SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

olej roslinny

Czy chodziło Ci o: "olej roślinny"?

  • Skażenie olejów roślinnych. Czy olej roślinny jest zdrowy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] osoby, które nie interesują się zdrową dietą, po prostu powielają zasłyszaną opinię i nie poświęcają nawet 5 minut, by zweryfikować mit. Ostatnio słyszałem opinię, że nawet oleje roślinne są skażone metalami ciężkimi. Postanowiłem rzucić trochę światła na tę kwestię. Wyniki badań: olej z orzechów włoskich z Chin maksymalnie zawierał 11,2 mg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 519 Data: 2024-01-10 10:55:36
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Jaki wybrać majonez, by mógł gościć od czasu do czasu w naszej codziennej diecie? Niżej zestawienie majonezów. Do produkcji, jak zauważyć można, najczęściej dodawany jest olej rzepakowy lub sojowy, rzadziej spotykane są mieszanki tych obu. Zawartość tłuszczu powinna sięgać około 70%, jeśli jest go mniej, a bywają i takie, które mają 10% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22194 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Jakie wafelki wybrać na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] palmowy, mleko w proszku odtłuszczone, substancja słodząca: maltitol, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 5,3%, serwatka w proszku (z mleka), barwnik: karmel amoniakalny, olej rzepakowy, emulgator: lecytyny (z soi), substancje spulchniające: węglany sodu, aromat naturalny, sól, substancja słodząca: sukraloza. Wartości odżywcze: 100 g tych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5800 Data: 2017-11-05 12:22:38
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7947 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • [...] osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30578 Data: 2018-10-18 10:53:46
  • Jakie lody wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 9,1 g). Plusy: cena, obecność kawałków czekolad, migdałów, podanie przez producenta dokładnego składu procentowego Minusy: dostępność tylko w jednym sklepie, woda w drugiej kolejności składników, twarde dość długo po wyjęciu z zamrażalnika Koral Lody jak dawniej czekoladowe z belgijską czekoladą 900 ml Lody dość powszechnie dostępne w cenie około [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26428 Data: 2017-08-24 09:26:33
  • Jakie żelki po treningu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] kwasowości (kwas cytrynowy) pasta jabłkowa homogenizowana 0,9% substancja żelująca (pektyna) koncentraty roślinne (czarna porzeczka, marchew) substancja glazurująca (E 903) oleje roślinne (kokosowy, palmowy) aromaty. Wartość odżywcza: 100 g tych żelków dostarczy 332 kcal, w tym: 0,1 g tłuszczu 77,1 g węglowodanów (w tym 56 g cukrów) 5,9 g białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 23263 Data: 2017-09-28 08:02:30
  • Olej kokosowy a cholesterol

    Artykuł
    Zdrowie

    Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15000 Data: 2017-11-19 11:48:46
  • Jaki chrzan najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] podczas zakupu? Co dodają producenci do środka, by zwabić nas smakiem? Krakus Chrzan z żurawiną Skład: korzeń chrzanu 43%, woda, żurawina 15%, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, substancje zagęszczające: guma guar, guma ksantanowa, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik, koszenila, przeciwutleniacz: E223. 100 g tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8065 Data: 2017-10-15 12:23:08
  • Jakie masło orzechowe jest zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 21510 Data: 2017-08-21 09:32:13
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Skład: cukier, skrobie modyfikowane, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, 4,4% czekolady w proszku (kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, cukier, dekstroza), olej roślinny (palmowy, palmowy całkowicie utwardzony), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, mono- i diglicerydy kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9416 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35272 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diety, warto zakupić sprawdzone odżywki od dobrego producenta, takie jak odżywki białkowe, którymi uzupełniamy naszą dietę. Trening zmienia tłuszcz w mięśnie Jest to kolejny mit od lat rozpowszechniany przez osoby, które nie mają żadnego pojęcia o fizjologii. Trening ma mnóstwo walorów, to fakt. Faktem również jest to, że czy to trening [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7369 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • [...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3027 Data: 2019-04-23 09:32:24
  • [...] Podsumowanie: tłuszcz na talerzu powoduje, że będziesz tłusty? To zależy, ile tego tłuszczu masz w diecie. Pofolgowanie sobie, np. gęste podlewanie potraw oliwą z oliwek, olejem rzepakowym, zjadanie garści migdałów, dużych ilości awokado, dostarczanie dużych ilości nawet najzdrowszych tłuszczów może tuczyć. Są ludzie, którzy twierdzą, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3025 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Co jest gorsze dla zdrowia: tłuszcz czy cukier?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7876 Data: 2018-11-28 11:00:04
  • [...] standardowe słodkości smaku oraz w atrakcyjnej cenie. Co kryje się w ciastku? Kupując tradycyjne słodkości często napotkać można na zbędne substancje, chociażby olej palmowy uwodorniony, czy syrop glukozowo-fruktozowy. Takie ciastka nie cieszą się zbyt dużą reputacją wśród ludzi odchudzających się. Zazwyczaj szukamy alternatyw, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4557 Data: 2018-04-12 11:38:16
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] poprawić smak pieczywa, bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą nie ma nic wspólnego. Kolejnym składnikiem jest mleko w proszku, dodawane również dla poprawy smaku, na ten dodatek powinny uważać osoby z nietolerancją laktozy. Znajdziemy też w pieczywie chrupkim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13515 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • Czym naprawdę jest dieta czystego jedzenia i produkty BIO?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] w rolnictwie ekologicznym stwarza niskie zagrożenie toksykologiczne dla konsumentów. Często są to związki niegroźne dla człowieka, których nie wiąże się z toksycznością (np. olejek miętowy, piasek kwarcowy). Niejednokrotnie są one częścią normalnej diety lub stanowią klasyczne składniki odżywcze (np. żelazo, wodorowęglan potasu, olej rzepakowy) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2600 Data: 2019-08-02 08:26:55
  • Jakie pralinki jeść na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2624 Data: 2017-11-07 09:39:51