[...] kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Błonnik rozpuszczalny (pektyny) jest rozkładany do trójkarboksylowych kwasów tłuszczowych, które odpowiadają za hamowanie biosyntezy [...]
[...] intensywniejsze spalanie tkanki tłuszczowej na energię powoduje „oszczędzanie” glukozy i glikogenu, dzięki czemu, przez dłuższy okres czasu, utrzymuje się ich podwyższony poziom we krwi Jest to stan bardzo korzystny dla mózgu, który pracuje na glukozie. A więc sprzyja to lepszemu myśleniu. - Witamina B1 – wyodrębniona z otrąb ryżu w 1927 w [...]
[...] zwiększenie aktywności syntetazy glutaminowej (Max 1990) (badania na szczurach in vivo), która jest odpowiedzialna za syntezę glutaminy. W rezultacie podniesienia się poziomu glukokortykoidów następuje podniesienie się wydzielania glutaminy z mięśni (Rowbottom i wsp. 1996 za Darmaun i wsp. 1988, Rennie i wsp. 1989) i uszczuplenie jej [...]
[...] lub ginsenozydom. Wszechstronne działanie na organizm człowieka obejmuje m.in. zwiększenie zdolności adaptacyjnych, wpływ na pracę gruczołów wydzielania wewnętrznego i poziom niektórych hormonów we krwi, pobudzenie czynności serca i poprawę ukrwienia mózgu. Zmiany te owocują zwiększeniem odporność na stres i wysiłek fizyczny, poprawą [...]
[...] jest regulatorem czynności układu nerwowego i jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Sportowcy stosujący dietę wysokobiałkową muszą zadbać o odpowiedni poziom pirydoksyny w organizmie. Niedobór witaminy B6, podobnie jak B5, zaburza proces produkcji energii z glikogenu. Kwas Foliowy (Folian) – wspólnie z wit. B12 wspomaga [...]
[...] Głównym źródłem estradiolu u mężczyzn jest tkanka tłuszczowa i mózg, w którym znajduje się 3 razy więcej aromatazy niż u kobiet. Za funkcjonowanie organizmu odpowiada poziom każdego z hormonów oraz ich stosunek, który jest kontrolowany przez aromatyzację. Aromataza Czym jest aromataza? Skoro już wiemy po co jest nam ten związek wypada go [...]
[...] 1. Obniżona ciepłota ciała; 2. Opóźnione dojrzewanie płciowe; 3. Opóźnienie dojrzewania kośćca; 4. Niższa masa ciała; 5. Niższa zawartość tłuszczu w ciele; 6. Niższy poziom insuliny, czasem glukozy; 7. Większa wrażliwość na insulinę (nie było insulinooporności); 8. Niższy poziom trójglicerydów - czasem cholesterolu (to zależało od diety); [...]
Jedz odpowiednio dużo. Odżywiaj się tak, aby twój organizm otrzymywał nieco więcej niż jest mu potrzebne do zachowania masy mięśniowej na stałym poziomie. Jeśli robisz zbyt duże przerwy między posiłkami, to istnieje ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, co spowoduje, że się "skurczysz" a nie urośniesz. Równowaga w odżywianiu się. Posiłki powinny [...]
[...] czerwone i fioletowe to źródło antocyjanów, a zielone i żółtawe - flawonów. Mają one działanie alkalizujące, moczopędne, żółciopędne i przeczyszczające. Podwyższają poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz hamują utlenianie cholesterolu LDL, zapobiegając miażdżycy. O jedzeniu winogron powinny pamiętać kobiety w ciąży i dzieci, zwłaszcza [...]
[...] sprzyjającego rozwojowi masy i siły mięśniowej oraz lepszemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest to udokumentowane wieloma badaniami naukowymi, które potwierdzają podwyższenie poziomu testosteronu poprzez stymulowanie przysadki mózgowej do większej produkcji hormonu lutenizującego (LH). Wysoki poziom tego hormonu wysyła sygnał do jąder, powodując [...]
[...] w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W tym mechanizmie uczestniczy również kilka innych [...]
[...] zawartości białka w diecie (np. diecie odchudzającej ) B6 bierze udział również w procesie wydzielania żółci - niezbędnej w trawieniu tłuszczy , wraz z kwasem foliowym zbija poziom cholesterolu. POTAS -jeden z głównych elektrolitów naszego organizmu dbający o prawidłowe funkcjonowanie serca , biorący udział w skurczu pracujących mięśni , aktywnym [...]
[...] zwiększoną produkcję ATP. Horse Power zawiera alfaketoglutarat argininy (AAKG), dichlorowodorek etylowego estru argininy oraz Argininę Ketoisocaproate co radykalnie podnosi poziom tlenku azotu, który zwiększa przepływ krwi i zapewnia stałe zaopatrzenie w składniki anaboliczne do mięśni daleko bardziej efektywnie niż zwykła L-arginina. Dodatkowo [...]
Czym jest cukrzyca? awięc cukrzyca to przewlekła choroba, w której poziom cukru (glukozy) we krwi jest podwyższony. Zachowanie właściwego poziomu cukru we krwi zalezne jest od hormonu o nazwie insulina. Insulina powoduje że cukier z krwi jest pobierany przez mięśnie i uzytkowany do produkcji energii. Jeżeli ilość insuliny w organizimie jest [...]
Napoje izotoniczne: fakty i mity SUPLEMENTACJA - Odpowiedni poziom płynów w organizmie jest kluczowym składnikiem odżywiania sportowców... Napoje izotoniczne: fakty i mity Dr Bob Murray, FACSM, dyrektor Gatorade Sports Science Institute Odpowiedni poziom płynów w organizmie jest kluczowym składnikiem odżywiania sportowców, a jednak często [...]
[...] sacharozy, ponieważ nie wymagają trawienia (bądź są trawione łatwo jak sacharoza) i szybko przechodzą do krwi. Duże ich spożycie może doprowadzić do hiperglikemii (wzrost poziomu cukru we krwi). Prawidłowy poziom cukru we krwi wynosi 90-125 mg/dl. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na węglowodany wynosi 5-6 g/kg wagi ciała i zależy od ilości [...]
[...] wszelkich składników jak witaminy, karotenoidy, tokoferole, natomiast tłuszcze omega 3 i 6 przekształcają się w uwodornione tłuszcze typu trans. Izomery trans podwyższają poziom insuliny we krwi, pozwalają na przepływ substancji obcych do wnetrza komorek powodując ich zmutowanie, zwiększają stężenia cholesterolu we krwi oraz zaburzają procesy [...]
[...] organizmie. Aminokwasy uruchamiają białka sygnałowe w mieśniach, dzięki czemu aktywowana jest synteza białek, a synteza białek, a włókna mięśniowe rosną.Napięcie mięśni oraz poziom aminokwasów i insuliny we krwi to podstawowe czynniki wzrostu mięśni. Aminokwasy aktywują ścieżki sygnałowe wewnątrz komótrek, zwiększając w ten sposób syntezę białek [...]
[...] musisz jesć tłuszcz żeby splać tłuszcz, nie ma innego wyjścia Samopoczucie na takiej diecie jest wspaniałe, choć pierwsze dni (nawet do 5-7 dni) moga być trudne. Obnizony poziom cukru we krwi, ogólne osłabienie i złe samopoczucie mogą dać ci się w znaki, choć nie muszą, wszystko zależy od organizmu. U mnie tylko pierwszy dzień jest cięzki, [...]