Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
[...] je na wstępie. Gdyby nie udział cukru, to w smaku są naprawdę dobre, ponadto ceni się, że producenci wzbogacili je o wartościowe witaminy i minerały, natomiast taka ilość cukru w tym wypadku to jak strzał w kolano. Podsumowanie Jeśli nasza dieta jest zbilansowana, a mamy ochotę na odskocznię albo jesteśmy na diecie masowej z dużym [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Sporo osób z powodu nieumiejętnie zbilansowanej diety lub też problemów zdrowotnych cierpi na dokuczliwe zaparcia, które uniemożliwiają komfortowe wypróżnianie się. Jeśli spotkał cię ten problem, warto w pierwszej kolejności zrewidować dietę i wprowadzić do niej produkty spożywcze, dzięki którym być może ułatwisz sobie codzienne wypróżnianie. [...]
[...] węglowodanów: warzywa, np.: brokuł, pomidor, marchew, kalafior, rzodkiewka, kapusta, szpinak owoce, np.: maliny, jagody, truskawki, jabłka Na początku diety ketogenicznej ilość spożywanych węglowodanów powinna być stale kontrolowana. Owoce nie są obowiązkowe, ale warto je wprowadzić w małej ilości, aby zapewnić sobie dawkę witamin i minerałów. [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] na to, iż istnieją pokarmy, które powodują, że wydatek energetyczny związany z ich trawieniem oraz wchłanianiem i metabolizowaniem zwartych w nich składnikach, przewyższa ilość dostarczonej przez nie energii. Warto też dla zobrazowania istoty tego zagadnienia popuścić trochę wodze fantazji i zastanowić się, co by było, gdyby np. warzywa [...]
[...] pochodzenia zwierzęcego. Głównym źródłem aktywnych form tej witaminy (w produktach pochodzenia roślinnego) jest beta-karoten. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednią jego ilość, wegetarianie powinni sięgnąć po morele, mango, marchew czy boćwinę, ale też jarmuż, natkę pietruszki i paprykę czerwoną oraz szpinak i szczypiorek. Witamina A jest [...]
W poprzedniej części tekstu scharakteryzowałem problemy związane ze stosowaniem diety u modelowej, 20-letniej zawodniczki. Nie należy się zbytnio przywiązywać do przedstawionych szczegółów, a wtedy opisane rozwiązania znajdą zastosowanie u większości ludzi borykających się z podobnymi problemami. Tak naprawdę ludzie często lubią komplikować [...]
[...] pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Podsumowanie Jak widać dieta w okresie Złotej Ery, zawierała niewielką ilość tłuszczów, z pewnością dużo protein oraz węglowodanów. W latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku widać tendencję do promowania diet o dużej zawartości tłuszczów, [...]
[...] się przy wyrobie między innymi czekolady. Producenci, chcąc nieco zatuszować kiepskiej jakości miazgę kakaową, ale też, by zaoszczędzić samego kakao, ograniczają jego ilość i dodają właśnie tego emulgatora, który wiąże składniki i dzięki niemu się nie rozwarstwiają. Dopuszczalna dawka E476 to 7,5 g na kilogram masy ciała na dzień. Ponadto [...]
[...] ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost poziomu glukozy we krwi i zapewnić uczucie sytości na dłużej. Podsumowując Biały ryż nie zajmuje [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] 2 tygodnie diety ultra przetworzone lub nieprzetworzone, po których następowała alternatywna dieta przez 2 tygodnie. Posiłki zostały zaprojektowane tak, aby miały podobną ilość energii (kilokalorii), gęstość energetyczną, ilość makroskładników (białko, węglowodany, tłuszcze), cukru, sodu i błonnika. Badani mogli jeść, ile tylko chcieli. [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] nie ma aż takiego wpływu na stężenie insuliny czy glukozy, to na pewno nie polecałbym go przed treningiem, po południu ani na noc. Szczególnie, iż ciężko zjeść odpowiednią ilość grejpfruta (która miałaby większą ilość węglowodanów), a o wiele łatwiej wypić 300-400 ml soku (który pod względem zawartości cukru jest równie „korzystny” [...]
[...] dostarczać? Jak widać, włókno pokarmowe ma wiele cennych właściwości, dlatego też bardzo istotne jest, aby dostarczać odpowiednią porcję błonnika każdego dnia. Rekomendowana ilość to około 30-40g na dobę. Dzięki takiej ilości możemy pomóc sobie „oczyścić” jelita i wykorzystać jego inne, liczne właściwości. Błonnik działa bardzo dobroczynnie na [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]