[...] np. zakładają ciężar, który miażdży ich już w pierwszej serii wyciskania czy przysiadów, wykonują trening obwodowy z wykorzystaniem najmniej znanych i najbardziej izolowanych ćwiczeń, jakie tylko da się wymyślić, trenują bicepsa w sposób, który jest groźny dla zdrowia kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Czasem mówi się też tak o ludziach, [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] procentowy rozkład energii między makroskładnikami? Istnieje tyle schematów, że nie jestem w stanie opisać wszystkich wariantów. Istnieją dwa główne nurty: diety wysokowęglowodanowe, o umiarkowanej podaży tłuszczów (zbilansowana), diety niskowęglowodanowe, o dużej podaży tłuszczów (low-carb, ketogeniczna itd.). Nie jestem w stanie powiedzieć, [...]
[...] koncentracji. Może pomóc przełamać stagnację i zasiedzenie oraz brak chęci do ruchu poprzez wzrost aktywności wymienionych neuroprzekaźników w mózgu. CLA (sprzężony kwas linolowy), występujący naturalnie w mięsie i nabiale, wpływa na metabolizm przemiany metaboliczne w komórkach i może sprzyjać regulacji gospodarki glukozowo-insulinowej. Ponadto [...]
Istnieje kilkadziesiąt różnych koncepcji dotyczących treningu ramion. W czasach świetności Arnolda Schwarzeneggera (od połowy lat 60’ XX wieku do połowy lat 70’ XX wieku) królował trening objętościowy, atakowano każdą partię kolosalną ilością serii. Arnoldowi Schwarzeneggerowi przypisywany jest następujący trening: poniedziałki, środy i piątki: [...]
[...] to na podstawie spoczynkowego wydatku energetycznego pomnożonego przez 1.5 – 2092 kJ (500 kcal dziennie). Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy użyciu protonowej spektroskopii [...]
[...] A narrative review https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1056872720303664 Bueno, N., De Melo, I., De Oliveira, S., & Da Rocha Ataide, T. (2013). Very-low-carbohydrate ketogenic diet v. low-fat diet for long-term weight loss: A meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 110(7), 1178-1187. [...]
[...] mocy czy masy mięśniowej. Poza tym ilość testosteronu niezwiązanego (aktywnego biologicznie) nie ulega znaczącym zmianom. Nie wiemy, czy diety ketogeniczne nie mają długofalowego, negatywnego wpływu na zdrowie. Niewiele wskazuje, by wpływały na stężenie testosteronu i hipertrofię. Referencje: Wilson, Jacob M.1; Lowery, Ryan P.1,2; Roberts, [...]
[...] i diety, nie od farmakologii tym bardziej, iż niektóre środki wyrządzają niedźwiedzią przysługę, pogarszając funkcjonowanie wątroby i pośrednio pogarszając tolerancję węglowodanów. U osób zatłuszczonych podawanie androgenów z reguły prowadzi do nadmiernej aromatyzacji (w tkance tłuszczowej), co nasila odkładanie tłuszczu podskórnego i [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
[...] “A biomechanical comparison of back and front squats in healthy trained individuals.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002072 Wretenberg, Feng and Arborelius „High- and low- bar squatting techniques during weight-training”, Medicine and Science in Sports and Exercise, 1996 http://www.exrx.net/WeightExercises/Quadriceps/BBFullSquat.html Yavuz [...]
[...] MD, Gutierrez GM, Chow JW. “A biomechanical comparison of back and front squats in healthy trained individuals.” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19002072 „High- and low- bar squatting techniques during weight-training” Wretenberg, Feng and Arborelius, Medicine and Science in Sports and Exercise, 1996 Pallarés JG1, Cava AM1, Courel-Ibáñez [...]
[...] ze zwisu (80-120% masy ciała) przysiady klasyczne ze sztangą (100-150% masy ciała) przysiady przednie ze sztangą (100-125% masy ciała) mostek w oparciu głową o matę rolowanie karku https://www.youtube.com/watch?v=GTafajR3ZRE Film: ćwiczenia eksplozywne dla zawodnika MMA wg mistrza olimpijskiego w podnoszeniu ciężarów, Oleksiya Torokhtiy. [...]
[...] produkcji hormonalnej. Nie zawsze diety pochodzące od „trenerów personalnych” i rozmaitych dietetyków są zdrowe, a skuteczność takich rozwiązań może być krótkotrwała. Rozregulowanie systemu hormonalnego u kobiety może mieć wieloletnie reperkusje, ale o tym jakoś nikt nie myśli, decydując się na pozbawione sensu schematy żywieniowe. Nie zawsze to, [...]
[...] z kolei z kancerogenezą, insulinoopornością, incydentami sercowo-naczyniowymi, obciążeniem stawów itd. Czy tak samo stało się z powodu interwencji lobby mięsnego? Czy zmanipulowane badania na temat czerwonego mięsa są powszechne? Niestety, są często spotykane. Bardzo niewiele osób posiada czas, wiedzę i możliwości, by zweryfikować dane [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] w trakcie przysiadów z różnymi ciężarami i rozstawem stóp, od najwęższej do najszerszej pozycji. Co ciekawe, kolejni badacze także stwierdzili brak możliwości wyizolowania poszczególnych grup mięśni w trakcie przysiadów z różnym rozstawem stóp. M.in. w 1999 roku w badaniu McCaw’a i Melrose’a, różny rozstaw stóp nie zmienił zaangażowania [...]
[...] też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest wystarczające. Podsumowanie Wykorzystanie rotacji węglowodanami jest dobrym sposobem na to, aby podtrzymać aktywność metaboliczną naszego ciała. Jest to odpowiednia dieta zarówno dla osób redukujących poziom otłuszczenia, jak i [...]