[...] fizycznego i psychicznego młodych organizmów, wpływa również regulująco na laktację i rozród. Niedoczynność tarczycy i wynikający z tego niedobór tyroksyny obniża podstawowy poziom przemiany materii, wywołuje obrzęk śluzowaty i zmiejsza aktywność psychomotoryczną. Nadczynność tarczycy występuje najczęściej w chorobie Gravesa-Basedowa. Objawami [...]
[...] przez te bakterie krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, na przykład octowy czy propionowy. Oprócz osłaniania śluzówki jelita wpływają one na metabolizm glukozy, obniżając jej poziom we krwi, a także na metabolizm tłuszczów - z takim samym skutkiem. Są też regulatorem wzrostu oraz głównym źródłem energii dla komórek nabłonkowych okrężnicy. Z badań [...]
[...] to, że właśnie pod tą postacią węglowodany są wraz z krwią doprowadzane do tkanek, w których ulegają wykorzystaniu lub/i magazynowaniu. Utrzymanie zatem odpowiedniego poziomu glukozy we krwi (ściśle rzecz ujmując w granicach 80-120 mg%) jest dla organizmu sprawą niezwykle istotną. Jeśli znacie uczucie znużenia lub senności po pozostawaniu [...]
[...] zainteresowanie, cieszy mnie to. Odpowiadam na pytania: Maltodekstryna to węglowodany złożone, wolno uwalniające się do krwiobiegu. W ten sposób organizm utrzymuje wysoki poziom energii przez długi czas po jej spożyciu. Pomaga utrzymać wysoki i równomierny poziom energii(w przeciwieństwie do dekstrozy/glukozy) w trakcie ćwiczeń [...]
[...] te efekty są korzystne dla konia rajdowego, ponieważ promują zużywanie zmagazynowanej energii. Tyroksyna działa antagonistycznie wobec insuliny. Zaobserwowaliśmy spadek poziomu tyroksyny po karmieniu. Jeśli dieta konia jest bogata w skrobię, podstawowy poziom insuliny jest wysoki, a w konsekwencji poziom tyroksyny pozostaje niski. Nietrudno [...]
Faktycznie - pokarmy wysokobiałkowe podnoszą poziom insuliny, co jest głównie efektem aktywności jednego z aminokwasów - leucyny. Ten argument podnoszony jest często w dyskusjach o żywieniu... Musimy jednak pamiętać, że insulina jest hormonem tuczącym - faktycznie - ale tylko w tym przypadku, gdy jej poziom wzrasta pod wpływem glukozy. W innych [...]
[...] koniec sesji. Poza tym, nawet jeśli nasz trening nie był tak ciężki, a straty nie tak wielkie, to im wcześniej odbudujemy straty glikogenu tym lepiej, gdyż im wyższy jego poziom na starcie, tym dłużej pociągniemy na treningu, tzn. lepiej go odbudować na 101% i niech się 1% odłoży w tłuszcz, niż mieć stan 99% i mieć mniej energii na treningu [...]
[...] zasadowym. Podczas procesów kulinarnych straty sięgają 20-50%, · ludzie z niedoborem tiaminy często padają ofiarą komarów i innych owadów. Przyczyną jest niższy poziom substancji odstraszających owady w skórze. Ponadto tiamina przyspiesza gojenie się ran i wykazuje działanie uśmierzające ból. Witamina B2 Funkcje: Ryboflawina, czyli [...]
[...] dobrze wiemy do czego to prowadzi,ale fakt nie zaprzeczalny ,ig to tylko sprawa charakteru lub jego braku ze sie tak wyraze ,czym to motywuje glukoza bardzo szybko podnosi poziom cukru i rownie szybko go obniza wie to kazdy,co moze spowodowac zle samo poczucie i glod kolejnych kcal,ale to nie ona powduje ze tyjemy ,tylko dodatkowe kcal ,ktore [...]
A co mam zrobić jeśli nie mam ani D-ribozy ani Glukozy czym moge to zastąpić, z tą glukozą to chodzi o to że podwyższa poziom insuliny, a jeżeli nie mam glukozy czy moge brać kreatyne ze zwykłym cukrem(skrobią), i sokiem winogronowym(co daje ten sok winogronowy)? Maurycy
[...] na insulinę jest minimalny, wyraźnie stymuluje natomiast sekrecję hormonu działającego przeciwstawnie do insuliny - czyli glukagonu. Spożycie samej leucyny nie zwiększa poziomu glukozy we krwi, a spożycie leucyny z glukozą powoduje, że odpowiedź glukozowa jest niższa - niż po spożyciu samej glukozy ;-) tutaj badanie, które to potwierdza: [...]
[...] zapobiec odkładaniu się nowej tkanki tłuszczowej. Jednocześnie powstrzymuje wilczy apetyt, korzystnie wpływa na metabolizowanie tłuszczów przez organizm i ułatwi unormowanie poziomu cholesterolu. Dodatek żeń-szenia i witaminy B8 poprawia samopoczucie, redukuje stres i wspomaga przypływ sił życiowych. http://i41.tinypic.com/opd2cn.jpg Proszek BCAA [...]
[...] kontroluj wymiary i wagę i rób sobie foty kontrolne co 4 tygodnie. Jak nie tyjesz, to co se będziesz żałować :-D A tak w ogóle... Mogłabyś sobie zrobić badanie lipidogramu i poziomu glukozy? Tak z ciekawości, jak micha pływająca w tłuszczu obniża poziom cholesterolu ;-) No i jak masz ochotę, to możesz jeść więcej tofu i innych produktów sojowych [...]
[...] kontroluj wymiary i wagę i rób sobie foty kontrolne co 4 tygodnie. Jak nie tyjesz, to co se będziesz żałować :-D A tak w ogóle... Mogłabyś sobie zrobić badanie lipidogramu i poziomu glukozy? Tak z ciekawości, jak micha pływająca w tłuszczu obniża poziom cholesterolu ;-) No i jak masz ochotę, to możesz jeść więcej tofu i innych produktów sojowych [...]
[...] w tym "równianiu" jest zbyt dużo zmiennych, aby odpowiedzieć czy 3-4,5 l dziennie "kingi pienińskiej" to właściwe podejście. Musiał byś zrobić badanie poziomu minerałów we krwi, choć ono tez nie zawsze jest odzwierciedleniem faktycznego ich stanu w organizmie. Cóż więc mogę Ci poradzić? Na pewno nie pij "na siłę" [...]
[...] i odpowiadaj im bez ******lenia, ponieważ, jeśli ściemniasz i nie potrafisz odpowiedziec albo odmawiasz odpowiedzieć to mogłoby być znakiem ze masz hypoglikemie (niski poziom cukru we krwi). Symptomy hypoglikemii objawiaja sie dezorientacja, bólem głowy, sennościa, słabościa, zawrótem głowy, szybkim biciem serca, poceniem sie, drżeniem i [...]
[...] wytwarzany przez korę nadnerczy tzw hormon stresowy , ma działanie przeciwzapalne zatrzymuje tez sol w organizmie , największe stężenie we krwi występuje rano, wpływa na poziom cukry we krwi, uwalnia aminokwasy z tkanek peryferyjnych i przyspiesza glikogenezę i hamuje tempo zużywania glukozy przez mięśnie szkieletowe a wreszcie przyspiesza [...]
[...] zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach. Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt. W diecie Montignaca węglowodany [...]
[...] nabranie wagi) to może faktycznie coś jest na rzeczy. Przykład z tego tygodnia - odpoczywam, diety nie trzymam i co? Nic. Waga bez zmian. to jest troszkę inaczej, stały poziom tego hormonu jest niezbędny do życia, umożliwia poprawne funkcjonowanie organizmu, to on z jednej strony spala tłuszcz ( przy niskim stabilnym poziomie) i z drugiej [...]
[...] mięśni, tym samym wyznaczając nowe trendy suplementacyjne. Poprzez zupełnie nowe podejście do tematu suplementacji kreatyną MAN Sports wprowadzi cię na zupełnie nowy poziom wspomagania! CLOUT - najnowsza rewolucyjna zdobycz technologiczna, która zapewni siłę, moc, wytrzymałość, regeneracje i wzrost, które na pewno poczujesz. [...]