W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Kto z nas nie chciałby żyć długo, mając pewność, że będzie wystarczająco zdrowy, aby robić rzeczy, które kocha? Według danych Światowej Organizacji Zdrowia Japonia jest krajem o najdłuższej oczekiwanej długości życia. Mężczyźni żyją tu średnio 85 lat, a kobiety 87 lat i cztery miesiące. Co więcej, Japonia ma najwyższy na świecie odsetek osób, [...]
[...] tłuszczowe omega-3 oraz źródła białka. W niektórych przypadkach wskazana będzie dodatkowa suplementacja. Jakie produkty najczęściej jedzą fleksitarianie? Białko: soja tofu tempeh rośliny strączkowe soczewica Warzywa nieskrobiowe: zielone liściaste papryka brukselka fasolka szparagowa marchew kalafior Warzywa skrobiowe: dynia groszek [...]
Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Choć gęstość kości kształtuje się do 20. roku życia, to okazuje się, że dzięki odpowiedniej diecie i ćwiczeniom można ją nieco poprawić. Fakt, że z wiekiem gęstość kości maleje, nie oznacza, że nie można podjąć pewnych kroków, by proces ten skutecznie opóźnić. Podsumowanie Jak widzisz, część czynników zdrowych kości wynika z genetyki czy innych [...]
Dieta wegetariańska kojarzy nam się przede wszystkim z jedzeniem produktów pochodzenia roślinnego. I jakiś czas temu pewnie taka definicja by wystarczyła. Dzisiaj, kiedy ten sposób żywienia stał się bardzo popularny, możemy się zapoznać z kilkoma różnymi rodzajami tejże diety. Powody przejścia na dietę opartą na roślinach Istnieją trzy główne [...]
[...] innych schematów. Współczesne życie jest inne. Opcje, które leżą na stole obiadowym, są znacznie bardziej zróżnicowane. Na przykład nasi przodkowie nie mieli dostępu do tofu, a człowiek żyjący w chłodniejszych klimatach miałby trudności ze znalezieniem np. orzechów nerkowca. Jednak już się zaadaptujemy, nadal możemy wrócić do tego, co było. [...]
Od dłuższego już czasu bardzo popularne jest publikowanie przez influencerów zakupów spożywczych, a dokładniej pisząc wklejanie zdjęcia tego, co znalazło się w ich koszyku. Znane osoby, w tym dietetycy, pokazują bez cenzury swoje wybory żywieniowe, zachęcając nie tylko do zdrowego odżywiania, ale także do tego, by dieta dostarczała choć trochę [...]
Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP może być bardzo restrykcyjna i trudna do utrzymania. Może ona jednak pomóc osobom cierpiącym na IBS (zespół jelita drażliwego) złagodzić bolesne dolegliwości. Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się, na czym ta dieta polega. Podsumowanie Wegańska dieta o niskiej zawartości FODMAP jest bardzo restrykcyjna, ale [...]
[...] (jedzących jajka, ale nabiału już nie). Kluczem jest tutaj równowaga i różnorodność posiłków. Warto się upewnić, że dieta jest bogata w: żelazo: rośliny strączkowe, tofu, tempeh witaminę D: wzbogacone zboża, mleko białko: produkty sojowe, fasola, nabiał, jajka witaminę B12: drożdże odżywcze, jajka, żywność wzbogacona. Chociaż niektóre [...]
[...] skrzynkę suplementów. Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie i edukacja. Istnieje wiele produktów, które mogą dostarczyć nam cennych składników. Na przykład jarmuż i tofu to dobre źródło wapnia, a z kolei fasola i orzechy dostarczą nam nieco białka. Wracając do pytania, czy tego typu dieta jest zdrowa, można śmiało powiedzieć, że jeśli [...]
[...] ze zbóż i roślin strączkowych, które zawierają sporo węglowodanów. Istnieje jednak kilka produktów, które nadają się do diety ketogenicznej. Są to: produkty na bazie soi: tofu, tempeh (sfermentowana soja), czarna soja orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, masło orzechowe [...]
Większość z nas nie dba o zdrowie swoich kości, dopóki nie doświadczy przykrych skutków np. rozwijającej się osteoporozy. Dzięki mocnym kościom jesteśmy sprawni i możemy się bez problemu poruszać. Kiedy Twoje kości są osłabione, wystarczy niewielkie uderzenie, aby doznać poważnego urazu. Podsumowanie Joga przynosi wiele korzyści dla naszego [...]
Trzeba przyznać, że diety roślinne cieszą się coraz większym zainteresowaniem, również wśród sportowców. Szczególnie popularne są diety, w których kładzie się nacisk na spożywanie większej ilości produktów roślinnych, a nie skupia tylko i wyłącznie na niejedzeniu mięsa. Wbrew pozorom jest to różnica, ponieważ nie musisz całkowicie eliminować mięsa [...]
[...] dobrze tłumić głód, ale również wyniki eksperymentów naukowych potwierdzają ten fakt. Pamiętajmy, że najlepszymi tradycyjnymi źródłami białka dla wegan są: tempeh, seitan, tofu, orzechy i nasiona. Orzechy - osoby, które zjadają dużą ilość orzechów, zauważyły, że potrafią one bardzo dobrze (i na bardzo długo) hamować odczucie głodu. A przecież [...]
[...] z domową kanapkową pastą, dobrej jakości wędliną itp. jogurt z odżywką i owocami Co możesz zjeść na obiad? ryż, kaszę, ziemniaki lub makaron a do tego porcję mięsa, ryby, tofu i oczywiście warzywa. A co na przekąskę? jogurt z owocami i/lub orzechami ser mozzarella z pomidorem własnej roboty muffinki, placki np. na bazie mąki owsianej własnej [...]
[...] oraz, co istotne, są węglowodanami, więc umożliwiają wchłonięcie aminokwasu łosoś — jest pełen tryptofanu, ale także kwasów omega-3, które zmniejszają ryzyko chorób serca tofu — jest najlepszym pokarmem wzmacniającym wytwarzanie serotoniny dla wegan i wegetarian indyk — tak jak inne chude mięsa, zawiera tryptofan, ale także dużo cennego białka [...]