[...] opisy wielu eksperymentów na zwierzętach wskazujących na potencjalne działanie hipoglikemizujące liści morwy białej. Z badań na szczurach z doświadczalną cukrzycą wynika, że poziom glukozy we krwi obniża się po 5 tygodniach doustnego podawania ekstraktów z liści morwy. Ekstrakt z liści morwy białej w dawce 600 mg/kg masy ciała wykazywał w tych [...]
[...] Parę słów na początek: Jezeli nie wiesz co to indeks glikemiczny produktu - czytaj nizej. Produkty zawierajace weglowodany maja bezposredni wplyw na poziom glukozy we krwi co przeklada sie na poziom insuliny - a jak wiemy wysoki poziom insuliny sprzyja odkladaniu sie tluszczu zapasowego - zwyczejnemu tyciu. Insulina [...]
Również archiwalny artykuł, ale w świetle tego co widzę na allegro - potrzebny REGUŁA PIERWSZA: nie kupuj najtańszych produktów. Fizycznie niemożliwe jest, by białko serwatkowe kosztowało kilka złotych za kilogram. Ceny zaczynają się od 50 zł za kilogram. Serwatka białkowa kosztuje kilka zł za kg - a dlaczego dowiesz się dalej. REGUŁA DRUGA: [...]
[...] nam myśleć? O insulinie przeczytać można we wszystkich podręcznikach do fizjologii człowieka. Ich autorzy piszą, że jest to hormon produkowany w trzustce i że kontroluje poziom glukozy - cukru będącego podstawowym i najczęściej przez organizm wykorzystywanym źródłem energii. - To oczywiście prawda, choć niepełna: w książkach tych próżno [...]
[...] których dostarczają na przykład zboża, ale także węglowodanów prostych, które są w cukrze i miodzie. Są szybciej niż inne produkty zamieniane w energię, szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi, co daje ośrodkom łaknienia w mózgu sygnał "jestem syty". Szybkość, z jaką węglowodany proste są spalane, jest ich zaletą, ale jednocześnie wadą - nie [...]
[...] , która twierdzi że: "Zdrowy organizm to taki, w którym pH krwi jest na poziomie zasadowym, czyli w granicach 7. Wartości poniżej pH 5 oznaczają stan zakwaszenia organizmu." To na prawdę dobre określenie. 5 to faktycznie zakwaszenie Wpisawszy [...]
[...] liscie prawdopodobnie niezbednych elementow dla roslin,zwierzat i ludzi. Z punktu widzenia biochemii,wanad dziala hamujaco na grupe enzymow,lacznie z tymi,ktore kontroluja poziom plynu oraz elektrolitu wewnatrz komorek,a takze tymi,ktore uczestnicza w rozpadzie glukozy i glikogenu dla uzyskania energii.Istnieja rowniez dowody,ktore wskazywalyby [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki kukurydziane = 85, kukurydza = [...]
[...] wysiłku oraz nadkompensacji glikogenu w okresie powysiłkowym. Zróżnicowanie pod względem indeksu glikemicznego sprawia, że tego typu preparaty podnoszą zarówno, szybko poziom glukozy, jak też utrzymują długoterminowo wyrównany poziom tego cukru we krwi. Daje to zarówno błyskawiczny "zastrzyk" energii, jak również zabezpieczenie energetyczne [...]
[...] i jest to, najprościej mówiąc, zdolność do wywołania zmiany stężenia glukozy we krwi. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy jest poziom glukozy we krwi po spożyciu tego produktu. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czyli z dużą zawartością łatwo przyswajalnych węglowodanów, są w diecie Montignaca [...]
[...] się z długich łańcuchów prostych cukrów, które z racji swej złożonej budowy są dłużej trawione i włączają się w krwiobieg w wolnym, stałym rytmie. Utrzymuje on stabilny poziom glukozy we krwi, co z kolei zabezpiecza energię dla centralnego układu nerwowego. Bogatymi źródłami węglowodanów są: makaron, ryż, ziemniaki, chleb, produkty zbożowe, [...]
[...] wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu. Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne - zwłaszcza [...]
Indeks glikemiczny Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] rezultaty. Przykładowo, wzrost LBM w grupie kontrolnej wyniósł średnio 0,6%, w grupie przyjmującej WPC natomiast 1,3%. Mierząc przekrój mięśnia zaobserwowany zmiany na poziomie odpowiednio 2,9% i 4,6%. Autorzy podkreślają konieczność prowadzenia badań na większych grupach i przez dłuższy czas, a także stosowanie protokołu wyższych dawek, [...]
Dwa nowe ciekawe badania – wpływ kreatyny na poziom hormonów :kortyzolu,insuliny i testosteronu. 1] ‘Short-term creatine supplementation suppress the cortisol response to a high-intensity swim-sprint workout.’ Dobgenski, V., Santos, M. G. D., Campbell, B., & Kreider, R. (2014) 17 młodych pływaków (24.5 ± 3.9 lat) którzy co najmniej przez 5 lat [...]
[...] powinien się rozpoczynać od zjedzenia produktów bogatych w białko, zaś podczas przekąsek powinniśmy uzupełniać menu żywnością bogatą w węglowodany złożone, aby utrzymać poziom glukozy we krwi. Aby przemóc ospałość umysłową, podnieść nastrój, uzyskać większą jasność umysłu, szczególnie jeśli czeka nas wyczerpująca praca lub nauka, możemy [...]
[...] przez wyspecjalizowane neurony podwzgórza lub do niego przesyłane na drodze nerwowej z innych części cała, które mają odpowiednie receptory. Ścisły związek między poziomem danego składnika we krwi a odczuciem głodu i sytości, stało się podstawą odpowiednio do: Teorii glukostatycznej Meyera. Spożycie pokarmu powoduje, że zawartość [...]
[...] skórę. Betaina podobnie jak arginina i glikocyjamina jest prekursorem kreatyny, tzn. substancją stymulującą powstawanie endogennej kreatyny w organizmie. Ponieważ, poziom energii ATP utrzymuje się ciągle na wysokim poziomie, dzięki zwiększonej ilość fosforanu kreatyny Xpand™ może być stosowany dłużej niż 5-6 tygodni. Jednorazowa porcja [...]
[...] że podczas brania sterydów, ciała ich stały się miękkie i opuchnięte. Powodem tego jest nagromadzenie wody w organizmie, bezpośrednią tego przyczyną jest podwyższony poziom we krwi sodu i potasu. Serce kulturysty biorącego sterydy jest obciążone ponieważ następuje bardzo szybki przyrost masy mięśniowej. Krew staje się gęsta i ciężko [...]
[...] czas reakcji. Avena Sativa czyli Owies Prawdziwy to roślina jednoroczna z rodziny Traw (Gramineae) posiadająca w swoim składzie wiele cennych składników, które wpływają na poziom wolnego testosteronu i są udokumentowane dokładnymi badaniami w Institute for Advanced Study of Human Sexuality w San Francisco, USA.Ziele z młodych roślin owsa jest [...]