Warzywa(czerwona papryka, brokuły, kalafior, czosnek, boćwina, kapusta kwaszona, pietruszka nać to chyba najbardziej wartościowe które w tej chwili przychodzą mi do głowy). Owoce bogate w błonnik(fruktozę proponuję ograniczyć do 50g, średnio owoce mają około 7-10g fruktozy, więc nie ma obaw, zawierają witaminy, mikroelementy i hamują łaknienie szczególnie jeśli wybierzemy te o niskiej zawartości cukrów strawnych). Musimy unikać szczególnie soków pozbawionych błonnika i rafinowanych produktów zawierających wysoko-fruktozowy syrop kukurydziany, ilość 50g jest przy redukcji absolutnie maksymalna - fruktoza jest 8 razy bardziej lipogeniczna od glukozy, pogarsza
wrażliwość insulinową, nawet wpływa niekorzystnie na metabolizm zmniejszając przemianę T4 do T3). Warzywa strączkowe ze względu na wysoką zawartość błonnika również powinny uzupełniać niektóre posiłki(szczególnie w dni nietreningowe, np: zamiast standardowego posiłku po treningu), myślę tutaj np: o soczewicy. Resztę zapotrzebowania na węglowodany powinny stanowić produkty o możliwie niskim IG(kasze gruboziarniste, pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy - osoby o niskiej wrażliwości insulinowej powinny ograniczyć te produkty i koncentrować się na powyższych). Laktoza to jeszcze jeden cukier wokół którego powstało wiele pytań, rozsądnie będzie jeśli ograniczymy go do 50g, dodatkowo osoby mające niski poziom enzymu laktazy powinny raczej ograniczyć się do białego chudego sera lub dostarczać laktozę w małych porcjach rozdzielonych w ciągu dnia. W pozostałych przypadkach jogurt i kefir nikomu nie zaszkodzi mimo, że jeden ze składników dwucukru laktozy - galaktoza jest przerabiany tak samo jak fruktoza w wątrobie i prawdopodobnie ma identyczne wady. Do produktów nabiałowych zachęca napewno wysoka zawartość dobrze przyswajalnego wapnia - proponuję dwa posiłki dziennie oparte o produkty nabiałowe. Rafinowane węglowodany, sacharoza oczywiście powinny być wyeliminowane z wyjątkiem suplementacji okołotreningowej i w porach o których wspomnę póżniej.
fragmet zaczerpniety z postu ellisa n/t diety zbilansowanej
dla zainteresowanych link:
https://www.sfd.pl/temat231127/