[...] Pominę tu całkowicie obliczanie zapotrzebowania i liczenie kalorii w posiłkach, bo nie zawsze trzeba to robić. Wystarczy dobrze jeść. Temat został potraktowany ogólnie, nie jest to konkretna dieta, bo nie da się ułożyć jednej rozpiski dla wszystkich. Każdy jednak kto zaznajomi się z tym tematem powinien mieć solidne podstawy do ułożenia własnej [...]
[...] węglowodanu, w takim wypadku należy zmniejszyć porcję błonnika i powoli ją zwiększać by organizm mógł się do niego przyzwyczaić. Okres adaptacji wynosi około 1-3 tygodnie i jest zależny od organizmu. W 100g otrąb znajduje się 16g białka, 4,6 tłuszczu i 19,5 węglowodanów strawnych (błonnika nie wliczamy do bilansu diety), w sumie to wszystko daje [...]
Jeśli jesteście stałymi użytkownikami forum sfd i wpadacie czasami do odżywiania na pewno czytaliście mój artykuł poświecony diecie masowej, dziś chciałem wprowadzi do tego artykułu korekty związane ze stanem wiedzy naukowej na rok 2007 a także szczególną uwagę chciałbym poświecić ektomorfią. Dlatego bez zbędnych ceregieli przechodzimy do [...]
T3 nie jest lekiem, który można stosować od tak, jest to bardzo potężny hormon tarczycy. Robienie bałaganu z naszymi poziomami hormonu jest bardzo niebezpieczne i nieprzewidywalne. Potencjalne niebezpieczeństwo komplikacji jest bardzo wysokie… Nadużycie może prowadzić do choroby tarczycy i niskiej produkcji hormonu, nie tylko natychmiast przy [...]
[...] jeśli masz limit do 100 g węglowodanów, na co dzień, nie ma powodu, by unikać takich ważnych produktów jak owoce i warzywa, jak to ma miejsce na dietach gdzie ten limit jest 20 czy 30 gram. To nie tylko pozwala jeść Ci smacznie, ale otwiera Twoją dietę na szersza gamę produktów, masz większe możliwości wyboru kompozycji posiłku. Nie trzeba [...]
Witam, artykuł ten ma na celu pomóc każdej osobie, która zaczyna przygodę ze zdrowym odżywianiem i to nie ważne czy celem naszym jest redukcja czy budowa masy mięśniowej czy „tylko" poprawa stanu zdrowia przez zdrowe odżywianie, a więc zaczynamy ? Nim przejdziemy do układania naszej diety potrzebne są nam następujące dane i wiadomości : - wiek, [...]
[...] waga i obwody spadały powoli a samopoczucie również było okej. Od 6 tygodnia zacząłem odczuwać zmęczenie, najchętniej wciąż bym spał i nic nie robił, gdzie na co dzień jestem aktywną osoba i nie mam problemu z lenistwem i ciężkimi treningami. W 6 tygodniu również do zmęczenia doszedł wilczy apetyt nie do opanowania i ciągle myślenie o [...]
[...] opisywał redukcję kobiety o wadze około 85 kilogramów. Jadała 2 posiłki dziennie które łącznie dostarczały jej 400-700kcal. Jeśli jesz 1500, 1200, 1000 bądź mniej, bądź jesteś na "diecie" jogurtowej, piwnej bądź innej i nie chudniesz - jest to artykuł dla Ciebie. Co się przyczynia do utrzymywania wagi mimo tak niskiego spożycia kalorii? [...]
[...] nalezy uzyskac jak najwiekszy stosunek azotowy do energetycznego, czyli mowiac prosciej im wyzszy udzial spozytych bialek w ogolnym bilansie energetycznym tym dieta jest bardziej skuteczna dieta musi byc ukierunkowana na wytworzenie deficytu energetycznego wysoki poziom dostarczanych bialek wprowadza organizm w termogeneze oraz [...]
Cześć, Po dłuższej przerwie wracam do treningu siłowego. Niestety ze względów zdrowotnych nie ćwiczyłem przez ostatnie 3 lata. Skutkiem tego jest totalny brak formy i waga, która z 80 kg i dość niskiego %bf + całkiem niezłych wyników siłowych wzrosła do 120 kg i 39%bf przy wzroście 178cm - dramat. Jestem zmotywowany żeby to zmienić. Trening siłowy [...]
[...] zlozone(kasza/ryż...) + mieso/twarog I teraz mam kilka pytań. 1. Węglowodany zlozone na noc, a po treningu proste w postaci owocow i złożone(ryz,makaron itp.)? 2.Jak to jest z rozkładem tłuszczów nasyconych i nienasyconych? Jakie proporcje? 3.Łączenie tluszu i węgla w posiłkach przed snem? Dopuszczalne? Czy tylko B+W? 4.Czy duża ilość [...]
[...] tkanki tluszczowej.podobno stabilizuje on poziom insuliny i czlowiek nie ma ochoty na slodycze.I swieta racja!w ciagu 1,5 miesiaca zjadlam jednego batona!(co w moim przypadku jest wrecz cudem).natomiast dzisiaj w archiwum wyczytalam ze olej lniany pije sie przy robieniu masy...i troszeczke sie zdziwilam...jakie wlasciwosci ma on tak naprawde???
[...] za-rabiając na tym kolosalne pieniądze. Medycyna, przemysł produkcji leków, lekarze, zarządcy zdrowia, wszyscy odpowiadają za to, iż pod koniec XX wieku ze zdrowiem naszym jest coraz gorzej. Dlaczego tak się dzieje? Coraz więcej wiedzy, coraz więcej chorych, zastanów się, jeśli uważasz, że moje poglądy są grubo przesadzone. Jest tylko jedna [...]
Jak było to skasujcie TŁUSZCZE - rola i znaczenie dla zdrowia człowieka. Racjonalne odżywianie się jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, a zatem jego dobrego stanu zdrowia. Sposób żywienia oddziałuje na zdrowie człowieka przez całe jego życie. Najbardziej jest to widoczne w okresie dzieciństwa i [...]
[...] odżywki i suplementy, odżywianie itd. Jest on (art.) próbą możliwie pełnego przedstawienia tematu a z jego zamiarem nosiłem się od kilku miesięcy. Zaznaczam, ze artykuł nie jest kompendium i odpowiedzią na wszystkie możliwe pytania- jest raczej próba naprowadzenia szukających na właściwy trop oraz dalsze kontynuowanie poszukiwań samodzielnie. [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
[...] energetycznych, jeśli zależy nam by podstawowym substratem energetycznym były uwolnione z komórek tłuszczowych kwasy tłuszczowe, to dodatkowa suplementacja l-karnityną jest jak najbardziej pożądana. Wprawdzie nasz organizm potrafi sam wytworzyć l-karnityne, lecz zawsze potrzebuje do tego celu pewną ilość energii oraz czasu, więc podczas [...]
Witam będzie nie pokolei ale będzię wszystko co nazbierałem Jadyyymyyy TŁUSZCZE(CZYNNIK UTLENIONE TŁUSZCZE) : Dieta: niezbędne i zbędne dla skóry tłuszcze Tłuszcz jest podstawowym surowcem do wytwarzania ścianek komórek skóry, łoju (sebum) chroniącego skórę (i włosy) oraz jest dostarczycielem wielu niezbędnych skórze witamin rozpuszczalnych w [...]
[...] ODCHUDZANIA W OKRESIE DOJRZEWANIA Pewnie odchudzanie kojarzy Ci się z katorżniczą męką , wyrzekaniem się wszelkich przyjemności lub nieustannym uczuciem głodu? Co to jest dobra dieta? Czy według Ciebie dobra dieta to taka, na której w ciągu tygodnia tracisz 5 kg wyrzekając się wszelkich przyjemności? A może to taka, która sprawia, że [...]
[...] .Dietetyka bada rolę składników pokarmowych w przemianach materii i energii na poziomie komórek, narządów, układów i całego organizmu. Dzięki, wynikom tych badań, możliwe jest wskazywanie zagrożeń wynikających z niewłaściwego odżywiania, weryfikacja dotychczasowych poglądów ( przyzwaczejeń ) oraz określenie konkretnych zaleceń i diet najlepiej [...]