[...] Niestety Nutri-Score ma poważne niedociągnięcia merytoryczne. Jedną z głównych wad jest to, że za pomocą jednej skali porównywane są zarówno produkty spożywcze, jak i napoje. Kolejnym poważnym niedociągnięciem jest zbyt algorytmiczne podejście do oceny. Podejście takie może u osób nieznających podstaw dietetyki zaburzać postrzeganie [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
[...] kcal dziennie rozsądne byłoby nieprzekraczanie progu 5%, czyli 200 kcal dziennie, czyli razem 50 g cukru. To naprawdę mało, biorąc pod uwagę soki owocowe, słodkie przekąski, napoje kawowe (trudno nazwać je kawą), słodzone „herbaty” i wszystkie inne produkty wyrządzające człowiekowi poważne szkody. Teoria dotycząca glutenu Nie ma żadnej pewności, [...]
[...] dużo bardziej złożona. Okazuje się, że nadwyżka pochodząca z protein wcale nie musi tuczyć, a wręcz może odchudzać. „Napoje słodzone i/lub gazowane” To nie tylko typowe napoje postrzegane, jako niezdrowe (Coca-Cola, Pepsi, Fanta, Mountain Dew), ale także np. woda z miodem, jogurty pitne, słodzona herbata i kawa, napoje „energetyczne” (bogate [...]
[...] i napojów słodzonych, szczególnie między posiłkami, popołudniu i wieczorem (oporność insulinowa jest najniższa rano, a najwyższa wieczorem). Nieważne, czy te soki lub napoje są w 100% naturalne czy wytworzone na masową skalę z odczynników chemicznych. Podobnie nie należy stawiać znaku równości pomiędzy owocami a sokami. Współczesny [...]
[...] Whyte AR potwierdzają, iż picie soku z borówki ma wpływ na pamięć np. u dzieci w wieku 8-10 lat, jednak nie na uwagę (koncentrację). Podobnie ten sam naukowiec wykazał, iż napoje zawierające 15 lub 30 g liofilizowanego proszku borówek mają wpływ na funkcje poznawcze i pamięć, a co najważniejsze działanie napoju było zależne od dawki (a to [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]
[...] Coli. Może być to plusem, jak i minusem. Sprite posiada niewielką ilość cukrów, ale nie ma w składzie kwasu fosforowego i barwnika E150d. Najlepszym pod względem zdrowotnym napojem zero jest bez wątpienia Lipton Ice Tea Zero. Podobnie jak w przypadku Sprite, brak w niej niepożądanych substancji, a przy okazji również nie ma cukrów. Niestety [...]
[...] realne zagrożenia, wolą szukać tych urojonych. A czy słodziki tuczą?! Tordoff i wsp. (5) i wsp. zaobserwowali, że mężczyźni i kobiety (BMI nieco ponad 25) spożywający napoje słodzone HFCS, czyli syropem glukozowo-fruktozowym (1150 g napoju dziennie, 1 litr wody, 133 g syropu glukozowo-fruktozowego, 533 kcal - stanowiło to 20% całkowitej [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] spożywały słodzonych napojów, te które piły jedną lub więcej porcji takich napojów dziennie, miały 25% większe szanse na przedwczesny poród. Z kolei same sztucznie słodzone napoje zwiększały ryzyko przedwczesnego porodu o 11% - dla pań wypijających jedną porcję (lub więcej) takiego napoju dziennie. Komentarz: jak widać, generalnie słodzone [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Bieganie może być największym wrogiem lub sprzymierzeńcem kulturysty. Jak wyjaśnić tę sprzeczność? W okresie budowania masy każdy dodatkowy wydatek energetyczny jest niewskazany. To nie znaczy, że masz się bać chodzić po schodach, spacerować czy jeździć na rowerze. Po prostu osoby mające problem z nabieraniem masy powinny ograniczać aktywność [...]
Nie jest prawdą, iż każdy człowiek może występować na kulturystycznych scenach i odnosić sukcesy. Z moich obserwacji wynika, iż niewielu mężczyzn posiada odpowiednią ramę kostną, odpowiednio umiejscowione przyczepy mięśni, proporcje włókien faworyzujące hipertrofię (szybkokurczliwe > wolnokurczliwe). Podsumowując Rzadko zdarza się, by proces [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]