SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

proteiny co to jest

  • [...] one jeść więcej białka (1,5-2 g na 1 kg m.c.) ze względu na fakt, że ich organizm znajduje się w fazie rozwoju, więc potrzebuje dużej ilości budulca, jakim są właśnie proteiny. Dlatego najmłodszym zaleca się regularnie spożywanie mięsa, jaj, ryb i nabiału. Również z uwagi na rozwijające się w łonie matki dziecko kobiety w ciąży powinny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70424 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • [...] Białka pełnowartościowe zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w proporcjach potrzebnych człowiekowi. Należą do nich białka mleka, jaja, częściowo białka mięsa (proteiny serwatkowe, jako produkt otrzymywany z serwatki białkowej również są cennym dodatkiem do diety). Białka częściowo niepełnowartościowe wystarczą do życia, ale są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2019-03-12 09:48:25
  • [...] deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży białka, przy umiarkowanej podaży tłuszczów. W dietach wysokobiałkowych proteiny dostarczają od 20 do 30% całkowitej dziennej podaży energii. Sugeruje się, że takie diety mogą zapewnić większą utratę masy ciała, niż diety o niższej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2718 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7492 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • [...] wynosi 1.5-1.8 g na kg masy ciała. „Minimalny” to nie znaczy optymalny! Im więcej ważysz i im ciężej trenujesz, tym możesz pozwolić sobie na bardziej obfite w proteiny posiłki. Wg Ireny Celejowej, dla ciężarowców, zapaśników oraz biatlonistów, dopuszczalne jest spożywanie od 2,4 do 3.0 g białka na kilogram masy ciała (podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15339 Data: 2018-10-07 12:59:25
  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10090 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • Homocysteina a ryzyko sercowo-naczyniowe

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] tlenku azotu (NO), poprzez wpływ powstającej w hiperhomocysteinemii asymetrycznej dimetylargininy, wykazuje wpływ prozapalny, poprzez zwiększenie produkcji CRP (c-reaktywnej proteiny; dzieje się tak poprzez aktywację szlaku NMDAr-ROS-ERK1/2/p38-NF-κB), ma wpływ na ryzyko powstawania zaburzeń zakrzepowo-zatorowych (np. obniża stężenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1018 Data: 2019-02-23 09:33:40
  • [...] wspaniałości” – tylko po to, abyś nie zrobił sobie krzywdy. Z reguły wspomniani osobnicy nie do końca rozumieją jakie ćwiczenia są na które partie mięśni, czym różnią się proteiny serwatkowe od białka kazeinowego i nie mają nawet zarysu diety. Myślą, iż sterydy wykonają za nich całą pracę. To się nie uda. Podsumowanie Potrenuj 5-6 lat na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15217 Data: 2017-12-06 10:20:31
  • Kiedyś myślano, iż białko serwatkowe jest produktem przeznaczonym tylko dla kulturystów i aspirujących „pakerów”. Tymczasem okazało się, że znajduje zastosowanie w profilaktyce cukrzycy typu 2, przy redukcji tkanki tłuszczowej, jako forma wspomagania systemu odpornościowego (szczególnie jesienią i zimą), przy wyniszczeniu spowodowanym chorobą (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 810 Data: 2022-09-03 01:05:43
  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Najlepsze źródła protein Chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe czy białko pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje wiele wątpliwości dotyczących wpływu na zdrowie mięsa pochodzącego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15504 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3016 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 466863 Data: 2017-10-10 15:00:28
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2093 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • [...] po dłuższym poście. Dlatego po treningu kluczowe jest dostarczenie węglowodanów i/lub protein, aby zainicjować procesy anaboliczne. Wydaje się jednak, iż zaraz po treningu proteiny są ważniejsze, jednak bez nadwyżki energetycznej budowanie masy jest niemożliwe (niekoniecznie skuteczne będą pod tym względem np. same tłuszcze na co wskazują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3191 Data: 2019-12-15 19:00:55
  • Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8227 Data: 2019-04-12 13:01:00
  • Największe mity dietetyczne: „Bestseller z Niemiec!”

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności, 45% energii zapewniają węglowodany (glikogen mięśniowy oraz glukoza we krwi), a 24% tłuszcze wewnątrzmięśniowe (IMTG) i lipoproteiny osocza (np. trójglicerydy transportowane w osoczu krwi, jako VLDL-TG). Dodatkowo patrząc na bilans energii i utlenianie tłuszczu w ciągu 24 h, wpływ treningu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1960 Data: 2019-04-05 08:19:13
  • [...] co prowadzi nie tylko do pozbywania się tkanki tłuszczowej, ale i do rozpadu mięśni. W żadnym z badań nie stwierdzono, by odżywki uzupełniające dietę w węglowodany czy proteiny były szkodliwe dla zdrowia. Więc, jeśli boisz się „działania anabolicznego”, nie jedz pokarmu, bo jest on silnym anabolikiem. Wbrew obiegowym opiniom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12009 Data: 2019-03-02 15:06:52
  • [...] mięso i to w ilościach hurtowych. Na końcu należy dodać, iż gigantyczna podaż protein to także koszty zdrowotne (o czym wspominam na samym końcu tekstu). Po trzecie: same proteiny nie dają niczego. Musi im towarzyszyć duża nadwyżka energetyczna z węglowodanów i/lub tłuszczu! Istnieje na ten temat bardzo wiele danych naukowych. Czy duża ilość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10043 Data: 2017-07-03 12:56:43
  • [...] Klaasa R. Westerterpa oraz pracy Acheson KJ i wsp. Oszacowano, iż jeśli osoba stosuje dietę dostarczającą 8368 kJ dziennie (2000 kcal) i przy tym 30% energii dostarczają proteiny, termiczny efekt pożywienia będzie wyższy o 58 kJ dziennie, w porównaniu do sytuacji, gdy białko dostarczałoby tylko 20% energii. Mikkelsen i wsp. wykazali, że osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6033 Data: 2019-08-10 12:47:45
  • W pierwszej części tekstu omówiłem podstawowe kwestie związane z przygotowaniem do selekcji do JW 4026. Oczywiście, w Polsce mamy więcej jednostek specjalnych, różnią się one charakterystyką, wyposażeniem, zadaniami, sprzętem. W jednej jednostce ważniejsze będzie pływanie, w innej być może sprawność na lądzie. Normy, jeśli chodzi o Formozę, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4911 Data: 2019-10-17 19:29:34