[...] zwane szczawianami (szpinak i buraki). Jeśli pijesz duże ilości szczawianów w soku, zwiększa to ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Warto wiedzieć, że proces gotowania zmniejsza ilość tych związków. A co z utratą wagi? Osoby, które decydują się na oczyszczanie sokami, często mówią, że robią to, żeby schudnąć. To prawda, że możesz szybko stracić kilka [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej wcale nie jest skomplikowana, tylko ludzie z reguły nie potrafią utrzymać odpowiednio długo właściwego reżimu kalorycznego i treningowego. Dlatego niejednokroć osiągają połowiczny sukces lub żalą się w Internecie, iż „diety nie działają”, „trenerzy kłamią”. Klasyfikacja tuczących i względnie bezpiecznych produktów [...]
Podczas redukcji wagi dobór odpowiedniej diety oraz konsekwentnie wykonywany trening to kluczowe elementy. Kluczowe, ale nie jedyne. Poza dietą i treningami jest jeszcze wiele czynników, które mogą wpływać na to, czy chudniesz, czy nie. Jest to m.in. jakość snu, poziom stresu i wiele innych.
[...] uwielbiała fotografię, malowanie i wszystko, co wiąże się z kreatywnością, więc zaczęła dzielić się nią na swoich kanałach w mediach społecznościowych. Szybko zdobyła sporą ilość fanów i gdy zaczęła interesować się siłownią, jej kanał na Instagramie nieco zmienił charakter. Anna stała się influencerką i ma już teraz 7,2 mln fanów! Wciąż [...]
Tłuszczem opornym według oficjalnej terminologii nazywa się zasoby, które ciężko poddają się redukcji i mogą być ulokowane np. w głębszych warstwach tułowia (tłuszcz wisceralny). Potocznie niektórzy nazywają tak ciężkie do odchudzenia obszary ciała, które mogą nie poddawać się redukcji z wielu powodów. Z cytowanego badania można też wysnuć [...]
Udar to bardzo poważny incydent zdrowotny, który ma miejsce, gdy odcięty zostaje dopływ krwi do mózgu (udar niedokrwienny) lub gwałtowne uwolnienie krwi (udar krwotoczny). Wpływa na to wiele czynników, zarówno takich, na które nie mamy wpływu, jak np. wiek czy genetyka oraz takie, z które mamy wpływ i tym samym utrzymać zdrowie mózgu i naczyń [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
[...] w roślinach może ulec stratom. Na przykład cebula traci aż 75% flawonoidów, gdy gotujmy ją w wodzie przez 15 minut. Przygotowując warzywa stosuj metodę ograniczającą ilość wody oraz skróć czas gotowania tak, jak to tylko możliwe. Dobrą metodą jest gotowanie na parze lub krótkie podsmażanie. Możesz również zachować płyn, w którym gotowały [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
Jestem przekonany, że po okresie zimowego zastoju, zdecydowana większość z nas chcąc latem na plażę prezentować wspaniałą sylwetkę, będzie zmuszona zredukować tkankę tłuszczową. Jak do tego podejść? Jaką systematykę warto zachować i o czym pamiętać? Postaraj się utrzymać schemat 3 lub 4 posiłki i nie podjadaj pomiędzy nimi. Warto wykluczyć [...]
[...] bataty to źródło beta-karotenu, który jest przekształcany w witaminę A. Witamina ta nie tylko chroni Twoje oczy, ale także wspiera układ odpornościowy, zwiększając ilość komórek odpornościowych w błonach śluzowych w wyściółce jelit. Jak spożywać słodkie ziemniaki? Możesz się zastanawiać, jak przyrządzić bataty i z czym je jeść. Chyba [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Choroba Alzheimera jest chorobą wyniszczającą, która pozbawia chorującego pamięci krótkotrwałej. Z biegiem czasu ta podstępna forma demencji stopniowo postępuje do momentu, że osoby dotknięte chorobą Alzheimera nie mogą dbać o siebie, nie rozpoznają bliskich. Dieta MIND - produkty zalecane Orzechy (5 porcji w tygodniu), zielone warzywa (3 porcje [...]
[...] mają za mało żelaza, powinny zjadać te owoce lub wypijać sok ze świeżo wyciśniętych porzeczek, zwłaszcza po miesiączce. Właśnie wtedy kobiety posiadają jego najmniejszą ilość, którą tracą wraz z krwią. Czarna porzeczka jako jedyny owoc zawiera w sobie najwięcej witaminy C, więc dodatkowo wspiera organizm na poziomie odporności. Redukuje [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Budowanie masy mięśniowej dla niektórych osób jest znacznym wyzwaniem żywieniowym. Ilość kalorii, jaką osobnicy o szybkiej przemianie materii muszą dostarczyć w ciągu doby, czasem przerasta ich możliwości konsumpcyjne, sprawiając, że na samą myśl o kolejnym posiłku robi im się niedobrze. Jakie produkty wyróżniamy Batony proteinowe dzielimy [...]
[...] aminokwasów (EAA), których nasz organizm nie może sam produkować Warto również nadmienić, że nasiona konopi to bogactwo witamin oraz minerałów, których odpowiednia ilość zapewnia naszemu organizmowi poprawne funkcjonowanie. Ku zdziwieniu – nasiona konopi z powodzeniem wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, między innymi do [...]
[...] Zazwyczaj zaparcia w pierwszej kolejności leczy się poprzez modyfikację stylu życia. Głównie zmianie ulega dieta. Powinna być ona bogatsza w błonnik, zwiększyć należy ilość wypijanych płynów. Jednak w pewnych sytuacjach dodaje się również suplementy diety, które wspomagają walkę z zatwardzeniami. W tym artykule omówimy kilka suplementów, [...]
[...] do ćwiczeń (n = 30) i bez ćwiczeń (n = 30). Dowiedziono, iż interwencja wysiłkowa korzystnie złagodziła stany zapalne, zmniejszyła stres oksydacyjny oraz zwiększyła ilość przeciwutleniaczy w organizmie. Podsumowanie Zwiększona aktywność fizyczna zmniejsza uciążliwe objawy ze strony układu pokarmowego u pacjentów z IBS w porównaniu z [...]