Prosze pana oczym pan mowi najpier wezmy pod uwage ze kazdy ww spozyty jest zamieniany w glukoze(oprocz fruktozy ,ktorej szlak metaboliczny jest inny) wiec kazdy ww podnosi poziom cukru i co za tym idzie odpwoiedz trzustki w psotaci silnie nabolicznej insuliny ,wiadomo spozycie danych ww o roznym indeksie insulinowym glikogenicznym wplywa na [...]
[...] wegle pokarmowe), mozesz zapewne sprawdzic zerkając do podrecznika z fizjologii. Inuslina ktora się pojawi we krwi w odpowiedzi na posilek uwzgledniający weglowodany, obnizy poziom aminokwasów rozglezionych, tyrozyny, fenyloalaniny w osoczu. Ponieważ aminokwasy te konkurują o te same "transportery" co tryptofan, zwiekszy się dostpenosc [...]
[...] tez o właściwości zastąpienia tłuszczu i białka węglowodanami: dieta wysokowęglowodanowa jest nie tylko bardziej tucząca, ale sprzyja także chorobom serca, wysokiemu poziomowi cholesterolu i otyłości - w przeciwieństwie do wysokobiałkowej i tłuszczowej. Jedna z naukowych hipotez wyjaśniających to "cudowne" działanie diety [...]
[...] do dalszej diagnostyki. Badanie to pozwala wykryć wiele zmian w naszym organizmie, które mogą powodować problemy zdrowotne oraz zmniejszać efektywność diety np. niski poziom żelaza wskazuje m.in. na anemię, dzięki czemu wiemy, że warto uzupełnić dietę w żelazo. Kolejnym aspektem jest poziom hemoglobiny, której zbyt niski poziom może [...]
[...] tłuszczu spalamy, jak i więcej odkładamy. Robota głupiego. Nie wspominając już o stratach białek mięśniowych. Do kompletu mamy jeszcze fakt, iż dochodzi do podniesienia poziomu glukozy we krwi. To zaś prowadzi do prostego wniosku, że dłuższe stosowanie IF, czy ogólnie treningu na czczo nawet bez przejadania się może prowadzić do cukrzycy, [...]
[...] związek 'pożywienie -> trądzik' z zupełnie innej perspektywy! Coraz większa liczba badań wykazuje na zależność pomiędzy podwyższoną ilością insuliny a podwyższonymi poziomami DHT, testosteronu i innych androgenów. Nowe badania potwierdzają powiązanie naszych poziomów hormonalnych z rodzajem konsumowanego pożywienia. Szczególnie [...]
[...] tym, czy glukoza tuczy, jest taka sama, jak nad tym, czy alkohol upija? Najprościej: - bez glukozy nie ma estryfikacji - procesu gromadzenia tłuszczu zapasowego; - glukoza podnosi poziom insuliny ponad wartość konstytucjonalną, a insulina to hormon silnie lipogenetyczny; - nadmiar glukozy przekształcany jest w kwasy tłuszczowe. Wystarczy!?...
(...) wysoka porcja glukozy powoduje efekt przecukrzenia krwi. Ponieważ, w dużym stężeniu glukoza niszczy na drodze osmotycznej komórki krwi, jej poziom musi zostać błyskawicznie zmniejszony do wartości fizjologicznych. To stymuluje uwalnianie insuliny. Insulina upycha wtedy glukozę głównie w komórki tłuszczowe, które mogą magazynować ją w formie [...]
[...] wątrobie. To daje nam pozytywne skutki działania tego hormonu w wątrobie, a tym samym uniknięcia skutków ubocznych innych części ciała. Nolvadex ma także pozytywny wpływ na poziom złego cholesterolu, więc to jest kolejny powód, ażeby wybrać Nolvadex zamiast Clomidu. To nie rozwiąże całkowicie problemu wzrostu złego cholesterolu podczas cyklu [...]
[...] z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny. Zwykły cukier dokarmia komórki rakowe – powinien zostać zastąpiony KSYLITOLEM [...]
[...] (m.in.) poprawę metabolizmu komórek w mózgu oraz zwiększanie przepływu krwi przez mózg. Galantamine Nazwa handlowa: Reminyl Tylko na receptę. Drogi (ok. 280zł). Zwiększa poziom acetylocholiny odpowiadającej za pamięć. Lek na chorobę Alzheimera, ale... pomaga wszystkim. Tianeptyna Nazwa handlowa: Coaxil Lek antydepresyjny, tylko na receptę. [...]
[...] mięsa niekoniecznie. Białko serwatkowe podnosi insulinę megamocno!!! Tutaj Ojanie musiałbyś pomyśleć.. Indeks glikemiczny (liczony tylko dla węglowodanów) - skupia się na poziomie glukozy we krwi. Są pokarmy które nie podnoszą poziomu glukozy, a podnoszą poziom insuliny - np. fruktoza (którą metabolizuje tylko i wyłącznie wątroba (może być [...]
[...] glukozy na tluszczowce? Czy to przez glukoneogeneze, nadmiar bialka byl przeksztalcony w tak spora ilosc glukozy i powinienem mniejsze porcje go jesc? Czy to swiadczy moze o jeszcze dalej daremnej wrazliwosci insulinowej w jaki sposob mierzysz poziom ketonow? paskami do moczu? jesli tak to wiesz gdzie wynik mozesz sobie schowac... ;-) tylko krew.
[...] w sytuacjach stresowych, w momencie wielkiego szoku wydzielanie kortyzolu podnosi się, co za tym idzie stężenie glukozy we krwi podwyższa się. Kortyzol i jego wysoki poziom nasila niestety tak nie mile widziany katabolizm - czyli rozpad białek, zwiększa glukogenezę, lipozę, zatrzymuje sól w organizmie. Podnosi ciśnienie krwi, osłabia [...]
[...] (m.in.) poprawę metabolizmu komórek w mózgu oraz zwiększanie przepływu krwi przez mózg. Galantamine Nazwa handlowa: Reminyl Tylko na receptę. Drogi (ok. 280zł). Zwiększa poziom acetylocholiny odpowiadającej za pamięć. Lek na chorobę Alzheimera, ale... pomaga wszystkim. Tianeptyna Nazwa handlowa: Coaxil Lek antydepresyjny, tylko na receptę. [...]
Jeżeli ta dieta oparta jest na ketozie to jeżeli KetoDiastix wykaże niski poziom i na dodatek będę ciągle głodna to lepiej dać sobie spokój? NIE JEST OPARTA NA KETOZIE, PO PROSTU JEDNI WCHODZĄ W KETOZĘ PRZY 20G W/W DZIENNIE, INNI PRZY 120G I CI DRUDZY ŁATWIEJ SPALAJĄ WTEDY TŁUSZCZ Z kolei jeżeli zbyt ostro zacznę spadać to j.w.? TAK, BO MOŻE TO [...]
[...] czegoś insulinogennego, nawet coli light . Nie możesz oszczędzać na zieleninie w tej diecie, gdyż dzięki powolnemu uwalnianiu z niej glukozy utrzymuje się bezpieczny poziom we krwi. Jeśli niedocukrzenie nas zaskakuje, nieraz wystarczy mały cukierek pod język. Do posiłków warto wtedy dodawać otręby, żeby dodatkowo spowolnić uwalnianie [...]
[...] że produkowana jest także bezpośrednio w mózgu. Organizm kobiety w przybliżeniu wytwarza od 2 do 3 razy więcej leptyny niż mężczyzny. Dzieje się to z powodu różnicy w poziomie tkanki tłuszczowej kobiety i mężczyzny. ( jaki z powodu różnicy w proporcjach tkanki podskórnej do tej ‘trzewiowej”) Niektórzy z naukowców [...]
[...] i glicyny. Ryboza i kreatyna to tzw. ergogeniki (substancje pracotwórcze), które ulegają gwałtownemu zużywaniu podczas pracy mięśniowej. U sportowców z dyscyplin siłowych, poziom ich odbudowy wystarcza do przeżycia i nawet to powolnego rozwoju mięśni, nie wystarcza jednak do rozwoju dynamicznego. Z tego wlaśnie powodu, suplementacja kreatyny i [...]
1. Gdzie moge kupic paseczki do mierzenia poziomu cial ketonowych w organizmie? I jaki powinien byc ten poziom przy odchudzaniu zeby sobie nie zaszkodzic? W aptece - KetoDiastix. Jeśli poziom jst wysoki, ozn. to gwałtowne spalanie tłuszczu, jeśli wyniesie zero - też nie ma się co przejmować, że nie spada gwałtownie, wystarczy ważenie 2. Czy [...]