[...] w wysokiej temperaturze z udziałem olejów zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ograniczenie spożycia żywności zasobnej w cukry dodane takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza i inne im podobne. Nadmiar tych cukrów w diecie doprowadza do zaburzenia stanu mikrobioty jelitowej. Zadbanie o odpowiednio wysokie [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
[...] cukrów prostych. „Cukry wolne” to wszystkie cukry dodawane do żywności lub napojów przez producenta, kucharza lub konsumenta, a także cukry naturalnie obecne w miodzie, syropach, sokach owocowych i koncentratach soków owocowych” Nie wiem skąd wziął się dopisek: „...a jedną z tych porcji może stanowić również sok lub nektar”. Być może takie [...]
[...] glikemii (~40% vs ~35.7% tłuszczu w tułowiu). Dlatego liczy się nie tylko to, iż masz nadwagę, ale też, gdzie ulokowała się nadwyżka energetyczna! Cukier, miód i syrop glukozowo-fruktozowy mają wpływ na stężenie insuliny. Z kolei podwyższenie stężenia insuliny może wpływać na powstawanie trzewnej tkanki tłuszczowej. Trzewna tkanka [...]
[...] przed fruktozą, np. dr Robert Lustig, pediatra z Uniwersytetu w San Francisco. Czy duża podaż cukru jest groźna dla zdrowia? Tak. Jednak nie można obwiniać tylko cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy miodu. Ogólnie wydaje się, iż najgroźniejsza jest nadwyżka kaloryczna pochodząca z tłuszczów i węglowodanów (szczególnie glukozy, fruktozy, [...]
[...] truskawek po obiedzie nie stanowi problemu. Jednak ważny i istotny jest umiar. Ponadto staranna selekcja źródeł tego cukru pozwoli nam kontrolować podaż fruktozy w naszej diecie. Dlatego też wystrzegać się należy produktów wysoko przetworzonych, które w swoim składzie zawierają rafinowaną fruktozę, jak i syrop glukozowo-fruktozowy oraz sacharozę.
[...] aż tak wyrafinowanego podejścia. Wystarczy, iż wykluczą z diety produkty budzące wątpliwości, wysoko przetworzone, bogate w kiepskie tłuszcze, nadmiar soli, sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko itd. To tego nie trzeba ogromnej wiedzy dietetycznej, zwykle wystarczy przeczytać etykiety produktów. Jeśli jakaś dieta jest w danym [...]
Wiele osób nigdy nie podejmuje próby pozbycia się tkanki tłuszczowej. Są to osobnicy niby wytrenowani, ale mający o wiele za dużo tkanki tłuszczowej. Tego typu "siłowniowy bywalec" kieruje się następującą logiką: „nie będę redukował, bo stracę mięśnie”. Paradoksalnie brak przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej skutecznie hamuje dalszy wzrost [...]
Nie jest prawdą, że nawyki są tak silne, iż nie jesteśmy w stanie ich zmienić. Faktycznie, głębsza ingerencja w tryb życia i stosowaną dietę może nastręczać problemów. Dlatego proponuję metodę małych kroków. Nie musisz od razu wywracać wszystkiego do góry nogami, spróbuj powoli np. wdrażać spacery po posiłku, ograniczać ulubione niezdrowe [...]
[...] kcal. Czy tyle wystarczy, aby przytyć? Pączki twarogowe Na 6 porcji: ser twarogowy półtłusty – 250 g mąka owsiana/ mąka orkiszowa – 100 g dżem owocowy – 60 g jajko kurze syrop klonowy – 50 g proszek do pieczenia – 3 g czas przygotowania: 30 minut. Przepis: Blendujemy twaróg, jajko i syrop klonowy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę oraz proszek [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] mass-mediów. Niestety jednak nie wszyscy dokładnie sprawdzają skład danego produktu. Syrop klonowy jest również podatny na fałszerstwa, podobnie jak miód. Tańsze syropy kukurydziane są często dodawane jako substytut, a barwniki są używane, aby imitować naturalny kolor syropu klonowego. Ta praktyka fałszerstwa ma na celu osiągnięcie [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
[...] z pewnością o wiele lepiej będzie rozpoznawać daną markę. Być może chętniej sięgnie później po zwykłe piwo od dobrze znanego dostawcy. Inni opłaceni naukowcy przekonują, iż syrop glukozowo-fruktozowy czy cukier (sacharoza) wcale nie tuczą dzieci i nastolatków. Czy komuś zależy na sprzedaży soli? Być może. Z pewnością żyłą złota są sieci fast [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] zawiera wołowinę, a jego wybór to zazwyczaj stek. 1300 g wołowiny 700 g serka ricotta Posiłek siódmy Golem dzień kończy posiłkiem na słodko: 14 naleśników owsianych syrop klonowy Illia Golem zjada naprawdę ogromną ilość jedzenia, ale nie podał dokładnie ile kalorii spożywa. Niektóre źródła podają, że codziennie spożywa 16500 kalorii, aby [...]