Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
Większość kobiet chce się pozbyć tkanki tłuszczowej. Po przekroczeniu pewnego wieku spora część mężczyzn również szuka rozwiązań na nawarstwiający się tłuszcz. Wyniki badań wysokiej jakości wykazały, że 42% dorosłych z populacji ogólnej i 44% dorosłych pochodzących z mniejszości etnicznych chciało pozbyć się „zbędnych kilogramów”, a 23% chciało [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
Bardzo wiele rzekomych wskaźników „dobrego treningu” czy „osiąganych rezultatów” w rzeczywistości nic nie znaczy. Pamiętasz manipulacje związane z ukazywaniem dobrobytu w krajach zza „żelaznej kurtyny”? Tam też wszystko było w najlepszym porządku, półki były pełne, ludzie byli szczęśliwi, każdy miał pracę i nie było problemów, jak na „zgniłym [...]
[...] przepływ krwi przez skórę ogranicza oddawanie ciepła poprzez pocenie oraz rozpraszanie. Metabolizm w trakcie ćwiczeń wzrasta 100-krotnie, co powoduje 15-20 -krotny wzrost wydzielania ciepła przez mięśnie! Wzrost temperatury powoduje wzrost potliwości, co jest sposobem pozbycia się nadmiaru ciepła (parowanie). Wg J. Górskiego [...]
[...] To kwestia dyskusyjna. Dlaczego kulturyści pokroju Yatesa sięgają po odżywki, skoro mogą jeść mięso? To proste. W badaniach naukowych 135 g wołowiny dawało maksymalny wzrost stężenia aminokwasów na poziomie mniej niż 1 500 μmol/L po 2 h od spożycia. Z kolei 35 g białka serwatkowego spowodowało pojawienie się o 66,7% większej ilości [...]
[...] W cytowanym badaniu Blake’a B. Rasmussena dotyczącym odpowiedzi na aminokwasy i węglowodany po wysiłku oporowym, były to osoby w wieku ~34 lat, mające średnio 171 cm wzrostu i 65 kg wagi (tak, osoby mające niedowagę!). Poza tym ich trening (same maszyny, prostowania i uginania nóg) też nie był zbyt wymagający. Jak ma się stwierdzona [...]
[...] i treningu, gdyż sama dieta nie miała wpływu na transport glukozy (ekspresję GLUT4), a sam trening nie miał wpływu na stężenie TNF-α. W grupie treningu odnotowano wzrost ekspresji GLUT4 o 105 ± 37%, a dieta zredukowała ilość czynnika martwicy nowotworów w mięśniach szkieletowych o 54 ± 10%, a efekt był niezależny od [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
Możesz skorzystać z porad trenera, dietetyka i nadal nie osiągać rezultatów sylwetkowych, wzrostu siły, mocy czy masy mięśniowej. Dlaczego tak się dzieje? W poniższym tekście odniosę się do często spotykanych kwestii pojawiających się w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej. Ze względów praktycznych na energię pochodzącą z protein trzeba patrzeć z [...]
Obecnie co kilka, kilkanaście miesięcy obserwujemy zmiany na liście „najlepszych treningów”, „najlepszych diet”. Wiele osób znanych w światku fitness posiada wypracowaną bazę widzów, np. w serwisie YouTube. Czasem autorzy oryginalnych treści na to zasługują, ale większość kanałów bazuje na kopiowaniu pracy innych (np. kwestia kanału V Shred i [...]
[...] okresie restrykcji), retencja wody związana z odstawieniem diuretyków, restrykcje sodu i powrót do normalnej podaży itd. Nastolatki i młode kobiety sięgają także po hormon wzrostu. Przykładowo dzieciom dawano 2.5 IU hormonu wzrostu dziennie na m2 ciała. Podawano im 800 ml wody na m2 powierzchni ciała. Przed podawaniem hormonu wzrostu pacjenci [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
Kończysz właśnie redukcję? Udało Ci się osiągnąć zadowalające efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w [...]
"Pij więcej wody". Jak często słyszysz taką radę? Woda pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do życia. W przypadku osób uprawiających sporty odpowiednie nawodnienie jest szczególnie ważne, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie spowodowane wysiłkiem fizycznym. Mimo tego, że woda jest tak istotna i że większość z [...]
Wahania masy ciała podczas odchudzania to dość powszechne zjawisko, o które pytają osoby redukujące. Zazwyczaj zaniepokojone są one tzw. efektem jojo, na który jesteśmy narażeni po zaprzestaniu trzymania się diety. Jednak nie jest to takie proste, gdyż wahania wagi pojawiają się nawet na wyraźnym deficycie kalorycznym. Skoro jemy mniej, niż [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
[...] grupy używały obciążenia, które stanowiło 85% ich ciężaru maksymalnego. Co zaskakujące, grupa, która podniosła ciężary w szybkim tempie, po sześciu sesjach zyskała znaczącą wzrost siły o około 10%. Druga grupa nie osiągnęła tak znaczących przyrostów siły. Oczywiście nie powinieneś trenować tylko w szybkim tempie. Podnoszenie w powolny sposób [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]