[...] (więcej niż 140/90 mm Hg). Wnioski. Wysokie spożycie oleju rybiego może obniżać ciśnienie krwi, zwłaszcza u osób starszych i z nadciśnieniem. Komentarz. Warto pamiętać, iż ryby i suplementy diety są źródłem dwóch z trzech najważniejszych kwasów z grupy omega-3 (EPA i DHA). Omega 3 to: kwas eikozapentaenowy (EPA; C20:5) kwas dokozaheksaenowy [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
[...] W takim przypadku polecam 3 do 4. posiłków dziennie. Myśląc białko, najczęściej do głowy przychodzi nam przysłowiowa pierś z kurczaka, a nieco rzadziej jajka, twaróg, ryby, czy w przypadku wegan - rośliny strączkowe. Jest to jak najbardziej poprawne skojarzenie, gdyż m.in. te potrawy powinny budować zdecydowaną większość spożywanego [...]
[...] jednak, że spożywanie tuńczyka w puszce warto ograniczyć do 1-2 dwóch porcji w tygodniu, a to ze względu na dużą zawartość rtęci i innych zanieczyszczeń. A jeśli lubisz ryby, to nie zaszkodzi, jeśli sięgniesz po inny rodzaj np. dorsza, mintaja, halibuta, łososia. Wszystkie są świetnym źródłem białka oraz kwasów omega-3. Możesz je jeść [...]
Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]
[...] że poziom witaminy D spada wraz z wiekiem. Ciężko jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy D z samej diety. Naturalne źródła witaminy D to między innymi jajka, tłuste ryby oraz grzyby. Warto wspomagać się również odpowiednią suplementacją. Nie zakładaj jednak, że im więcej, tym lepiej. Sprawdź poziom witaminy D, by dobrać odpowiednie dawki [...]
[...] inny. Skąd się biorą niedobory witaminy B12? Według klasycznych opracowań typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: mięso, mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Może się zdarzyć, iż dana osoba spożywa odpowiednią ilość bogatego w witaminę B12 pokarmu, ale cierpi z powodu upośledzonego jej wchłaniania. Czasem jest [...]
Wykorzystanie suplementacji sportowej przez nastolatków jest tematem dość kontrowersyjnym, a wszelkie porady kończą się zazwyczaj na zbyciu tego typu osób szukających pomocy, tłumacząc, że w etapach początkowych nie jest konieczne wsparcie w postaci suplementów. Czy oby na pewno? Czy będąc osobą początkującą, jesteśmy z góry skazani na to, aby nie [...]
Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]
[...] chce schudnąć, zwykle spożywa więcej posiłków, ale każdy z nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli [...]
[...] metalami ciężkimi i innymi substancjami chemicznymi Każdy z nas jest narażony na kontakt z metalami ciężkimi znajdującymi się w środowisku, chociażby poprzez jedzenie (np. ryby) lub wodę, którą pijemy. Okazuje się, że pot może zawierać metale ciężkie, więc pocenie można uznać za pewien proces detoksykacji. Oczywiście nadal to wątroba i nerki są [...]
Nie podlega podważeniu fakt, że stan odżywienia organizmu ma wpływ na nasze samopoczucie, stan zdrowia oraz urodę. Z tego względu coraz popularniejsze stają się suplementy, które mają być wsparciem lub uzupełnieniem niedoborowej diety. Zadaniem takich preparatów jest między innymi wpływanie na poprawę kondycji i stanu skóry, włosów i paznokci. [...]
"Czy chcąc poprawić swoje nawyki żywieniowe, muszę ograniczyć się jedynie do gotowania?" Wiele osób zadaje sobie i dietetykowi to pytanie na wstępie stosowania diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, [...]
[...] są to może jakieś szalone liczby, ale każda najdrobniejsza pozytywna zmiana w organizmie ma znaczenie. Po jakie białko sięgać? Wybór masz bardzo duży — chude mięsa, drób, ryby, ale także jaja, nabiał, rośliny strączkowe, a także odżywki białkowe. Sprawdź: Białko serwatkowe, a odchudzanie. Czy warto stosować białko podczas redukcji? Unikaj [...]
Dla wielu z Was z pewnością nie jest niczym nowym fakt, że kwasy Omega-3 są bardzo wartościowe i ważne dla naszego zdrowia. Ich niedobór może być dość niebezpieczny i doprowadzić nawet do depresji. Dobrą informacją jest jednak to, że uzupełnienie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych Omega-3 może pomagać w zapobieganiu i leczeniu tego typu [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] okazji dostarczy też innych witamin, minerałów i fitochemikaliów. Inne źródła potasu to kasza gryczana, płatki owsiane, nabiał, jaja, rośliny strączkowe, niektóre mięsa, ryby i oczywiście suplementy diety. Podsumowanie Większość z nas nie spożywa tyle potasu, ile potrzebuje. I choć nie są to skrajne niedobory, które prowadzą do poważnych [...]
Jajka kurze są zazwyczaj podstawą diety każdego zawodnika kulturystyki. Stanowią ważny element w codziennym żywieniu nie tylko sportowców. Od dawna trwa spór, czy jedzenie dużej ilości jajek jest zdrowe i czy podwyższa poziom cholesterolu. W niedawnym filmie opublikowanym na TikTok, influencer Fernando Torraca, lepiej znany jako ‘The King of [...]
Białka kolagenowe, które stanowią pewnego rodzaju rusztowania dla poszczególnych struktur całego ciała (wszystkich tkanek oraz organów), mają duże znaczenie z punktu widzenia regeneracji powysiłkowej oraz prewencji kontuzji. Kiedy wytwarzanie kolagenu w organizmie nie przebiega prawidłowo, tkanki stają się mniej elastyczne i bardziej podatne na [...]
[...] wapnia, magnezu i fosforu. Ochota na cytrusy, kwaśne ogórki czy grzybki w occie może świadczyć o niedoborze magnezu lub zbyt małej ilości kwasu żołądkowego. A apetyt na ryby czy owoce morza może być związany z niedoborami jodu lub problemami z tarczycą. Nasz organizm może wielokrotnie sygnalizować nam swoje potrzeby. Nie powinno się jednak [...]