SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

groch

  • [...] pełnego profilu aminokwasowego, czym różni się od protein z mięsa, ryb, jaj i nabiału. Rzeczywiście, jeżeli przyjrzyjmy się białku znajdującemu się chociażby w fasoli, grochu czy suszonych morelach, to zauważymy, że w białko w owocach i warzywach zawiera mniej aminokwasów niż chociażby w jajach czy mięsie. Czy to znaczy, że białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70665 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Czy na diecie wegańskiej można budować mięśnie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2097 Data: 2019-11-04 09:19:07
  • Mikrocykl dopingowy: dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W pierwszej części tekstu „Mikrocykl dopingowy, maksymalna masa?” scharakteryzowałem środki (sterydy anaboliczno-androgenne, hormony tarczycy, hormony peptydowe) stosowane w trakcie dopingowego cyklu przez pewnego zawodnika. Po czwarte: istnieją nikłe przesłanki by dostarczać w diecie aż tyle protein, szczególnie iż w momencie zjadania białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2706 Data: 2019-04-10 11:41:52
  • Kwasica a dieta ketogeniczna. Diety Dukana i Atkinsa vs VLCKD

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] (parmezan, brie, mozzarella), jajka, granola, płatki owsiane, tuńczyk, krewetki, makrela, homar, ostryga, łosoś, sardynki, migdały, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie, groch włoski, groszek, ryż brązowy. Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia (alkalizację) mają: sałata, kapusta biała, suszona śliwka, banany, wiśnie, rodzynki, granat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2803 Data: 2019-03-13 22:01:16
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2762 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • [...] udko itd.) sery (parmezan, brie, mozzarella) jajka granola płatki owsiane tuńczyk krewetki makrela homar ostryga łosoś sardynki migdały orzechy nerkowca orzechy brazylijskie groch włoski groszek ryż brązowy Największy wpływ na zmniejszenie zakwaszenia mają: sałata kapusta biała suszona śliwka banany wiśnie rodzynki granat brzoskwinie kiwi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4525 Data: 2021-08-14 10:25:30
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ziarnami i produktami zbożowymi, warzywami liściastymi (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola l, szpinak), warzywami strączkowymi (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja), warzywami korzeniowymi, owocami, olejami i innymi tłuszczami, cukrem, napojami i wodą itd. A więc można oczekiwać, iż jest ciągle [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • [...] chleb pszenny 0.09 mg/kg), warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0.054 PPM, warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0.20 mg/kg, warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - 0.131 PPM, ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3050 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • [...] przyswajalność!) – 10 g / h białko serwatkowe (30 g) + leucyna: 8-10 g / h białko kazeinowe (43 g) + leucyna: 6.1 g / h izolat proteiny sojowej: 3.9 g / h białko grochu: 3.5 g / h (globuliny), białka mleka: 3.5 g / h białko grochu: 3.4 g / h (globuliny + albuminy) białko jaja (ugotowane) 2.9 g / h ; była to mieszanka 25 g protein [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6703 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] chleb pszenny 0,09 mg/kg) warzywa liściaste (np. sałata, brokuł, cykoria sałatowa, rukola, szpinak) - 0,054 PPM warzywa strączkowe (np. bób, fasola, fasola szparagowa, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) - 0.265 PPM, fasola biała 0,20 mg/kg warzywa korzeniowe (np. burak, chrzan, marchew, pietruszka, ziemniaki) - 0,131 PPM, ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3382 Data: 2019-07-23 08:37:56
  • Naukowcy biją na alarm, w badaniach naukowych przytaczają statystyki, umieszczają tabele, wykresy, analizy, tymczasem do czego doprowadzi powstanie Facebooka, Instagrama, Twittera, YouTube czy Tiktoka można było przewidzieć już pod koniec lat 90. XX wieku, gdy te wszystkie nowe platformy jeszcze nie istniały (ale funkcjonowały inne, podobne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1064 Data: 2023-07-03 13:32:59
  • Najlepsze białko

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty mleczne. Podsumowanie Pod [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7501 Data: 2018-09-07 13:31:57
  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i kruche zarazem. Minusy: skład nie powala, pieczywo jest lekko słodkie. Ekowital Amarantusowe pieczywo chrupkie Skład: kukurydza*, mąka amarantusowa* 20%, ryż*, żółty groch*, białko grochu*, sól, cukier. *Składniki pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych. 100g tego pieczywa dostarczy 271 kcal, w tym: 13,4 g białka, 1 g tłuszczu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13544 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] wody, a także mleka sojowego i owsianego, jeśli martwisz się o użytkowanie gruntów. Najlepszymi opcjami pod względem zarówno gruntów, jak i zużycia wody, są: mleko konopne, grochowe i kokosowe. Mleko sojowe Wraz z wołowiną soja jest jednym z głównych czynników powodujących wylesianie w amazońskich lasach deszczowych, ze względu na ilość ziemi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1902 Data: 2021-12-29 13:51:16
  • [...] roślinnej, które nie ma wady ograniczającego aminokwasu. Cechuje się wysoką ilością najważniejszych aminokwasów rozgałęzionych - BCAA oraz glutaminy.  Białko pochodzące z grochu - o ile groch nie będzie dobrym wyborem dla wegana pragnącego stosować dietę ketogeniczną, o tyle odżywka wysokobiałkowa pochodząca z grochu, już do tej kategorii [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1889 Data: 2021-06-01 10:22:28
  • W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5882 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Białka serwatkowe na dobre zadomowiły się w menu wielu osób. Mimo upływu lat ciągle powtarzane są te same mity. Nadal niektóre osoby bez zastanowienia przypisują „białku w proszku” same szkodliwe właściwości. Tymczasem przekonania mogą być oparte na błędnych informacjach, mitach, legendach i obiegowych opiniach. W tę samą pułapkę często wpadają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6510 Data: 2021-03-09 19:29:35
  • [...] owoce (porzeczki czarne, białe i czerwone, poziomki, maliny, awokado) owoce suszone (morele, jabłka, rodzynki, śliwki, figi, daktyle) nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, soja) cennym źródłem żelaza jest melasa – uboczny produkt wytwarzania cukru. Jedna łyżka melasy zawiera 3,2 mg żelaza Jak zwiększyć przyswajalność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10692 Data: 2017-06-24 00:25:47
  • Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów.  Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7748 Data: 2021-03-19 14:24:53
  • Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10500 Data: 2018-10-29 09:56:29