[...] w sobie nie zawiera dużo białka (ma znacznie więcej tłuszczu, cukru, wody i minerałów), jednak jest ono znakomitej jakości i cechuje się pełnym profilem aminokwasowym. A samej serwatki powstaje bardzo dużo podczas wytwarzania sera, co powoduje, że łatwo pozyskać z niej naprawdę pokaźne ilości pełnowartościowego białka. Aby otrzymać białko z [...]
[...] metodologicznie, po trzecie: prowadzone na zbyt małej grupie osób. Dlatego nie należy posługiwać się nimi w dyskusji. A czego „diety detoksykujące” są tak popularne? Z tego samego powodu, dla których popularne są „gwiazdy fitness” z Instagrama, Facebooka czy Youtube. Większość ludzi nie używa rozumu, tylko podąża za modą. Większość nie posiada [...]
[...] argininę Suplementacja arginina wszystkim nam kojarzy się głównie z pompą mięśniową. Jednak jej zastosowanie niesie za sobą również pewne działania wpływająca na korzyść samej funkcji tkanki mięśniowej. Usprawnia ona przepływ krwi, jak i nasila efekt wzmożonej kurczliwości włókien mięśniowych, co z kolei przekłada się na poprawę odpowiedzi [...]
Okres Świąt Bożego Narodzenia jest czasem specjalnym. Czasem przepełnionym radością, czasem obcowania z rodziną, czasem wytchnienia. Jednak za rogiem czekają niebezpieczeństwa. Niebezpieczeństwa zarówno dla sylwetki, jak i zdrowia… A jeśli, o czym wspomniałem w punkcie dotyczącym treningu, jesteś daleko od tej granicy, dodatkowy sen pomoże w [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] ketogenicznej, co nie znaczy, że musi być niebezpieczna. Uważam, iż żaden ekstremizm dietetyczny nie jest zdrowy, w szczególności diety oparte o “surowe warzywa i owoce”, “same owoce” lub “same koktajle owocowo-warzywne”. Po drugiej stronie barykady znajdują się osoby, które przekonują, iż tłuszcze nie tuczą i że “to samo zdrowie”. Tłuszcze, [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Owoce i warzywa są głównym źródłem witamin, błonnika i substancji fitochemicznych, które mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu chorób i opóźniać proces starzenia się. Podczas gdy wciąż trwają spory o to, która dieta jest najlepsza, niewielu zaprzeczy, że warzywa są ważnym elementem niezależnie od tego, na jaką dietę się zdecydujemy. Podsumowując [...]
[...] głowy. Podsumowując: w diecie chodzi o to, by nie brakowało głównych grup produktów. Jeśli ktoś bez powodu wyklucza np. węglowodany, tłuszcze, źródła protein, a oferuje np. same owoce, same warzywa, głodówkę (diety ultraniskokaloryczne w rodzaju VLCD) lub diety dostarczające samych tłuszczów i bardzo małej ilości tylko wybranych rodzajów protein [...]
Diety bezglutenowe ostatnio dość mocno zawojowały światem, chociażby z tego powodu, że część ludzi ma problemy z układem trawiennym. Często wszystkie bolączki przypisuje się właśnie glutenowi, który znajduje się w pszenicy, życie, owsie oraz jęczmieniu. Oczywiście eliminacja dla niektórych jest modą, nowym trendem, a dla niektórych koniecznością. [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Dla wielu osób dieta wegetariańska to po prostu niejedzenie mięsa, dla innych totalna abstrakcja — czy to są same warzywa, czy także jaja, albo ryby? Niezależnie od tego, czy chcesz przejść na wegetarianizm, czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
[...] niekoniecznie. Niska wartość energetyczna większości produktów może utrudnić zebranie wystarczającej ilości kalorii. Dzieje się tak, ponieważ nie dość, że produkty roślinne same w sobie mają ich mniej, to również dlatego, że surowe pokarmy są często gorzej strawne, więc organizmowi trudniej jest przyswoić dostępne kalorie. Problem ze strawnością [...]
[...] względu na obawy przed pestycydami. Jeśli tylko możesz, wybieraj produkty ze sprawdzonych źródeł, gdzie wiesz, że do ich hodowli nie użyto potężnej ilości chemikaliów. Przed spożyciem dokładnie je oczyść pod bieżącą wodą lub w roztworze wody z octem. Już same te czynności sprawią, że pozbędziesz się dużej części niechcianych związków chemicznych.
Nieustające uczucie zmęczenia, obrzęk wokół kostek, opuchlizna dłoni, twarzy i nóg czy skok wagi z dnia na dzień, to jedne z najczęstszych objawów zatrzymania wody w organizmie. Jest to problem, z którym przychodzi mierzyć się prawie każdej kobiecie, szczególnie odczuwalny jest w okresie menstruacji z powodu wahań hormonalnych, jednakże może też [...]
Większość modnych diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się [...]
Co ciekawe, to pytanie zadają głównie panie, dlatego odpowiadając w tym artykule, pozwolę się zwracać głównie do nich. Uwaga - artykuł będzie zawierał pewną dozę uproszczeń, celem przedstawienia tego zagadnienia, jak najszerszemu gronu Czytelników. Podsumowanie Pamiętaj, to nie miłość do węglowodanów może być problemem. To głównie źle dobrane [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]