Na początku chciałbym tylko ogłosić dwa komunikaty techniczne. Metoda pomiaru BIA nie nadaje się dla sportowców, a szczególnie dla osób lepiej wytrenowanych. Daje też fatalne błędy w przypadku ludzi chorobliwie otyłych (zawyża ilość mięśni, zaniża ilość tkanki tłuszczowej). Z kolei metoda DEXA wykorzystująca kilku-, kilkunastokrotnie droższy [...]
Wiele osób nie wie, jak bezpiecznie i naturalnie schudnąć. Nie pomaga internet, czasopisma, social media i wiele reklam, które obiecują cuda osiągalne w banalny sposób. Dieta 5 kg w tydzień, super skuteczne chińskie zioło, magiczna herbatka — to tylko część z łatwo dostępnych propozycji, bo jak to bywa, ludzie oczekują szybkich i łatwych [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] bezpośrednio odpowiadają za powstawanie nowych białek. Glutamina wspomoże regenerację układu pokarmowego, ochroni przed infekcjami, uzupełni poziom glutaminy w tkankach, o ile funkcja jelit jest prawidłowa. Odnowa biologiczna Prosty zabieg naprzemiennego polewania mięśni ciepłą i zimną wodą, skutecznie wpływa na obniżenie napięcia i relaksację [...]
[...] nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, że to, ile pijemy, będzie znacznie wpływało na nasz metabolizm, jak i regulowało szereg procesów odpowiedzialnych za funkcje naszego ciała. Jedyną z tego typu właściwości jest [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]
Jeśli masz problem z hipertrofią, to warto przypomnieć jedno z najważniejszych haseł: „odpoczynek jest częścią treningu”. Większość ludzi popełnia ten sam błąd, trenują z pełnym zaangażowaniem, wykonują za dużo serii, po czym zapominają, że przyrosty zależą od tego, co się dzieje w kolejnych kilkudziesięciu godzinach po zakończeniu pracy. Im [...]
W XXI wieku problemem nie są tylko ludzie, którzy chodzą do klubów, nie czytają książek i nie mają żadnego wykształcenia, ale sięgają po określone środki dopingujące czy pół życia trenowali tylko klatkę piersiową, barki, bicepsy i tricepsy, co czyni z ich ekspertów od treningu siłowego. Coraz większym zagrożeniem jest dystrybucja półprawd i [...]
[...] na sprawność umysłową. W związku z tym, że białko w naszym organizmie odgrywają tak wiele ważnych funkcji to oczywistym jest, że należy zwrócić szczególną uwagę na to, ile dostarczamy tego składnika odżywczego wraz z dietą i co równie istotne, z jakich źródeł. Każdy, kto poznał podstawy prawidłowego żywienia wie o tym, że wśród [...]
[...] aeroby na czczo lub po treningu siłowym, wtedy jest niskie stężenie glikogenu” Pozbywanie się tkanki tłuszczowej zależy od dobowego deficytu energetycznego, a nie od tego, ile masz glikogenu w mięśniach czy w wątrobie. Istnieją pewne korzyści z wykonywania aerobów na czczo (ciało szybciej adaptuje się do wysiłku długotrwałego) lub po treningu [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] trenują, jakie adaptacje zaszły w ich mięśniach i układzie nerwowym, jak się odżywiają czy stosują ładowanie węglowodanami, jakie stosują środki hormonalne i inne leki, ile mają hematokrytu i hemoglobiny. W fazie folikularnej zużycie glikogenu w trakcie treningu czy zawodów może być o wiele szybsze i na nic zda się tu jego „oszczędzanie” we [...]
Obawy związane z pogorszeniem jakości sylwetki są częstą bronią autorek parających się tematyką fitness i szeroko rozumianej aktywności fizycznej. Opisywałem chwytliwe artykuły, których autorka twierdziła, że każdy rodzaj treningu aerobowego i siłowego powoduje retencję wody. Podsumowanie W normalnych okolicznościach zmiany wywołane przez [...]
[...] mitów przyczyniają się YouTube, Facebook, Tiktok, Instagram, Reddit i inne modne w danej części świata media społecznościowe. Dlaczego? Bo większość ludzi nie ma pojęcia, ile wyrzeczeń i pracy kosztuje zbudowanie choć trochę wyróżniającej się sylwetki. Tak, to prawda, więcej niż bez farmakologii, ale w końcu z „towaru” trzeba będzie zejść i [...]
[...] Wśród węglowodanów znaleźć można również turanozę, celobiozę, izopanozę i wiele innych w różnych ilościach. Jeśli chodzi o osoby aktywne fizycznie, miód jest przydatny, o ile nie podajemy go zbyt dużo jednorazowo. Glukoza regeneruje uszczuplone zasoby glikogenu mięśniowego, a fruktoza: wątrobowego (fruktoza po przemianach do glukozy potrafi [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
[...] zdrowotnych, niezależnie czy jemy tłuszcze czy węglowodany. Referencje: Dariusz Kowalczyk, Barbara Baraniak „ZAWARTOŚĆ LIKOPENU I WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE WYBRANYCHKETCHUPÓW ŁAGODNYCH” https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2012/3/494-499.pdf M A Denke „Nutritional and health benefits of Beer” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11093684/
[...] może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i co jeszcze warto wiedzieć? Odżywka białkowa jest [...]
Bardzo często otrzymuję pytania odnośnie treningu oraz diety. Niestety, w większości wypadków informacje, które są zawarte w wiadomościach e-mail czy też przesyłanych poprzez forum są szczątkowe. Oto pierwszy z brzegu przykład, który pokazuje wagę problemów, jakie mają młodzi ludzie. Przechodząc do meritum i oceny danych, które nadesłał [...]