[...] w nich odżywki, która pozwoli na uzupełnienie makroskładników. Jeśli jesteś na masie, a w Twojej diecie brakuje kalorii, celuj w gainery. Jest to dobra opcja na dodatkową ilość energii, której spożycie nie jest uciążliwe. Zastosowanie posiłku w formie płynnej zdecydowanie jest łatwiejsze niż zjedzenie kolejnego posiłku w formie stałej. Celuj w [...]
[...] na banany? Ponieważ są nie tylko bardzo tanie i ogólnodostępne, ale są również źródłem potasu, który ma ogromny wpływ na naszą masę mięśniową. Banany ze względu na sporą ilość łatwo przyswajalnych cukrów będą idealnym posiłkiem po treningu. Tuńczyk Puszka tuńczyka kosztuje średnio 4 zł i jest dobrym źródłem białka. Co więcej, tuńczyk w puszce [...]
Osoby reprezentujące sylwetkę skrajnego ektomorfika, czasem poddają się z marzeniami o wielkiej masie mięśniowej, porzucając jednocześnie ciężary. Każda osoba, która ma problemy ze zdobyciem choćby jednego kilograma, dość często popada we frustrację i łapie się różnych metod, aby nieco zwiększyć swoje szanse na wzrost wagi. Jednak nie wszystko [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] ścisły. Jednak W każdym przypadku posiłki były dostarczane przez naukowców, którzy chcieli się upewnić, iż badani zastosują określony model diety (rozkład makroskładników, ilość energii itd.). Diety niskotłuszczowe skutkowały większą utratą tłuszczu (średnio o 16 gramów dziennie) i większym wydatkiem energetycznym (średnio o 26 kalorii [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
[...] twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu sercowo-naczyniowego, a te pochodzenia zwierzęcego wyrządzają szkody. To nie takie proste, gdyż liczy się nie tylko ilość tłuszczów w diecie, ale także ich rodzaj. Nadmiar kwasów tłuszczowych pochodzenia roślinnego również może wyrządzać szkody metaboliczne (chodzi o indukcję stanu [...]
Kiedy osoba początkująca zabiera się za trenowanie i robi to dobrze, to zwykle na efekty nie musi czekać długo. Szybko nabiera siły, zmian w sylwetce, a to z pewnością bardzo motywuje. Na pewno też łatwiej jest kształtować ciało od zera. Łatwiej na początku zrzucić kilka kilogramów masy ciała, robić progres w obciążeniu, jaki się podnosi przy [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
[...] dokonujesz dobrych wyborów żywnościowych, nadal musisz zdawać sobie sprawę z tego, jak dużo jesz. Większość z nas niedoszacowuje liczby kalorii, które spożywa i przecenia ilość spalanych kalorii poprzez ćwiczenia. Nie chodzi o to, byś popadł w manię liczenia kalorii, co do ziarenka ryżu. Taka ścisła kontrola może prowadzić do zaburzeń [...]
[...] wprowadzisz trochę zmian do swojego sposobu odżywiania – więcej produktów pochodzenia roślinnego, więcej ryb i owoców morza, więcej produktów pełnoziarnistych i jak najmniej żywności przetworzonej. Dodając do tego odpowiednią ilość snu i próbując wyeliminować choć częściowo stres, z pewnością zwiększysz swoje szanse na dłuższe i zdrowsze życie.
[...] szybkim wchłanianiem i uwalnianiem do krwiobiegu dużej ilości aminokwasów już po około 30 minutach od spożycia. Koncentraty białek serwatkowych zawierają także bardzo dużą ilość aminokwasów rozgałęzionych - BCAA, niezbędnych - EAA oraz jedynie niewielką ilość sodu. ALLNUTRITION Whey Protein sprawdzi się zatem zarówno jako źródło białka w [...]
Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Jak wynika z ostatnich, konsumenckich badań ankietowych jako rodzaj prozdrowotnej diety odchudzającej Polacy najchętniej wybierają właśnie dietę wegańską. Rezygnacja z produktów zwierzęcych, tak samo, jak wzrost udziału produktów roślinnych w diecie, niesie ze sobą liczne, niezaprzeczalne korzyści [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
[...] i dopiero z czasem (po sezonie startowym), na dobrą sprawę skończy z redukcją. Druga osoba, jeśli tylko nie popadła w “ekstremum odchudzania”, czyli zmniejszyła ilość tkanki tłuszczowej do ogólnie uznawanej za zdrową, z reguły może nie doświadczać tak drastycznych dolegliwości. W związku z tym będzie w stanie podtrzymywać obecną [...]
[...] atutem posiłków HUMMY jest ich starannie przemyślany i skomponowany skład. Każdy wariant smakowy zawiera zestaw 26 witamin i składników mineralnych oraz odpowiednią ilość makroskładników. Najlepsze węglowodany złożone Wszystkie zdrowe dania HUMMY są zasobne w węglowodany złożone pochodzące między innymi z kaszy gryczanej, makaronu z [...]
[...] lub brokuł. Kolejny posiłek to 100g płatków z 30g shake’a proteinowego, a później dwie bajgle, 100g płatków i 30g shake’a proteinowego. Szósty posiłek to 180g kurczaka, 200g słodkich ziemniaków z warzywami, a na ostatni posiłek to 100g białek z jajka z dwiema miarkami białka kazeinowego. To całkiem spora ilość jedzenia, nie sądzicie?
[...] gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g węglowodanów oraz 143 kcal, 100 g chleba typu „graham”, dostarcza 49.4 g [...]
[...] postrzega jedzenie jako źródło energii. Myśli o jedzeniu w kategoriach makroelementów (białka, węglowodanów i tłuszczów). Wszyscy “siedzący w temacie” znają ilość makroskładników na każdy dzień i zrobią wszystko, aby osiągnąć swój cel. Nawet jeśli jedzą już piąty raz w ciągu dnia ten sam, często jałowy posiłek. Nie ma znaczenia, [...]