Na temat rozmaitych diet napisano już bardzo wiele, jednak ciągle nie mamy ostatecznych odpowiedzi. Nie powinno to dziwić, gdyż na ryzyko sercowo-naczyniowe i kancerogenezy, stan zapalny wpływa wiele czynników. Nie da się w prosty sposób wskazać np. jednego, najlepszego rodzaju diety, potrzeba lat, obserwacji tysięcy osób i uwzględnienia licznych [...]
Kto nie kocha owoców? Są słodkie, soczyste, pyszne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie wszystkie owoce są jednak tak samo dobre i wartościowe oraz tak samo pożądane w diecie redukcyjnej. Właściwie każdy owoc przynosi korzyści zdrowotne, są jednak lepsze i gorsze. Wybieraj zwłaszcza te bogate w błonnik i witaminy, z małą ilością kalorii oraz cukru. [...]
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych. Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]
Osoby nieco bardziej zaznajomione z tematyką zdrowia i wspomagania wysiłku fizycznego z pewnością przynajmniej słyszały o berberynie. Ten pozyskiwany z różnych roślin alkaloid, zyskuje coraz bardziej na popularności. Mimo tego, że jest o niej obecnie niezwykle głośno, to jej stosowanie nie jest niczym nowym. Często źródłem wielu inspiracji dla [...]
Stężenia IL-6 są bezpośrednio powiązane nie tylko z treningiem, ale też kancerogenezą. Cytokina IL-6 jest czynnikiem mającym wpływ na angiogenezę, czyli tworzenie przez nowotwór nowych naczyń - dopływu krwi. Zresztą taką samą rolę ma TNF-α, a bardzo często wzrost stanu zapalnego manifestuje się poprze wzrost stężenia IL-6 oraz TNF- α [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Intermittent fasting, w skrócie IF zwany również przerywanym postem, to popularny sposób żywienia, który obejmuje podział doby na czas, w którym jemy i czas, w którym pościmy. Koncepcja okresowego postu zyskuje coraz większą popularność wśród osób zainteresowanych uzyskaniem fitnessowej sylwetki. Sama idea IF wywodzi się z badań naukowych. Czy [...]
Zapewne nikogo już nie zaskakuje fakt, że wraz ze wzrostem zamożności społeczeństwa, rośnie również liczba problemów zdrowotnych, wynikających z niewłaściwego sposobu odżywiania. Ogromny wpływ na to ma zarówno ilość spożywanego pożywienia, jak i jego jakość oraz sam wybór produktów… A teraz to, co najważniejsze - wnioski Suplementacja kminkiem [...]
W obecnym świecie trudno uciec od słowa stres. Stresujemy się podczas zajęć lekcyjnych. Nadgorliwy szef w pracy podbija poprzeczkę stresową, jeszcze wyżej. Stresujemy się sytuacją rodzinną, naszym zdrowiem i gdy Internet działa zbyt wolno oraz wieloma, wieloma innymi rzeczami. Melisa - Melissa officinalis Tradycyjnie kojarzona jest z efektem [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]
Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
Jedną z częściej przekazywanych informacji przez dietetyków na temat naszej diety, jest konieczność dbania o odpowiednią ilość błonnika w diecie. Wynika to z tego, że większość ludzi nie dostarcza go w zalecanych ilościach, czyli 25 g u kobiet i 38 g u mężczyzn. Jedno z badań przeprowadzonych przez International Food Information Council wykazało, [...]
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
Wpływ sterydów anaboliczno-androgennych na układ sercowo-naczyniowy jest już dość dobrze znany. Mogą one przyczyniać się do zmian w lewej komorze serca, indukować pogrubienie ścian i przebudowę serca oraz zmniejszać frakcję wyrzutową. Ponadto SAA są związane ze stresem oksydacyjnym, produkcją wolnych rodników co może wywoływać patologiczne zmiany [...]
Diety wegetariańskie cieszą się coraz większą popularnością nie tylko ze względu na modę, ale również pozytywne skutki zdrowotne. Wiele badań sugeruje, że obniżają one także poziom cholesterolu całkowitego. Wysoki poziom cholesterolu LDL (tzw. zły cholesterol) jest związany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby wieńcowej. Co mówią badania na [...]
Wysokie stężenie cholesterolu uważa się, nie do końca słusznie, za niezmiernie groźne dla układu sercowo-naczyniowego. Jednak liczne dowody wskazują na to, iż u niektórych osób wysokie stężenie cholesterolu z niczym się nie wiąże. Na zakończenie Nie wiemy, czy obniżanie stężenia cholesterolu przedłuża lub ratuje życie, istnieją co do tego spore [...]
Masz swoje ulubione orzechy? Bez względu na to, które orzechy lubisz najbardziej, mają one wiele cennych składników odżywczych w przeciwieństwie do innych przekąsek, takich jak frytki, chipsy, precelki etc. Osoby jedzące orzechy otrzymują wiele korzyści zdrowotnych. Na przykład, regularne spożywanie orzechów wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]