Dbasz o wystarczającą ilość snu, odpowiednią aktywność fizyczną i spożywasz wystarczającą ilość kalorii, jednak mimo to nadal czujesz zmęczenie przez większość dnia? To powszechny problem, szczególnie wśród kobiet. Podsumowanie Oto niektóre powody, dla których możesz czuć się chronicznie zmęczony. Jeśli zmieniłeś dietę i nawyki związane ze snem i [...]
[...] gdy słyszymy je od osób, które wydawałoby się mają większe doświadczenie. W dzisiejszym artykule przytaczamy często powielane mity dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę. Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy [...]
[...] żadnego błędu, a większe lub mniejsze, przytrafiają się nam wszystkim. Gołym okiem widać, że część pozytywów wynikających ze stosowania beta alaniny, jest tożsama z tymi, jakie można uzyskać, suplementując kreatynę. Czy zatem łącząc kreatynę z beta alaniną razem, można zyskać coś więcej? Naukowcy dają nam podstawy wierzyć, że tak. Zmierzyli [...]
[...] wręcz powszechnym. Nie ogranicza się wyłącznie do sportów siłowych ani do płci męskiej. Z jednej strony to dobrze, że coraz powszechniej zdajemy sobie sprawę z korzyści, jakie mogą przynosić nam suplementy. Z drugiej jednak należy wiedzieć kiedy, w jakim celu, i w jakich dawkach sięgać po najlepsze dla siebie, w danym momencie, suplementy. [...]
[...] organizm nie może magazynować na zapas. Oznacza to, że spożywanie protein w diecie powinno mieć charakter ciągły i stale w naszych posiłkach powinno znajdować się wysokiej jakości białko. Ilość białka w diecie osoby trenującej, pod kątem budowy masy mięśniowej, powinna wynosić od 2,3 do 3,1 g na 1 kg masy ciała w ciągu doby. Ilość ta pozwala na [...]
[...] i przy niewielkim nakładzie pracy, można łatwo zmienić zdjęcia, tak by uzyskać efekt "wow", który wcale nie musi być zgodny z prawdą. Oczywiście, jeśli nasza dieta przez jakiś czas będzie oparta na sokach owocowych i warzywnych, to jest bardzo prawdopodobne, że waga spadnie. Ciężko jednak być całe życie na sokach, a wracając do normalnego [...]
Odpowiedni dobór pory treningowej nie pozostaje bez znaczenia, jeżeli chodzi o możliwości wysiłkowe organizmu, jak i wykorzystanie środowiska hormonalnego naszego ciała. Zazwyczaj osoby trenujące chodzą na siłownie wcześnie rano lub w godzinach popołudniowych, po zakończonej pracy zawodowej. Jednak nie każdy może pozwolić sobie na tego typu luksus [...]
[...] to właśnie one zajmują najwięcej miejsca na talerzach. Dodatkowych walorów smakowych dodają tamaryndowiec i curry. Chociaż dieta w Singapurze nie jest tak zdrowa, jak dieta japońska czy śródziemnomorska, to i tak zawiera znacznie mniej żywności przetworzonej, niż diety innych państw. Sami mieszkańcy Singapuru wolą samodzielnie [...]
[...] nie są regularnie stymulowane do ruchu, będą stopniowo traciły swoją masę. Zbyt długie unieruchomienie po urazie lub chorobie prowadzi do szybkiej utraty mięśni, osłabienia, jak i znacznie podnosi ryzyko zapalenia płuc. 4. Nieodpowiednia dieta Nie jest tajemnicą, że osoby starsze nie mają tak silnego uczucia łaknienia, jak osoby przed 50. rokiem [...]
Bez względu na to, jak ciężko trenujesz, ważne jest również, to co robisz po treningu. Trening sam w sobie działa tylko jako bodziec do przyrostu siły i mięśni. Aby został on odpowiednio wykorzystany, ciało musi być prawidłowo odżywione, składnikami odżywczymi/związkami potrzebnymi nie tylko do ułatwienia regeneracji, ale także do zapewnienia [...]
[...] się zastanawiało, czy produkt, który jest dietetyczny, może być konkurencyjny smakowo do klasycznych kaszek i kleików. I tutaj kolejne zaskoczenie. Kaszka ALLNUTRITION w jakikolwiek sposób nie ustępuje smakowo tradycyjnym produktom, które kupimy w markecie. To naprawdę fascynujące, że tak świetne kompozycje smakowe udało się zyskać dzięki [...]
Stres kojarzymy z czymś złym i szkodliwym dla zdrowia. Nie zawsze jednak tak jest. Ćwiczenia fizyczne to również rodzaj stresu, ale tak długo, jak nie jest to stres trwający przewlekle, jest to „dobry” rodzaj stresu, który prowadzi do korzystnych adaptacji. Te adaptacje sprawiają, że jesteśmy silniejsi, a skład naszego ciała zmienia się na [...]
[...] z aktualną wiedzą mogą zapobiegać chorobie wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że [...]
[...] wagę maksymalnie przez rok. Brzmi to dość ponuro. Podsumowanie Utrata wagi to spore wyzwanie, ale wydaje się, że jej utrzymanie jest jeszcze trudniejsze. Teraz już wiesz, z jakich sposobów skorzystać, by ją utrzymać. Dzięki planowaniu, spójności, determinacji i odpowiedzialności możesz być w tej grupie 20% osób, którym udało się utrzymać nową [...]
[...] niektóre z nich do naszej zdrowej diety? Podsumowanie Możesz jeść niektóre przetworzone produkty, jeśli wybierzesz mądrze. Jak widzisz, nie wszystkie są złe. Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim świadomość. Szukając produktów, czytaj skład i wybieraj te, które mają na liście jak najmniej składników (oprócz składnika głównego).
[...] wysokobiałkowe oraz ich bezpieczeństwa, a także dlatego, że nastolatek, który chce spożywać odżywki wysokobiałkowe, jest nastawiony na to, że mogą mu one pomóc osiągnąć cel, jakim jest budowa większych mięśni, poprawa osiągów sportowych, piękniejsza sylwetka. W tym artykule postaram się zatem odpowiedzieć na wątpliwości rodziców i podpowiedzieć, [...]
Kurkuma uważana jest za jedną z najcenniejszych przypraw, jakie uprawiane są na dalekim wschodzie. W sporcie z kolei uchodzi za skuteczny suplement, który na kilku płaszczyznach wspomaga organizm osoby trenującej. Wiele badań wskazuje na jej wszechstronne działanie, które wpływa nie tylko na układ pokarmowy i odporność organizmu, ale również [...]
[...] serca. Sam przeżył tylko 46 lat (zmarł 25 sierpnia 2017 r.), a stosował hormon wzrostu co najmniej przez 10 lat. Kilka lat przed śmiercią Piany Ric Drasin mówił, że tacy, jak Rich, nie żyją długo. Amit Sapir opowiadał, że gdy ważył ~ 110 kg przy (162-165 cm) miał problem z płytkim oddechem, zadyszką przy wchodzeniu po schodach oraz nawet z [...]
Mimo wielu narzekań, jako społeczeństwo, żyjemy coraz dłużej. Światowa Organizacja Zdrowia odnotowała, że od roku 2000 długość życia wydłużyła się aż o pięć lat! Nie mam tutaj na myśli krajów, gdzie opieka zdrowotna jest na niskim poziomie i tam nawet niewielka poprawa, w zakresie prewencji ochrony zdrowia, może spowodować jeszcze większe [...]
[...] porcji aminokwasów. Nie da się odpowiedzieć na pytanie: „co jest lepsze?”, gdyż zastosowania tych produktów są całkowicie odmienne. Badanie naukowe Naukowcy sprawdzali, jak poszczególne rodzaje białka oddziałują na syntezę białek mięśniowych. Sugeruje się, że różnice w kinetyce trawienia i wchłaniania białka pokarmowego, jego składzie [...]