Mc, nie było mnie kilka dni na Forum. Masz rację, HCA hamuje przemianę glukozy w kwasy tłuszczowe. Przemiana ta, jak mówisz, nie jest kluczowym mechanizmem tycia, bo poziom kwasów tłuszczowych nie ma tu wielkiego znaczenia. HCA hamuje też glikolizę w tkance tłuszczowej, w wyniku której powstaje fosfoglicerol, wiążący kwasy tłuszczowe w cząsteczki [...]
[...] to właśnie aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, w mięśniach i w wątrobie przekształcane są w glukozę i mogą służyć jako alternatywne źródło energii. Wysoki poziom BCAA w organizmie podczas treningu może powodować zmniejszenie produkcji serotoniny w mózgu, co pozwala znacznie zmniejszyć i opóźnić odczucie centralnego zmęczenia. [...]
[...] powinnaś robić górę, przede wsszystkim to, co najmniejsze - kl.p. i ręce. W te dni zaczynasz trening od góry, a kończysz na nogach, z tym, że wtedy musisz uzupełniać poziom glikogenu w mięśniach, żeby 'góra' się nie raczyła czasem zmniejszyć . Potrzebne więc będą węglowodany po treningu z niewielką ilością białka, i posiłek potreningowy [...]
z ksiazki: Najważniejszym powodem jest to, że trening taki reguluje enzymy odpowiedzialne za synteze glikogenu i magazynowanie ponad normalny poziom – superkompensacje, która nie mogłaby byc tak łatwo osiagnieta przy zwykłym volume training. Trening równiez naprawia wrazliwosc insulinowa i transport glukozy ale dzieje sie to tylko w [...]
[...] glukoze przed treningiem,ponieważ wpływ glukozy na insulinę wymaga od 50 do 70 gram KAZDA ILOSC WW (I NIE TYLKO) MA WPLYW NA INSULINE a to ilośc destabilizująca stabilny poziom cukru we krwi. HEHE NA DIETACH WYSOKOWW NIE MASZ STABILNEGO POZIOMU INULINY (ZAWSZE NIZE I WYZE) Jednak wyrzut insuliny przed treningiem nie spowoduje raczej diobrego [...]
[...] czemu 1,4 gram ulega do kwasu masłowego a 10 gram już nie?" moze to byc kwestia ilosci dostepnych enzymow, ktore odpowiadaja za konwersje gaba -> kwas maslowy to tak jak z fruktoza - dopoki mamy w organizmie odpowiedni poziom enzymu fruktazy to ulega ona konwersji do glukozy, jak zabraknie fruktazy zmienia sie sposob jej metabolizowania
[...] deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych. Do białek dodajemy tłuszcze. Posiłek I -jajka -garść orzechów włoskich -tran Posiłek [...]
[...] zresztą nie wiem co ten termin dokładnie znaczy ( tutaj trzeba również rozpatrywać różne inne czynniki jak aktywność fizyczna, wiek, stan.gosp hormonalnej, masa ciała, poziom tkanki tłuszczowej, jakość spożywanych pokarmów na co dzień, a nawet suplementacja etc). Rodzaj tłuszczy w diecie odpowiada za jakość lipidów magazynowanych i [...]
No popatrz tyle gainerów i ~ 85 kg wagi. Wszystkie gainery są do dupy, to syfiaste węgle i lipna ilość białka. Poza tym j.w. - aby rosnąć trzeba zapewnić podaż kalorii. Skoro poziom ten sam, nie uwzględniający aktywności treningowej, przyrostów / wagi - to POZA TYM NA 100% stosowałeś różne treningi, różne kreatyny, miałeś różną regenerację. Więc [...]
[...] Jednak lepsze (i to całkiem sporo) jest carbo. Glukoza ma kilka wad, i to poważnych. po pierwsze to JEDEN cukier więc wchłania się wszystko w tym samym tempie. Chodzi tez o poziom cukru we krwi przy częstym uzywaniu dużych porcji, to... no... wiesz co to jest cukrzyca? Carbo też szybko wchodzi ale tam sa różne cukry i to się znacznie lepiej [...]
[...] ) ale jak masz problem kasowy, to uderz w badania do lekarza rodzinnego. Możliwości do sprawdzenia: test tolerancji glukozy, hormony tarczycy + przeciwciała tarczycowe, poziom hormonów płciowych, prolaktyna... Jeśli powiesz, że na diecie kilkuset kalorii nie tracisz wagi, może da się przekonać chociaż poza tym pierwszym testem to raczej [...]
[...] kwasu mlekowego (LA). W konsekwencji ma to niezwykle istotne znaczenie dla sportów o charakterze siłowo-wytrzymałościowym, gdyż pozwala na kontynuowanie wysiłku przy niższym poziomie jonów wodorowych (H) w krwiobiegu, które odpowiedzialne są za załamanie wysiłku poprzez blokadę mechanizmu skurczu mięśni. Dodatkowo mechanizm ten wspomagany jest [...]
ja nie polecam z rana brac glukozy, lepiej zjedz nomalny posilek. Rano jest deficyt glikogenu wątrobowego, ale glukoza zbyt szybko podnosi poziom cukru we krwi, moze to prowadzic to hustawki insulinowej. Lepiej wez po treningu tak jak pisalem.
[...] mięśni. WĘGLOWODANY przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Organizm utrzymuje także pewien poziom wolnej glukozy we krwi. Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w "mikrosiłowniach" [...]
[...] jest połączone ze sobą od tego nie ma odwrotu takie są prawa fizjologii, wszyscy wiedzą że dieta tłuszczowa czy posiłek tłuszczowy nie powoduje wyrzutu insuliny i wzrostu poziomu glukozy we krwi no może odrobinkę, dlatego ile jednostek insuliny jest potrzebne np. na 10 gram tłuszczu ( np. optymalnie dla węglowodanów to 1 UM/10gr) i ile ty [...]
[...] aromatazę i słabo obniżają aktywność 5-alfa-reduktazy (enzym ten rozkłada testosteron do 5-alfa-dihydroksytestosteronu, który jest właściwym androgenem działającym na poziomie komórkowym). Aromataza (syntaza estrogenowa) jest enzymem należącym do cytochromów P-450. Zapewnia transformację androstendionu do estronu i testosteronu do [...]
[...] Szczególnie w odniesieniu do zawodników dyscyplin siłowych, których celem jest wzrost masywnej i odtłuszczonej sylwetki. Izomaltuloza ma bardzo niski indeks glikemiczny na poziomie IG=32. To oznacza, że tempo wchłaniania tego składnika jest tak wolne jak białej ugotowanej fasoli. Spożycie izomaltulozy nie powoduje zatem agresywnego wzrostu [...]
[...] ale może trzeba odświeżyć: Strefa 0 (do 50% HRmax) - przebywanie w tej strefie nie przynosi korzyści ze sportowego punktu widzenia Strefa 1 (50 - 60% HRmax) - Najnizszy poziom intensywności ćwiczeń przy którym można zaobserwować pozytki dla kondycji i zdrowia. Dla początkujących lub osób po długiej przerwie w ćwiczeniach. Przyczynia sie do [...]
[...] się na powyższych). Laktoza to jeszcze jeden cukier wokół którego powstało wiele pytań, rozsądnie będzie jeśli ograniczymy go do 50g, dodatkowo osoby mające niski poziom enzymu laktazy powinny raczej ograniczyć się do białego chudego sera lub dostarczać laktozę w małych porcjach rozdzielonych w ciągu dnia. W pozostałych przypadkach [...]