minerałów, m.in. potas, magnez, żelazo, wapń i cynk, a [...]
[...] dla wielu niewegańskich produktów spożywczych. W menu wegan goszczą owoce, warzywa, makaron, chleb, ryż, kasze, komosa ryżowa, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, tofu, substytuty mleka takie jak mleko migdałowe, owsiane lub sojowe, gotowe wegańskie produkty spożywcze lub alternatywy dla mięsa takie jak wegańskie hamburgery, wegańska [...]
[...] cukru we krwi i zapobiegnie nagłym i niekontrolowanym napadom na słodkie. Rozważ też włączenie do diety białka roślinnego w postaci soczewicy, ciecierzycy, czarnej fasoli, tofu czy grochu. Zawierają one też sporo błonnika, co również zmniejsza nagłe skoki poziomu cukru we krwi. Warto zaopatrzyć się też w dobrej jakości odżywkę białkową, która [...]
[...] sos do makaronu Ugotowanie makaronu lub ryżu to przeciętnie 10-20 min pracy. W tym czasie można również usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu mięso, ryby, owoce morza czy tofu. Jednak suchy makaron z jałowymi dodatkami nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego warto rozważyć, sięgnięcie po gotowe sosy do dań na ciepło, które mogą zniwelować [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] nad sobą Żeby być wegetarianinem, trzeba lubić jarskie jedzenie. W innym przypadku może nastąpić etap użalania się nad sobą, kiedy wiesz, że czeka na Ciebie kolejna porcja tofu i sałaty, podczas gdy Twoi znajomi wcinają burgera z frytkami. Etap 5: niekontrolowana wściekłość Bywają bardzo ciężkie dni. Intensywny dzień w pracy, mnóstwo spraw do [...]
Tryptofan należy do grupy aminokwasów niezbędnych dla naszego organizmu. Odpowiada on za kilka ważnych mechanizmów fizjologicznych. Przede wszystkim odpowiada za bilans azotowy u dorosłych, a u osób młodych wpływać będzie na wzrost. Tryptofan odpowiada również za powstawanie niacyny, która jest niezbędnym elementem wpływającym na tworzenie się [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
[...] z kiełków fasoli, rybną, z mintaja, bulgogi (danie kuchni koreańskiej z cienko krojonej, marynowanej w sosie sojowym, a następnie grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone ziemniaki w sosie sojowym, sałatka jajko na parze, sałatki (np. z korzenia kwiatu balonowego, z paproci Bracken itd.), kiełki fasoli, chamnamul (rodzaj rośliny; [...]
Siemanko, zapraszam na wegetarianskie spaghetti bolognese z pulpecikami z tofu :-)) Czyli najzwyczajniej makaron spaghetti wg. uznania, ja uzylam pelnoziarnistego. Sosik to pomidory z koncentratem, cebulka, czosnkiem i przyprawami, pulpety to twarde tofu wyrobione na pulpety. Skladniki: pulpety: - kostka tofu 180g - 1-2 lyzki sosu sojowego - 1 [...]
Witam! Mam dosc specyficzne pytanie, wiec jak ktos jest w temacie - prosze o odpowiedz. Zastanawiam sie czy moge zastapic piers z kurczaka i zamiast tego jesc tofu twarde? Tzn chodzi mi glownie o bialko, chociaz tofu ma tez sporo ww. wiec to takie dwa w jednym (zla strona: tluszcze, ale jestem ektomorfem wiec to nie powinien byc chyba problem?). [...]
Witam. Czy mogę traktować tofu jako źródło białka i zdrowych tłuszczy(oczywiście jako urozmaicenie od czasu do czasu)? Na wikipedii jest napisane, że posiada aminokwasy egzogenne i większość tłuszczy to nienasycone, m.in lecytyna. Co o tym sądzicie
[...] Oczywiście jest to tylko fragment - jeżeli ktos jest zainteresowany to podaje linki i zapraszam na podane strony. JAK SCHUDNĄĆ - PORADY PRAKTYCZNE 1. Zastąp żółtka - tofu lub białkami. 2. Wykorzystaj tofu lub mięso z indyka zamiast ciemnego mięsa. 3. Używaj chudego jogurtu zamiast śmietany i majonezu. 4. Zawsze zmniejszaj kaloryczność [...]
[...] jest praktyką bardzo niezdrową. Jednak w związku z tym, że dieta czysto wegetariańska jest zbyt jałowa, do swojego menu włączają inne produkty bogate w białko: jaja, mleko, tofu, sery, które dostarczają im znacznie więcej białek. Istnieje jeszcze inna grupa ludzi. Co prawda nazywają się oni wegetarianinami, jednak jedzą oni prawie wszystko. [...]