Choroby cywilizacyjne takie jak alergie, choroby psychiczne, nadwaga, otyłość czy nowotwory dotykają coraz większej ilości osób. Współczesny tryb życia, ciągły stres, zła dieta, brak wypoczynku, mechanizacja oraz wiele innych czynników ma wpływ na ich ciągły rozwój. Do jednej z "chorób" cywilizacyjnych, na którą cierpią miliony osób, jest [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
[...] kalorii. Bądź aktywny fizycznie! Staraj się być jak najbardziej aktywny fizycznie podczas zimy. Zbyt długie siedzenie może pogorszyć Twoje samopoczucie i obniżyć poziom serotoniny. Regularnie podejmuj aktywność fizyczną. Rekomenduje się, by nie była ona mniejsza niż 150 minut tygodniowo. Podsumowanie Zimą mogą wystąpić zmiany w [...]
Odwodnienie zabiło wielu uczestników maratonów, selekcji SAS (brytyjskich sił specjalnych), jest to jedna z częstszych przyczyn śmierci w krajach rozwijających się. Odwodnienie często dotyka osoby bardzo młode lub w podeszłym wieku. W ten sposób zmarło wielu zapaśników i bokserów, którzy „robili wagę” (pozbywali się wody, aby zmieścić się w [...]
[...] faszeruje się setki produktów. Podobnie stało się z solą. W czasach starożytnych przed uzyskaniem dostępu do zewnętrznych źródeł soli (tj. kopalni soli) poziom dziennego średniego spożycia chlorku sodu był niski i wynosił około 0,1–1,0 g dziennie (0,04–0,4 g sodu dziennie). Obecnie spożycie soli wzrosło do 8,75-10,5 g [...]
Magnez to pierwiastek mineralny. Jeśli chcielibyśmy rozebrać nasze ciało na poszczególne pierwiastki, to okazałoby się, że magnez byłby czwarty na tej liście. Zaliczany jest również do grupy elektrolitów, gdzie zajmuje drugie miejsce pod względem występowania w organizmie. Z tych powodów musimy dostarczać go wraz z naszą dietą. Magnez a zespół [...]
To, co potocznie nazywamy betainą, jest właściwie określeniem całej kategorii cząsteczek. To, co omawiamy w tym artykule nazywa się trimetyloglicyną (TMG) i jest cząsteczką zbudowaną z najprostszego aminokwasu glicyny, do którego dołączone są trzy grupy metylowe. Właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku Betainę w suplementach diety najczęściej [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
Witamina D jest tak naprawdę hormonem, a nie typową witaminą. Jest badana od wielu dekad i obecnie naukowcy sugerują, że ma wpływ np. na toczące się infekcje (np. dróg oddechowych i pozaszpitalnego zapalenia płuc). Podsumowanie Latem może wystarczyć słońce, o ile ekspozycja jest wystarczająca i nie stosuje się nadmiaru filtrów UV, hamują one [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] w zakresie skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Wnioski: kawa nie poprawia wyników w biegu na 800 m wykonywanym po nocnym poście. Ponadto nie stwierdzono zmian w RPE, poziomach ciśnienia krwi, ani stężeniach glukozy i mleczanu we krwi między dwoma badaniami. Dlaczego kawa nie działa? Graham i wsp. udowodnili, iż kofeina w dawce 4.45 mg/kg [...]
[...] redukcyjnych ma na celu możliwość wykorzystania dłuższego okresu budowy masy mięśniowej. Oznacza to, że zamiast ślepo kontynuować masę, która powinna już być zakończona ze względu na wysoki poziom tkanki tłuszczowej, dostarczamy sobie możliwości, aby okres ten nieco przeciągnąć w czasie, dając sobie czas na zbudowanie większej ilości mięśni.
[...] wykonaniu czynności poczuł ulgę i świeżość umysłu. Tak to właśnie działa. Dbanie o porządek dookoła nie tylko poprawi nastrój, jakość wykonywanej pracy, ale także wpłynie na poziom energii. Za dużo niebieskiego światła przed snem Niebieskie światło, czyli ekrany naszych ukochanych smartfonów. Ilu z Was ostatnią rzeczą, jaką widzi przed snem, jest [...]
Przyrost tkanki tłuszczowej jest jednym z największych zagrożeń XXI wieku, tylko w USA nadmiarowi tłuszczu w ustroju przypisuje się nawet 340 tys. zgonów rocznie. U ludzi i zwierząt wykazano, iż zwiększenie podaży protein w diecie np. poprzez suplementację koncentratem białka serwatkowego (WPC), WPI (izolatem), WPH (hydrolizatem) jest najprostszym [...]
[...] posiada również duże ilości potasu, chromu, wapnia, manganu i żelaza. Magnez zawarty w surowym kakao jest bardzo ważnym składnikiem chroniącym serce, w dodatku obniża poziom kortyzolu i pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Kolejnym składnikiem, który ma wpływ na nasze samopoczucie, jest anandamid, alkaloid, który ma działanie [...]
Żywienie odgrywa istotną rolę w życiu ludzi niezależnie od wieku, czy poziomu aktywności fizycznej. Niektóre grupy osób jednak mają nieco wyższe wymagania żywieniowe. Grupę taką stanowią między innymi młodzi adepci sportu – poza tym, że ich organizmy cały czas potrzebują substancji budulcowych do rozwoju, to muszą jeszcze „nadrabiać” pewne straty [...]
[...] mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie wydolności organizmu, poziomu pobudzenia układu nerwowego czy po prostu zachęcenie do treningu, możemy skorzystać z produktów, których cel jest nieco odmienny. Podsumowanie Wykorzystanie [...]
[...] ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje wysokiej pozycji pod kątem zawartości składników odżywczych i błonnika. [...]
Redukcja masy ciała jest procesem, który zawsze wiąże się z utratą mięśni oraz rozmaitymi zmianami w profilu hormonalnym. Gdyby nie wiązały się z nią koszty, nie istniałoby błędne koło: zwiększanie masy ciała - redukcja. Co się dzieje, gdy zwiększamy masę ciała? Z reguły ten proces wiąże się z odkładaniem tkanki tłuszczowej, nie istnieją czyste [...]